Header Ads

English Preparation Tips for Bank PO/Clerk & Other Competitive Exams

Edit

English Preparation Tips

Candidates who are preparing for Bank PO/Clerk & Other Competitive Exams they also advised to prepare for English subject properly. With the help of English Preparation Tips for Competitive Exam, (given below) you all can easily plan your preparations to score good marks. 

English Preparation Tips

  • You have to brush up on your English Grammar. Pay attention to the grammatical mistakes as they can change the meaning of the sentence.
  • Practice and work hard on your General Knowledge and keep it updated time to time via reading books, magazine on current affairs and events.
  • It is not so important that you must join a coaching centre for doing preparations for competitive exam. You can do your study by planning your study schedule in a proper manner.
  • Candidate should make a habit of reading English newspaper on a regular basis particularly the editorial part. It helps in humanizing comprehension skills and better understanding of the language.
  • Candidate must be attentive of the time factor and the need to plan out answering each section within a targeted time. Candidates having strong vocabulary may easily solve this section.
  • The other important part in English is comprehension which helps you to score good in this subject. For descriptive part, work on writing skills by writing short notes on day to day topics for developing your skills of sentence formation and proper usage of grammar.
  • It is not difficult to solve all questions of any exam. But it is difficult to solve all of them in a given time duration. You should distribute equal time to each section and more time should be given to the section or part in which you feel you are weak.
  • You must take help from the previous year papers or mock test papers and Sample papers are easily available in market and try to solve them in given time period. These practices will improve your performance in the examination.

1. CORPULENT
  1. Lean  
  2. Gaunt
  3. Emaciated
  4. Obese
Ans-1) 4

2. BRIEF
  1. Limited
  2. Small
  3. Little  
  4. Short
Ans-2) 4

3. EMBEZZLE
  1. Misappropriate
  2. Balance
  3. Remunerate  
  4. Clear
Ans-3) 1

4. VENT
  1. Opening
  2. Stodge
  3. End    
  4. Past tense of go
Ans-4) 1

5. AUGUST
  1. Common      
  2. Ridiculous
  3. Dignified       
  4. Petty

Question- Sentence Correction

6. The small child does whatever his father was done.
  1. has done
  2. did
  3. does
  4. had done
  5. No correction required
Ans-6) 3

7. You need not come unless you want to.
  1. You don't need to come unless you want to
  2. You come only when you want to
  3. You come unless you don't want to
  4. You needn't come until you don't want to
  5. No correction required
Ans-7) 1

8. There are not many men who are so famous that they are frequently referred to by their short names only
  1. initials
  2. signatures
  3. pictures        
  4. middle names
  5. No correction required
Ans-8) 1

9. The man to who I sold my house was a cheat.
  1. to whom I sell
  2. to who I sell
  3. who was sold to      
  4. to whom I sold
  5. No correction required
Ans-9) 4

10. They were all shocked at his failure in the competition.
  1. were shocked at all  
  2. had all shocked at
  3. had all shocked by   
  4. had been all shocked on
  5. No correction required
Ans-10) 5

Question-One Word Substitutes

11-Extreme old age when a man behaves like a fool
  1. Imbecility      
  2. Senility
  3. Dotage         
  4. Superannuation
Ans-11) 3

12. That which cannot be corrected
  1. Unintelligible
  2. Indelible
  3. Illegible        
  4. Incorrigible
Ans-12) 4

  1. Anthropology 
  2. Archaeology
  3. History
  4. Ethnology
Ans-13) 2

14. A person of good understanding knowledge and reasoning power
  1. Expert
  2. Intellectual
  3. Snob  
  4. Literate
Ans-14) 2

15. A person who insists on something
  1. Disciplinarian 
  2. Stickler
  3. Instantaneous
  4. Boaster
Ans-15) 2

16. State in which the few govern the many
  1. Monarchy     
  2. Oligarchy
  3. Plutocracy     
  4. Autocracy
Ans-16) 2

17. A style in which a writer makes a display of his knowledge
  1. Pedantic       
  2. Verbose
  3. Pompous      
  4. Ornate
Ans-17) 1

18. List of the business or subjects to be considered at a meeting
  1. Schedule      
  2. Timetable
  3. Agenda
  4. Plan
Ans-18) 3

19. Leave or remove from a place considered dangerous
  1. Evade 
  2. Evacuate
  3. Avoid 
  4. Exterminate
Ans-19) 2

20. A prima facie case is such
  1. As it seems at first sight
  2. As it is made to seem at first sight
  3. As it turns out to be at the end
  4. As it seems to the court after a number of hearings
Ans-20) 1

How To Speak English Fluently

Nowadays almost all institutions and organizations conduct Competitive Exams for eliminating the rush and to select the best one among all the appliers.

These competitive exams either for any entrance in educational institute admissions or in job recruitment in any company, are designed to approach all the above mentioned aspects in candidates.


Many applicants feel difficulty while preparing for English subject. But with the help of Tips for Preparation for English in Competitive Exams you may do preparations properly so that you will be able to perform well in examination.

English subject in Competitive Exams is included as a core subject.  Through these competitive exams the organization evaluate the abilities of a candidate such as Subject knowledge, reasoning abilities, conceptual knowledge, English Grammar, memory power, English sentence making skills etc. In this way the aspirants have to face a tough competition in order to get employment for jobs or get entrance in reputed institution.

Note:

For more details you may log on to facebook and Google+.

1 comment:

  1. Hello Sir,
    Sir plz suggest any English book for preparing competition dat covers d complete matter.

    ReplyDelete

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.