Monday, 29 August 2016

Bihar Police Constable Syllabus 2017 Latest Model Question Paper Answers

By

Bihar Police Constable Syllabus

Bihar Police Constable Syllabus 2017: Do you want to get job in Bihar Police? Check out the latest Bihar Police Constable Syllabus & Bihar Police Model Question Paper along with the answers. Contenders who are looking for these preparation materials are at correct place. Prepare for the examination as per given things and gain good marks in the examination.
Bihar Police Constable Syllabus
Bihar Police conducts the written examination every year for the recruitment of constables. Selection of the candidates is based on their performance in written examination and PET. For written test applicants should know the syllabus and exam pattern of the examination.

Bihar Police Constable Syllabus

Every year govt. of Bihar released thousands of job openings to hire capable candidates for Police Constable Posts. Numbers of candidates apply for job. To crack Bihar Police Constable exam is not an easy task one has to work very hard.

Questions will be based on the following topics

1
Hindi 
2
3
4
History 
5
Geography 
6
Civics 
7
General Science 

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Examination Pattern
  • Question paper will be of 300 Marks with 100 Objective type questions.
  • Duration of the examination will be 2 hrs. 
Qualifying Marks
  • Candidates have to obtain min 30% marks to qualify the examination.
  • Candidates who will qualify this will be called for Physical Efficiency Test and PI. 

Bihar Police Model Question Paper

1. Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?
  1. Oxygen
  2. Hydrogen sulphide
  3. Carbon dioxide
  4. Nitrogen
Ans-1) 2

2. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?
  1. Phosphorous 
  2. Bromine
  3. Chlorine        
  4. Helium
Ans-2) 2

3. Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is
  1. copper
  2. magnesium
  3. iron    
  4. calcium
Ans-3) 2



4. Which of the following is used in pencils?
  1. Graphite
  2. Silicon
  3. Charcoal
  4. Phosphorous
Ans-4) 1

5. Which of the following metals forms an amalgam with other metals?
  1. Tin
  2. Mercury
  3. Lead  
  4. Zinc
Ans-5) 2

6. The Centre for Cellular and Molecular Biology is situated at
  1. Patna 
  2. Jaipur
  3. Hyderabad
  4. New Delhi
Ans-6) 3

7. Where is the Railway Staff College located?
  1. Pune  
  2. Allahabad
  3. Vadodara
  4. Delhi
Ans-7) 3


8. The famous Dilwara Temples are situated in
  1. Uttar Pradesh
  2. Rajasthan
  3. Maharashtra
  4. Madhya Pradesh
Ans-8) 2

9. Wadia Institute of Himalayan Geology is located at
  1. Delhi  
  2. Shimla
  3. Dehradun
  4. Kulu
Ans-9) 3

10. Bijapur is known for its
  1. severe drought condition
  2. Gol Gumbaz
  3. heavy rainfall
  4. statue of Gomateswara
Ans-10) 2

11. Hari Prasad Chaurasia is a renowned player of
  1. Sitar       
  2. Flute
  3. Sarod      
  4. Tabla
Ans-11) 2

12. Graham Green was associated with which of the fields?
  1. Science   
  2. Music
  3. Painting   
  4. Literature
Ans-12) 4


13. Dr. V. Kurien is famous in the field of ?
  1. Atomic Power
  2. poultry farms
  3. Dairy development
  4. Economic Reforms
Ans-13) 3

14. Which of the following pairs of artists and their areas of specialization is not correct?
  1. Pt. Ravi Shankar - Sitar
  2. M. S. Subbulakshmi - Dance
  3. Hari Prasad Chaurasia - Flute
  4. Ustad Zakir Hussain Khan - Tabla
Ans-14) 2

15.  Miss Universe 1994, Ms. Sushmita Sen hails from which of the following cities?
  1. Mumbai
  2. Chandigarh
  3. New Delhi
  4. Bangalore
Ans-15) 3

16. Charles Correa has distinguished himself in which of the following fields?
  1. Painting   
  2. Ballet
  3. Architecture       
  4. Western Music
Ans-16) 3


17. Who declared that his ultimate aim was to wipe 'every tear from every eye'?
  1. Rajendra Prasad
  2. Sardar Patel
  3. Jawaharlal Nehru
  4. Mahatma Gandhi
Ans-17) 3

18. Ashok Pandit is known for his outstanding performance in which field?
  1. Wrestling 
  2. Kabaddi
  3. Shooting  
  4. Swimming
Ans-18) 3

19.  Who among the following is a social activist campaigning against child labour?
  1. Baba Amte
  2. Shabana Amzi
  3. Mira Nair
  4. Swami Agnivesh
Ans-19) 4

 20. Pandit K. G. Ginde, was well known for his contribution in the field of?
  1. Music      
  2. Sanskrit
  3. Dance     
  4. Ayurveda
Ans-20) 1

Note:

To obtain more details about Bihar Police Constable Syllabus 2017 you may log on to Facebook and Google +.

Take Help From These Preparation Stuff

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


0 comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose