UGC NET Objective Type Questions 2017 with Answers, Sample Papers Pattern


UGC NET Objective Type Questions

UGC NET Objective Type Questions 2017: candidates who are in search of UGC NET Objective Type Questions are at right place as from this page you can get UGC NET Objective Type Questions 2017 with answers. On this page we are providing a set of questions with answers (sample papers) and pattern which can be very helpful for you in preparing for the UGC exam.

UGC NET Objective Type Questions

At the time of preparing for UGC NET 2017 one of the questions that arises in a student mind is that what type of questions will be there in the examination and will he/she be able to solve them easily. From the questions given on this page it will become easier for the candidates to understand the types and ways of the questions that comes in the question papers. 

UGC NET Objective Type Questions 

UGC NET Objective Type Questions Paper Pattern Is

The UGC NET consists of three objective type exam papers:

Paper 1
General Awareness
Paper 2
Questions From Selected Subject
Paper 3
Questions From Selected Subject

UGC NET Paper Pattern

Paper 1:

The first paper will be of general awareness

Total Questions
Time Given
Paper 1 (General Awareness)
Reasoning ability
Comprehension reading
Mental ability
General awareness
2 marks each
75 min
(1 hr 15 min)

Paper 2:

The second paper will be of the subject selected by the candidate:

Time given
Paper 2 (chosen by candidate)
Multiple choice questions
2 marks each
75 min
(1 hr 15 min)

Paper 3:

The third exam will be of the subject selected by the candidate as a choice (as paper 2):

Total questions
Time given
Paper 3 {Subject selected (choice)}
Questions from the selected subject
2 marks each
150 min
(2 hr 30 min)

UGC NET Sample Papers With Answers

Here are some of the most usually asked UGC NET Objective Type Questions with answers:

1) Classroom communication of a teacher rests on the principle of

(A) Infotainment    
(B) Edutainment
(C) Entertainment       
(D) Power equation

Answer: B

2) If MOHAN is represented by the code KMFYL, then COUNT will be represented by


Answer: A

3) Which is the main objective of research?

(A) To review the literature
(B) To summarize what is already known
(C) To get an academic degree
(D) To discover new facts or to make fresh interpretation of known facts

Answer: D

4) Organizational communication can also be equated with

(A) Intra-personal communication.
(B) Inter-personal communication.
(C) Group communication.
(D) Mass communication.

Answer: C

5) Computers on an internet are identified by

(A) E-mail address
(B) Street address
(C) IP address
(D) None of the above

Answer: C

6) The relation ‘is a sister of’ is

(A) Non-symmetrical
(B) Symmetrical
(C) Asymmetrical
(D) Transitive

Answer: D

7) Which one of the following is not an argument?

(A) If today is Tuesday, tomorrow will be Wednesday.
(B) Since today is Tuesday, tomorrow will be Wednesday.
(C) Ram insulted me so I punched him in the nose.
(D) Ram is not at home, so he must have gone to town.

Answer: A

8) If the side of the square increases by 40%, then the area of the square increases by

(A) 60 %
(B) 40 %
(C) 196 %
(D) 96 %

Answer: D

9) The National Museum at New Delhi is attached to:

(A) Delhi University
(B) A Deemed University
(C) A Subordinate Office of the JNU
(D) Part of Ministry of Tourism and Culture

Answer: D

10) The tallest trees in the world are found in the region:

(A) Equatorial region
(B) Temperate region
(C) Monsoon region
(D) Mediterranean region

Answer: A

How to download UGC NET question papers:
  • To download UGC NET question papers candidates need to visit
  • From the homepage appeared, from the section of “Important Links” select the name of the exam about which you want details e.g.: UGC NET June-2016
  • Once you hit, a new screen will come out with a list of options.
  • Select your choice, and download the exam paper.
Benefits of downloading UGC NET objective question with answers PDF:

With the help of UGC NET objective question with answers the candidates can clearly understands the concepts and types regarding the questions asked in the UGC NET question paper. The PDF files also acts as a book for a candidate preparing. Downloading the UGC NET sample papers PDF is the best way of getting the exact pattern of the examination.

Last 5 years PDF of UGC NET question papers (paper1), available below:

To get more details and previous year question papers, select the links given below:

Question Papers
July 2016
Dec 2015
June 2015
Dec 2014

To get more updates regarding UGC NET 2017 keep visiting our page and you can bookmark us too by pressing cntrl+D

Have a look on below links


  1. abe ye aplicaion form kyu ni mil raha hi

  2. I Qualified UGC NET Exam june 2010, and i wrote UGC NET in 2012 June for JRF... i was shocked when i saw third paper of NET... It was very very simple comparatively prescriptive type average level PG holders can easily qualified this objective mode test... It is surely that this pattern of NET exam will reduce the Quality of Higher education.... i think 50-60 percent of attended candidate will pass in this exam, if UGC follow the presently declared passing criteria... It was very cheating to other candidates those who passed through descriptive type exam... Because both are very different in the standard level of the test..... i am sure that i will get UGC JRF in this time..... SO UGC have taken an immediate action on this matter by modifying the passing criteria or any other form.....


Don't Add Comment with Spam Purpose