Header Ads

Railway Technician Syllabus 2018 तकनीशियन Exam Pattern, Model Question Paper

Edit

Railway Technician Syllabus

Are you aware of changes made in Railway Technician Syllabus? Not yet, then have a look on below section of this page and you will get complete structure of Railway Syllabus and exam pattern for तकनीशियनग्रेड III position. Not only this, you will also get Railway Model Question Paper which will be very useful for you in your Railway Exam Preparation.

To get success in RRB CBT examination, Railway Technician Exam Syllabus has its own importance for the examinees. For getting complete details regarding Railway Technician syllabus, Railway Technician Model Question Paper, you may go through the below section of this page which is created by team members of www.privatejobshub.in

Railway Technician Syllabus

Here, we will discuss complete structure of RRB तकनीशियन exam syllabus and pattern for CBT fist and second stage. Contenders can go through below structured of page and get latest Railway Technician Syllabus 2018 from here.

Railway Technician Syllabus for CBT First Stage

Railway CBT 1st Stage Syllabus:

In first stage computer based test, applicants will have following section in examination. You can go through all sections syllabus and check the topics that are included in all the subjects.

General Science:

Railway Technician Syllabus under this shall cover Physics, Chemistry and Life Sciences of 10th standard level.

RRB CBT Mathematics Syllabus
RRB CBT General Intelligence and Reasoning Syllabus

  • Analogies
  • Alphabetical and Number Series
  • Coding and Decoding
  • Mathematical operations
  • Relationships
  • Syllogism
  • Jumbling
  • Venn Diagram
  • Data Interpretation and Sufficiency
  • Conclusions and Decision Making
  • Similarities and Differences
  • Analytical reasoning
  • Classification, Directions
  • Statement – Arguments and Assumptions etc



RRB CBT General Awareness On Current AffairsSyllabus:

Science & Technology, Sports, Culture, Personalities, Economics, Politics and other subjects of importance

CBT First Stage Exam Pattern:

As per रेलवेतकनीशियनपाठ्यक्रम, duration of First Stage CBT is 60 Min and it is common for ALP/Technician Post. Number of Questions will be 75. It also follows negative marking for incorrect answers. 1/3rd of the marks allotted for each question shall be deducted for each wrong answer.

Subjects
Number Of Questions
Duration

75
60 Min
General Intelligence and Reasoning
Basic Science and Engineering

Railway Technician Syllabus for CBT Second Stage

Computer Based Test PART A Syllabus:

RRB CBT II Mathematics Syllabus:

·         Number system, BODMAS, Decimals,
·         Fractions, LCM, HCF, Ratio and Proportion,
·         Percentages, Mensuration, Time and Work; Time and Distance,
·         Simple and Compound Interest, Profit and Loss,
·         Algebra, Geometry and Trigonometry, Elementary Statistics,
·         Square Root, Age Calculations, Calendar & Clock, Pipes & Cistern etc.
·         General Intelligence and Reasoning
·         Analogies, Alphabetical and Number Series,
·         Coding and Decoding, Mathematical operations,
·         Relationships, Syllogism, Jumbling,
·         Venn Diagram, Data Interpretation and Sufficiency,
·         Conclusions and decision making,
·         Similarities and differences, Analytical reasoning,
·         Classification, Directions, Statement – Arguments and Assumptions etc

RRB CBT II Basic Science and Engineering Syllabus:
  • Engineering Drawing (Projections, Views, Drawing Instruments, Lines, Geometric figures, Symbolic Representation),
  • Units, Measurements, Mass Weight and Density, Work Power and Energy, Speed and Velocity, Heat and Temperature,
  • Basic Electricity, Levers and Simple Machines, Occupational Safety and Health, Environment Education, IT Literacy etc

RRB CBT II General Awareness on Current Affairs Syllabus:
  • Science & Technology, Sports, Culture, Personalities, Economics, Politics and any other subjects of importance

Computer Based Test PART B Syllabus:

The relevant trades for various engineering discipline / HSC (10+2) for appearing in the qualifying test is as below:

Engineering Discipline (Diploma/Degree)
Relevant trade for PART B Qualifying Test to be selected from
Electrical Engineering and combination of various streams of Electrical Engineering
Electrician / Instrument Mechanic / Wiremen /Winder(Armature) / Refrigeration and Air Conditioning Mechanic
Electronics Engineering and combination of various streams of Electronics Engineering
Electronics Mechanic / Mechanic Radio & TV
Mechanical Engineering and combination of various streams of Mechanical Engineering
Fitter / Mechanic Motor Vehicle / Tractor Mechanic / Mechanic Diesel / Turner / Machinist / Refrigeration and Air Conditioning Mechanic/ Heat Engine / Millwright Maintenance Mechanic
Automobile Engineering and combination of various streams of Automobile Engineering
Mechanic Motor Vehicle / Tractor Mechanic / Mechanic Diesel / Heat Engine / Refrigeration and Air Conditioning Mechanic
HSC(10+2) with Physics and Maths
Electrician / Electronics Mechanic / Wireman

