Header Ads

Reasoning Questions And Answers (Verbal/Non Verbal) Logical MCQ, Online Quiz

Edit

Reasoning Questions And Answers

Reasoning Questions And Answers: Reasoning is the most tricky section of any competitive/ banking or recruitment exam. But by practicing through Reasoning Questions And Answers on continuous basis, you can play with this tricky topic.

According to the recent banking exams analysis, only because of reasoning test, many students are unable to clear sectional cutoffs. For those, we are listed some Reasoning Verbal/Non Verbal Logical MCQ with online Quiz on this page. So go through it.

How Reasoning Helps You To Crack Exam?

You need concentration to solve the Reasoning MCQ Questions. If you have strong reasoning skills, then you have a strong Skills, Abilities and Personality type. Candidates need to practice on regular basis with Reasoning Questions And Answers PDF to become mastered in Reasoning.

By preparing through Reasoning Verbal/Non Verbal Questions And Answers, you will also get to know the type of questions asked in the examination. So go through this page of www.privatejobshub.in and get some reasoning questions with answers and practice accordingly.  


Reasoning Questions And Answers

Ques1: Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).
Problem Figures:Answer Figures:

Reasoning Questions And Answers (

    (A)     (B)      (C)     (D)                  (1)      (2)      (3)      (4)      (5)
A.    1
B.    2
C.    3
D.   4
E.    5

Answer: Option C


Ques2. Find the minimum number of straight lines required to make the given figure.


Reasoning Questions And Answers (
A.    16
B.    17
C.    18
A.    D.19

Answer: Option B

Ques3.Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), ... What number should come next?

A.    (1/3)
B.    (1/8)
C.    (2/8)
D.   (1/16)

Answer: Option B

Ques4.Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, ... What number should come next?

A.    7
B.    10
C.    12
D.   13

Answer: Option B


Ques5. Statement: Should India encourage exports, when most things are insufficient for internal use itself?

Arguments:

I. Yes. We have to earn foreign exchange to pay for our imports.
II. No. Even selective encouragement would lead to shortages.

A.    Only argument I is strong
B.    Only argument II is strong
C.    Either I or II is strong
D.   Neither I nor II is strong
E.    Both I and II are strong

Answer: Option A

Ques6. Statement: Should all the drugs patented and manufactured in Western countries be first tried out on sample basis before giving licence for sale to general public in India?

Arguments:

I. Yes. Many such drugs require different doses and duration for Indian population and hence it is necessary.
II. No. This is just not feasible and hence cannot be implemented.

A.    Only argument I is strong
B.    Only argument II is strong
C.    Either I or II is strong
D.   Neither I nor II is strong
E.    Both I and II are strong

Answer: Option A


Ques7. Vincent has a paper route. Each morning, he delivers 37 newspapers to customers in his neighborhood. It takes Vincent 50 minutes to deliver all the papers. If Vincent is sick or has other plans, his friend Thomas, who lives on the same street, will sometimes deliver the papers for him.

A.    Vincent and Thomas live in the same neighborhood.
B.    It takes Thomas more than 50 minutes to deliver the papers.
C.    It is dark outside when Vincent begins his deliveries.
D.   Thomas would like to have his own paper route.

Answer: Option A

The Pacific yew is an evergreen tree that grows in the Pacific Northwest. The Pacific yew has a fleshy, poisonous fruit. Recently, taxol, a substance found in the bark of the Pacific yew, was discovered to be a promising new anticancer drug.

A.    Taxol is poisonous when taken by healthy people.
B.    Taxol has cured people from various diseases.
C.    People should not eat the fruit of the Pacific yew.
D.   The Pacific yew was considered worthless until taxol was discovered.

Answer: Option C

Ques8. Erin is twelve years old. For three years, she has been asking her parents for a dog. Her parents have told her that they believe a dog would not be happy in an apartment, but they have given her permission to have a bird. Erin has not yet decided what kind of bird she would like to have.

A.    Erin's parents like birds better than they like dogs.
B.    Erin does not like birds.
C.    Erin and her parents live in an apartment.
D.   Erin and her parents would like to move.

Answer: Option C


Ques9. Tim's commute never bothered him because there were always seats available on the train and he was able to spend his 40 minutes comfortably reading the newspaper or catching up on paperwork. Ever since the train schedule changed, the train has been extremely crowded, and by the time the doors open at his station, there isn't a seat to be found.

