Header Ads

DRDO Question Paper | CEPTAM Sample Question Paper With Answer Download

Edit

DRDO Question Paper

Have you applied for DRDO CEPTAM Exam? Then you’re advised to start preparation through DRDO Question Paper which is available to download on this page.
Yearly, Defence Research & Development Organization releases the DRDO CEPTAM Notifications for recruiting the qualified applicants for various vacancies. Contenders, who’re going to appear in DRDO Recruitment Exam, may download the DRDO Sample Question Paper With Answer in pdf format from this page to prepare well.

Defence Research and Development Organisation conducts the various exams every year to recruit the engineers or scientific graduates of different disciplines. On this page we the team of www.privatejobshub.in is providing the information of DRDO Model Question Paper with solution and these Questions are based on the DRDO Exam Syllabus.  Here we have also tried to put the DRDO CEPTAM Question Paper of ECE, Mechanical, Computer Science, Electronics, and IT Exam. Take a look…

Get Here Preparation Links

DRDO Question Paper

DRDO Previous Year Question with Answer

Q.1 Two coils in differential connection have self-inductance of 2 mH and 4 mH and a mutual inductance of 0.15 mH. The equivalent inductance of the combination is

A. 5.7 mH
B. 5.85 mH
C. 6 mH
D. 6.15 mH.

ANS A

Q.2 The difference between the indicated value and the true value of a quantity is known as

A. Gross error
B. Absolute error
C. Dynamic error
D. Relative error

ANS C

Q.3 Optocouplers combine

A. SITs and BJTs
B. IGBTs and MOSFETS
C. Power transformers and silicon transistor
D. Infrared light-emitting diode and a silicon phototransistor

ANS D

Q.4 An instruction used to set the carry Flag in a computer can be classified as

A. data transfer
B. arithmetic
C. logical
D. program control

ANS B

Q. 5 Frequency in the UHF range propagate by means of

A. Ground waves
B. Sky waves
C. Surface waves
D. Space waves.

ANS D

Q. 6 DC energy required for satellites is generally derived from

A. Solar cells and nickel-cadmium cells
B. Solar cells only
C. Regulated d.c. poser supplies
D. Some special batteries.

ANS A

Q.7 Baretters and bolo meters are used for measurement of

A. VSWR
B. transmission losses
C. microwave power
D. none of these

ANS C

Q.8 Transponder comprises of

A. Transmitter
B. Receiver
C. Antenna
D. a, b, c combined

ANS D

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Q.9 The polarization required in ground wave propagation is

A. Horizontal (linear)
B. vertical (linear)
C. Circular
D. Elliptical

ANS B

Q.10 Which of the following regulator provides output voltage polarity reversal without a transformer?

A. Buck regulator
B. Boost regulator
C. Buck-boost regulator
D. Cuk regulator

ANS C

Q.11 The deflection of hot wire instrument depends on

A. RMS value of alternating current
B. voltage
C. average value of a.c. current
D. instantaneous value of a.c. current

ANS A

Q.12 The electric field lines and equipotential lines
A. Are parallel to each other.
B. Are one and the same.
C. Cut each other orthogonally.
D. Can be inclined to each other at any angle.

ANS C

Q.13 For an SCR, di/dt protection is achieved through the use of

A. R in series with SCR.
B. L in series with SCR.
C. RL in series with SCR.
D. RLC in series with SCR.

ANS B

Q.14 In a linear system, an input of 5 sin wt produces an output of 10 cos wt. The output corresponding to input 10 cos wt will be equal to

A. + 5 sin wt
B. - 5 sin wt
C. + 20 sin wt
D. – 20 sin wt

ANS D

Q.15 A single instruction to clear the lower four bits of the accumulator I 8085 assembly language is:

A. XRI OHF
B. ANI FOH
C. XRI FOH
D. ANI OFH

ANS B

Q.16 In ‘plasma’ state a gas
A. loses electrical conductivity
B. attracts moisture
C. becomes perfect dielectric medium
D. conducts electricity

ANS D

Q.17 Which type of transmission line will have the maximum value of characteristic impedance?

A. Open wire line
B. Twin lead line
C. Coaxial cable
D. All have same impedance

ANS B

Q.18 A universal motor runs at

A. Higher speed will dc supply and with less sparking.
B. Higher speed with ac supply with less sparking.
C. Same speed both ac and dc supplies.
D. Higher speed with ac supply but with increased sparking at the brushes.

ANS A

Q.19 The copper armature winding of a motor is subjected to an operating temperature of 80°C. The room temperature is 20° C. The percentage change in resistance of the armature winding from cold staring condition to normal running will be nearly:

A. 10%
B. 16%
C. 20%
D. 24%

ANS C

Q.20 A zener diode works on the principle of

A. Tunneling of charge carriers across the junction
B. Thermionic emission
C. Diffusion of charge carriers across the junction
D. Hoping of charge carriers across the junction

ANS A

Q21. The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of
A. Sutlej and Beas
B. Jhelum and Chenab
C. Ravi and Chenab
D. Ganga and Yamuna
Ans: B

Q22. Development expenditure of the Central government does not include
A. defence expenditure
B. expenditure on economic services
C. expenditure on social and community services
D. grant to states
Ans: A

Q23. Where is the Railway Staff College located?
A. Pune
B. Allahabad
C. Vadodara
D. Delhi
Ans: C

Q24. Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, ... What number should come next?
A. 12
B. 14
C. 27
D. 53
Ans: B

Q25. If A + B means A is the mother of B; A - B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?
A. Q - N + M x P
B. P + S x N - Q
C. P - M + N x Q
D. Q - S % P
Ans: C

Q26. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?
A. Phosphorous
B. Bromine
C. Chlorine
D. Helium
Ans: B

Q27.  Which of the following is used in pencils?
A. Graphite
B. Silicon
C. Charcoal
D. Phosphorous
Ans: A

Q28. The hardest substance available on earth is
A. Gold
B. Iron
C. Diamond
D. Platinum
Ans: C

Q29. The variety of coal in which the deposit contains recognisable traces of the original plant material is
A. bitumen
B. anthracite
C. lignite
D. peat
Ans: D

Q30. Which of the following is used as a lubricant?
A. Graphite
B. Silica
C. Iron Oxide
D. Diamond
Ans: A

Above stated study material regarding Defence Research and Development Organization such as DRDO CEPTAM Model Question Paper etc are framed on this page. so start preparation according to DRDO CEPTAM Previous Year Question Paper and score well in exam. Nowadays, everyone wants to join this organization so there is a Heavy competition, so competitors download the DRDO Question Paper from official site and implement it on time to get good score in exam. 

Candidates if you want to get the information of latest recruitments then keep connected with us regularly. You may also follow us on Facebook or Google plus to grab most recent updates on your timeline wall. If you have any query related to DRDO CEPTAM Sample Papers then you may freely ask by leave their comment in below stated comment box. Our team member will entertain your query as soon as possible. Best of luck for your DRDO exam!!!  

Check Recent Updates of DRDO

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.