Monday, 7 November 2016

GK Questions With Answers 2017 UPDATED GK Quiz Free Download Online

By

GK Questions With Answers

GK Questions With Answers 2017: Get Latest and Updated GK Questions With Answers here!! Now a day’s personality of individual person can be judge easily by checking his knowledge so it is very important to keep us update ourself in various subjects and current affairs. Now with the help of this page you can upgrade your General Knowledge. You may also download GK Quiz Free through online mode.

This Page Includes:
  • Importance of General Knowledge
  • Basic General Knowledge Questions
  • Section of General Knowledge Questions With Answers
v  General Science
v  Technology
v  Inventions
v  Famous Places in India
v  Physics
v  Honours and Awards
GK Questions With Answers
General Knowledge helps us to build confidence level which is very beneficial for our growth on personal as well as professional level. In every competitive exams GK Quiz are include whether it is SSC, PSC, Railways, Banks etc. if you want to crack this kind of exams you must go through Online GK Quiz to check and improve your IQ Level.

GK Questions With Answers

We have provided various General Knowledge section on this page individually for you concern so that you may check every section separately. All the GK questions which are provided below they also consists answer at the below side so you can match your correct answer accordingly.

Start the Test and evaluate your performance


General knowledge is not only about getting grades or making a social impact, it’s also increases you refine your sense of humor which really helps you to make decision in your life. General knowledge is a very important aspect of the human life that’s why we are providing Latest GK Quiz which consists GK Questions With Answers that may be beneficial for you in every aspects. So candidates are advised to go through this completely which is well furnished by the team of privatejobshub.in

Basic General Knowledge

1. In which year of First World War Germany declared war on Russia and France?
A.    A.1914
B.    B.1915
C.    C.1916
D.   D.1917
Answer: Option A

2. ICAO stands for
A.    International Civil Aviation Organization
B.    Indian Corporation of Agriculture Organization
C.    Institute of Company of Accounts Organization
D.   None of the above
Answer: Option A

3. India's first Technicolor film ____ in the early 1950s was produced by ____
A.    'Jhansi Ki Rani', Sohrab Modi
B.    'Jhansi Ki Rani', Sir Syed Ahmed
C.    'Mirza Ghalib', Sohrab Modi
D.   'Mirza Ghalib', Munshi Premchand
Answer: Option A

4. India has largest deposits of ____ in the world.
A.    gold
B.    copper
C.    mica
D.   None of the above
Answer : Option A

5. How many Lok Sabha seats belong to Rajasthan?
A.    32
B.    25
C.    30
D.   17
Answer: Option B


General Knowledge: General Science

1. Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?
A.    Oxygen
B.    Hydrogen sulphide
C.    Carbon dioxide
D.   Nitrogen
Answer: Option B

2. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?
A.    Phosphorous
B.    Bromine
C.    Chlorine
D.   Helium
Answer: Option B

3. Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is
A.    copper
B.    magnesium
C.    iron
D.   calcium
Answer: Option B

4. Which of the following is used in pencils?
A.    Graphite
B.    Silicon
C.    Charcoal
D.   Phosphorous
Answer: Option A

5. Which of the following metals forms an amalgam with other metals?
A.    Tin
B.    Mercury
C.    Lead
D.   Zinc
Answer: Option B

Start Test

General Knowledge: Technology

1. In which decade was the American Institute of Electrical Engineers (AIEE) founded?
A.    1850s
B.    1880s
C.    1930s
D.   1950s
Answer: Option B

2. What is part of a database that holds only one type of information?
A.    Report
B.    Field
C.    Record
D.   File
Answer: Option B

3. 'OS' computer abbreviation usually means?
A.    Order of Significance
B.    Open Software
C.    Operating System
D.   Optical Sensor
Answer: Option C

4. In which decade with the first transatlantic radio broadcast occur?
A.    1850s
B.    1860s
C.    1870s
D.   1900s
Answer: Option D

5. MOV' extension refers usually to what kind of file?
A.    Image file
B.    Animation/movie file
C.    Audio file
D.   MS Office document
Answer: Option B

Start Your Test

General Knowledge: Inventions

1. Who invented the BALLPOINT PEN?
A.    Biro Brothers
B.    Waterman Brothers
C.    Bicc Brothers
D.   Write Brothers
Answer: Option A

2. In which decade was the first solid state integrated circuit demonstrated?
A.    1950s
B.    1960s
C.    1970s
D.   1980s
Answer: Option A

3. What J. B. Dunlop invented?
A.    Pneumatic rubber tire
B.    Automobile wheel rim
C.    Rubber boot
D.   Model airplanes
Answer: Option A

4. Which scientist discovered the radioactive element radium?
A.    Isaac Newton
B.    Albert Einstein
C.    Benjamin Franklin
D.   Marie Curie
Answer: Option D