A.    Tim would be better off taking the bus to work.
B.    Tim's commute is less comfortable since the train schedule changed.
C.    Many commuters will complain about the new train schedule.
D.   Tim will likely look for a new job closer to home.

Answer: Option B

Ques10. The total of the ages of Amar, Akbar and Anthony is 80 years. What was the total of their ages three years ago?

A.    71 years
B.    72 years
C.    74 years
D.   77 years

Answer: (A) 71 years

Ques11. BRISTLE: BRUSH

A.    arm : leg
B.    stage : curtain
C.    recline : chair
D.   key : piano

Answer: (D) key : piano

Ques12. An institute organized a fete and 1/5 of the girls and 1/8 of the boys participated in the same. What fraction of the total number of students took part in the fete?

A.    2/13
B.    13/40
C.    Data inadequate
D.   None of these

Answer: (C) None of these

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Ques13. Which of the following means that N is the maternal uncle of M?

A.    N β P - L + E - M 
B.    N - Y + A β M
C.    M - Y * P – N
D.   N β C + F * M

Answer: (A) N β P - L + E - M 

Ques14. JAK, KBL, LCM, MDN, _____

A.    OEP
B.    NEO
C.    MEN
D.   PFQ

Answer: (B) NEO

Ques15. 8: 28:: 27:?

A.    28
B.    8
C.    64
D.   65

Answer: (D) 65


Ques16. David gets on the elevator at the 11th floor of a building and rides up at the rate of 57 floors per minute. At the same time, Albert gets on an elevator at the 51st floor of the same building and rides down at the rate of 63 floors per minute. If they continue travelling at these rates, then at which floor will their paths cross?

A.    19
B.    28
C.    30
D.   37

Answer: (C) 30

Ques17. Which word does NOT belong with the others?

A.       aorta
B.       heart
C.       liver
D.      stomach

Answer: (A) aorta

Prepare From Here For Selection In Competitive Exams

Ques18. If South-East becomes North, North-East becomes West and so on. What will West become?

A.    North-East
B.    North-West
C.    South-East
D.   South-West

Answer: (C) South-East

Ques19. Nitin's age was equal to square of some number last year and the following year it would be cube of a number. If again Nitin's age has to be equal to the cube of some number, then for how long he will have to wait?

A.    10 years
B.    38 years
C.    39 years
D.   64 years

Answer: (B) 38 years


Ques20. Here are some words translated from an artificial language.

hapllesh means cloudburst
srenchoch means pinball
resbosrench means ninepin
Which word could mean "cloud nine"?

A.    leshsrench
B.    ochhapl
C.    haploch
D.   haplresbo

Answer: (D) haplresbo


Ques21. How many pairs of letters are there in the word “CASTRAPHONE" which have as many letters between them in the word as in the alphabet?

A.    3
B.    4
C.    5
D.   6

Answer: (C) 5

Ques22. Arjun walked 30 m towards East, took a right turn and walked 40 m .Then he took a left turn and walked 30 m .In which direction is he now from the starting point?

A.    South-East
B.    South
C.    North-East
D.   East

Answer: (A) South-East

Ques23. Pointing to a photograph, Vipul said, "She is the daughter of my grandfather's only son." How is Vipul related to the girl in the photograph?

A.    Father     
B.    Brother
C.    Uncle      
D.   Cousin

Answer: (B) Brother

Ques24.  Pointing to women in a photograph a man says “She is the daughter-in-law of the mother of my father’s only grandson”. How is he woman related to the man?

A.    Wife
B.    mother
C.    daughter-in-law
D.   daughter

Answer: (D) daughter


Ques25.  Pointing to a photograph, a woman says, "This man`s son`s sister is my mother-in-law." How is the woman`s husband related to the man in the photograph?

A.    Grandson
B.    Son
C.    Nephew
D.   Son-in-law

Answer: (A) Grandson

Ques26.  Pointing to a man, a woman said, "His mother is the only daughter of my mother." How is the woman related to the man?

A.    Sister
B.    Grand Mother
C.    Grandfather
D.   Mother

Answer: (D) Mother

Ques27.  Looking at the portrait of a man, Naveen said, "His mother is the wife of my father's son. I have no brothers or sisters." At whose portrait was Harsh was looking?