Those who successfully qualify First Stage CBT then will have to appear for Second Stage CBT. Total Duration of exam will be 2 hours and 30 Minutes. The Second Stage CBT shall have two parts that is Part A and Part B as detailed below

RRB CBT Second Stage Exam Pattern:

Category
PART A
PART B
Duration
90 Min
60 Min
No of Questions
100
75

Practice Railway Technician Model Question & Answers

Question 1: Which insurance company has come up with India's first ever insurance cover for individual victims of cyber crime?
A.    ICICI
B.    Muthoot Finance
C.    LIC
D.   Bajaj Allianz
Answer: D    

Question 2: Who is the governor of Reserve Bank of India (RBI)?
A.    Urjit Patel
B.    Ajay Thyagi
C.    RaghuramRajan
D.   U K Sinha
Answer: A

Question 3: What amount of financial assistance will be granted to the pregnant women who undergo institutional delivery under Maternity Benefit Scheme as per Budget 2017?
A.    Rs 2000
B.    Rs 4000
C.    Rs 6000
D.   Rs 8000
Answer: C 
   
Question 4: Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world's
A.    largest railway station
B.    highest railway station
C.    longest railway station
D.   None of the above
Answer: A

Question 5: Entomology is the science that studies
A.    Behavior of human beings
B.    Insects
C.    The origin and history of technical and scientific terms
D.   The formation of rocks
Answer: B


Question 6: Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of
A.    Asia
B.    Africa
C.    Europe
D.   Australia
Answer: B

Question 7: Erin is twelve years old, For three years, she has been asking her parents for a dog. Her parents have told her that they believe a dog would not be happy in an apartment, but they have given her permission to have a bird. Erin has not yet decided what kind of bird she would like to have.
A.    Erin's parents like birds better than they like dogs.
B.    Erin does not like birds.
C.    Erin and her parents live in an apartment.
D.   Erin and her parents would like to move.
Answer: C

Question 8: Tim's commute never bothered him because there were always seats available on the train and he was able to spend his 40 minutes comfortably reading the newspaper or catching up on paperwork. Ever since the train schedule changed, the train has been extremely crowded, and by the time the doors open at his station, there isn't a seat to be found.
A.    Tim would be better off taking the bus to work.
B.    Tim's commute is less comfortable since the train schedule changed.
C.    Many commuters will complain about the new train schedule.
D.   Tim will likely look for a new job closer to home.
Answer: B

Question 9: When they heard news of the hurricane, Maya and Julian decided to change their vacation plans. Instead of traveling to the island beach resort, they booked a room at a fancy new spa in the mountains. Their plans were a bit more expensive, but they'd heard wonderful things about the spa and they were relieved to find availability on such short notice.
A.    Maya and Julian take beach vacations every year.
B.    The spa is overpriced.
C.    It is usually necessary to book at least six months in advance at the spa.
D.   Maya and Julian decided to change their vacation plans because of the hurricane.
Answer: D    

Question 10: Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is
A.    copper
B.    magnesium
C.    iron
D.   calcium
Answer: B


Question 11:Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world's
A.    largest railway station
B.    highest railway station
C.    longest railway station
D.   None of the above
Answer: A

Question 12:Entomology is the science that studies
A.    Behavior of human beings
B.    Insects
C.    The origin and history of technical and scientific terms
D.   The formation of rocks
Answer: B

Question 13:Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of
A.    Asia        
B.    Africa
C.    Europe    
D.   Australia
Answer: B

Question 14:For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?
A.    Physics and Chemistry
B.    Physiology or Medicine
C.    Literature, Peace and Economics
D.   All of the above
Answer: D

Question 15:Headquarters of UNO are situated at
A.    New York, USA
B.    Haque (Netherlands)
C.    Geneva
D.   Paris
Answer: A


Question 16:Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), ... What number should come next?
A.    (1/3)       
B.    (1/8)
C.    (2/8)       
D.   (1/16)
Answer: B

Question 17:Look at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, ... What number should come next?
A.    22 
B.    24
C.    25 
D.   26
Answer: C

Question 18:Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, ... What number should come next?
A.    12 
B.    14
C.    27
D.   53
Answer: B   

Question 19:Look at this series: 3, 4, 7, 8, 11, 12, ... What number should come next?
A.    7  
B.    10
C.    14 
D.   15
Answer: D

Question 20:Look at this series: 8, 6, 9, 23, 87 , ... What number should come next?
A.    128         
B.    226
C.    324         
D.   429
Answer: D

Get Details About - Career In Indian Railway

To get the more details about Railway Technician Syllabus 2018 must keep in touch with www.privatejobshub.in. You may also subscribe us to get our free email service. For more suitability you can also can join us on Facebook and Google plus.

Bookmark this page by pressing ctrl+d. If you have any suggestion regarding RRB Technician Grade III Syllabus, then drop you comment in the below provided suggestion box.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.