5. When was barb wire patented?
A.    1874
B.    1840
C.    1895
D.   1900
Answer: Option A

6. What is the name of the CalTech seismologist who invented the scale used to measure the magnitude of earthquakes?
A.    Charles Richter
B.    Hiram Walker
C.    Giuseppe Mercalli
D.   Joshua Rumble
Answer: Option A

7. What Galileo invented?
A.    Barometer
B.    Pendulum clock
C.    Microscope
D.   Thermometer
Answer: Option D


General Knowledg: Famous Places in India

1. The Centre for Cellular and Molecular Biology is situated at
A.    Patna
B.    Jaipur
C.    Hyderabad
D.   New Delhi
Answer: Option C

2. Where is the Railway Staff College located?
A.    Pune
B.    Allahabad
C.    Vadodara
D.   Delhi
Answer: Option C

3. The famous Dilwara Temples are situated in
A.    Uttar Pradesh
B.    Rajasthan
C.    Maharashtra
D.   Madhya Pradesh
Answer: Option B

4. Wadia Institute of Himalayan Geology is located at
A.    Delhi
B.    Shimla
C.    Dehradun
D.   Kulu
Answer: Option C

5. Bijapur is known for its
A.    severe drought condition
B.    Gol Gumbaz
C.    heavy rainfall
D.   statue of Gomateswara
Answer: Option B

Take a Test Now

General Knowledge: Physics

1. Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of
A.    collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
B.    action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
C. action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
D.   lightning discharge in atmosphere
Answer: Option A

2. It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because
A.    work done in rolling is more than in lifting
B.    work done in lifting the stone is equal to rolling it
C.    work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling
D.   work done in rolling a stone is less than in lifting it
Answer: Option D

3. The absorption of ink by blotting paper involves
A.    viscosity of ink
B.    capillary action phenomenon
C.    diffusion of ink through the blotting
D.   siphon action
Answer: Option B

4. Siphon will fail to work if
A.    the densities of the liquid in the two vessels are equal
B.    the level of the liquid in the two vessels are at the same height
C.    both its limbs are of unequal length
D.   the temperature of the liquids in the two vessels are the same
Answer: Option B

5. Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to
A.    the heating effect of current alone
B.    hysteresis loss alone
C.    both the heating effect of current and hysteresis loss
D.   intense sunlight at noon
Answer: Option C

6. Nuclear sizes are expressed in a unit named
A.    Fermi
B.    angstrom
C.    newton
D.   tesla
Answer: Option A

Start Your Test

General Knowledge: Honours and Awards

1. B. C. Roy Award is given in the field of
A.    Music
B.    Journalism
C.    Medicine
D.   Environment
Answer: Option C

2. In which year was Pulitzer Prize established?
A.    1917
B.    1918
C.    1922
D.   1928
Answer: Option A

3. Gandhi Peace Prize for the year 2000 was awarded to the former President of South Africa along with
A.    Sathish Dawan
B.    Subramanian
C.    Grameen Bank of Bangladesh
D.   World Health Organisation
Answer: Option C

4. Who has been awarded the first lifetime Achievement Award for his/her contribution in the field of Cinema?
A.    Ashok Kumar
B.    Hou Hsio-hsein
C.    Akiro Burosova
D.   Bernardo Burtolucci
Answer: Option A

5. The prestigious Ramon Magsaysay Award was conferred was conferred upon Ms. Kiran Bedi for her excellent contribution to which of the following fields?
A.    Literature
B.    Community Welfare
C.    Government Service
D.   Journalism
Answer: Option C

Note:

You may get more updated GK Questions With Answers 2017 by visiting this web portal www.privatejobshub.in time to time regularly. Candidate can leave a comment to a comment box for any query regarding this concern which is provided at below section of this page.


19 comments:

  1. thank u so much..i hav answerd 7 to 8 ques

    ReplyDelete
  2. this model questions are very useful for exam preparation.thank you.

    ReplyDelete
  3. Thank u soo much....please update more GK questions.....

    ReplyDelete
  4. Sir pls send me a technican signal 3 qustion papper. I am poor boy sir, i dnt knw abt internet pls send me tamil3090@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Thank u , i scored 5marks

    ReplyDelete
  6. I am in graduation final year.
    Can i apply for this post?

    ReplyDelete
  7. how simple the questions are........... m got 10/10... so simple

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Wow...i didn't even get like 2 questions right

      Delete
  9. Hii Kavithareni,
    Keep it up!!!. You can give more online tests from our site and enhance your skills.

    ReplyDelete
  10. Very Useful Questions. We have GK of the day in our school so i am conducting it and i collect questions from here. Please add more questions.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii Mirza Mubarak...
      Thanks for liking our post. We will soon update this page with new questions.

      Delete
  11. Please add more current affairs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii
      You can get Current Affairs Month Wise through this linked text. Please have a look on it.

      Delete

Don't Add Comment with Spam Purpose