A.    His child
B.    His father
C.    His grandson
D.   His nephew

Answer: (A) His child

Ques28.  Pointing to the photograph, Krishna said, "She is the daughter of my grandfather's only son." How is Krishna related to the girl in the photograph?

A.    Sister
B.    Mother
C.    Cousin
D.   Grandmother

Answer: (A) Sister


Ques29.  Introducing a girl in the photograph, Sunil said “Her mother is the only daughter of my mother-in-law”.

How is Sunil related to the girl in the photograph?

A.    Uncle
B.    Brother
C.    Husband
D.   Father

Answer: (D) Father

Ques30. Sahithi who is facing South turns to her left and walks 15 m, then she turns to her left and Walks 7m, then facing West she walks 15m. How far is she from her original position?

A.    10m
B.    7m
C.    30m
D.   15m

Answer: (B) 7m


Final Note:

Candidates who wish to get more updates on recruitments, results, admit cards etc, may also get by following us on social sites like; Facebook or Google Plus. Aspirants who want to get the updated notifications from our portal through our web portal Privatejobshub.in, on their email address, they may subscribe to our free mail services……

20 comments:

  1. quetion 2 Ans is Three .......... Heat , HAt ,eat

    ReplyDelete
    Replies
    1. q:2 ans is two ..HEAT & HATE

      Delete
    2. ya its ans is two heat nd hate not three

      Delete
    3. Ques. 2 answer is two

      It makes Heat & Hate

      Delete
  2. only 2 words made using aeht this..1) heat 2)hate .."bhushan s shekokar".

    ReplyDelete
  3. some one tell me correct answer 2 second question...
    i am thinking that .. ans is 2(often use).. but we can form many meaning full words like..
    eat, ate, tea, heat, hate,hat...etc

    ReplyDelete
    Replies
    1. no you have to use all the letters of AEHT. if that would be the case what you have done made words with three letters word, then the options would be more than 4 words! but here four is the highwst number so option @ is right .

      Delete
    2. sol for Q.no 8 is 35
      120,99,80,63,48
      sol:diff b/w 120-99=21
      diff b/w 99-80=19
      80-63=17
      63-48=15
      48-13=35

      Delete
    3. but question is- made meaning with this ahet not mention to use only few word make meaning with all word

      Delete
  4. answer is 2 , HEAT , HATE .. they said to use every letter.

    ReplyDelete
  5. ANyone help me to understand Que1.

    ReplyDelete
    Replies
    1. house ko ulta kardo...e s u o h....ab iss me 1+ krdo..+ karne se e ke baad f aa jata hai s ke baad t aa jata hai u ke baad v aa jata hai o ke baad p aa jata hai,h ke baad i aa jata hai..aise apka pehla answer ftvpi nikla jo already diya gaya hai...\
      aise hee word CHAIR ko pehle utla karo fir +1 add karte jao..apka answer aa jayega...thnks

      Delete
  6. if this is how q r gonna b then merit will b 100%

    ReplyDelete
  7. sir tell me the answer q:no: 1

    ReplyDelete
  8. Q - 1. In a certain code HOUSE is written as FTVPI, how is CHAIR written in that code?

    answer- HOUSE = FTVPI
    here the next letter to each letter present in "HOUSE" and written in reverse sequence in the code.

    SO, C H A I R = D(next to C) I(next to H)B(next to A)J(next to I)S(next to R)

    =DIBJS
    now reverse the sequence
    ="SJBID"
    this is the answer.

    ReplyDelete
  9. 3 rd que explain the ans anybody

    ReplyDelete
  10. can somebody help and how it come ans 3

    ReplyDelete
  11. @Devesh answer for q 1:
    H O U S E
    The next alphabet after H is I like wise the correspionding letter to 'O' is P, for U is V, S is T & E is F. Now putting all the corresponding alphabets together, it becomes I P V T F and according to the code if u reverse them it becomes F T V P I. Do the same thing with CHAIR C=D, H=I, A=B, I=J & R=S. Together they become D I B J S read them in reverse they become S J B I D

    ReplyDelete
  12. Q3. The number doubled then -2 should result in the next number.

    8*2=16 16-2=14
    14*2=28 28-2=26
    26*2=52 52-2=50 not 48
    50*2=100 100-2=98
    98*2=196 196-2=194
    194*2=388 388-2=386

    ReplyDelete

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.