DIET CET Syllabus 2016 | DIET CET Exam Pattern, Model Papers Download


DIET CET Syllabus

DIET CET Syllabus 2016: Here we are brought DIET CET Syllabus for the aspirants who are preparing for DIET CET examination. Aspirants can check complete DIET CET Syllabus, Exam Pattern and Model Papers from below section of this page. Examinees Take a glance below and prepare according to the syllabus to score good marks. You can also download the PDF file of DIET CET Syllabus and Model Papers through online process.
DIET CET Syllabus

DIET CET is an annual entrance examination held by the District Institute of Education and Training Department AP for admission in D.Ed (Diploma in Education) programme. To avail the more details concerning to DIET CET Syllabus you are required to go through the below section of this page which is furnished below by the team of

DIET CET Syllabus

Part I

General Knowledge
  • General science
  • Current Events
  • Geography ­
  • History and culture of India
  • Indian Polity
  • Indian Economy

Teaching Aptitude Test

This part is set to examine the Teaching Aptitude ability of candidates.

Part II General Tamil / General English

  • Match the following words and Phrases given in Column A with their meanings in
  • Column B
  • Fill in the blanks with suitable Article
  • Select the correct Question Tag
  • Select the correct Tense
  • Select the correct Voice
  • Comprehension
  • Select the correct Plural forms
  • Figures of speech
  • Appreciation Questions from Poetry
  • Important lines from Poems
  • Questions on the Biography of
  • Questions on Shakespeare’s
  • Questions from Oscar Wilde’s
  • Dr. Karl Paulnack
  • Comprehension Questions
  • Comprehension Questions from description of Places
  • British English – American English
Authors and their Literary Works
Match the Poems with the Poets
Which Nationality the story belongs to?
Identify the Author with the short story
Whose Auto biography / Biography are this?
Whose Auto biography / Biography are this?
What is the theme observed in the literary works?
Famous Quotes – Who said this?
To Which period the Poets belong
About the Dramatists
.Drama Famous lines, characters, quotes from

DIET CET Syllabus Part III

  • Rotational Motion
  • Simple Harmonic Motion
  • Thermionic Emission
  • Wave
  • Theory of Light
  • Semi Conductors
  • Properties of Fluids
  • Magnetic Effect of Electric Current
  • Gravitation
  • Electrostatics
  • Atoms Molecules and Nuclei
  • Circular Motion
  • Current Electricity
  • Electomagnetic Induction
  • Electrons and Photons
  • Kinetic Theory of Gases
  • Radiation
  • Linear Programming
  • Vectors
  • Probability
  • Application of Derivatives
  • Circle
  • Continuity
  • Definite Intergrals
  • Ellipse
  • Hyperbola
  • Indefinite Integrals
  • Limits
  • Matrices
  • Numerical Methods
  • Mathematical Logic
  • Bioenergy Biotechnology
  • Circulation
  • Reproduction
  • Respiration
  • Classification Sexual Reproduction in Angiosperms
  • Classification of Chordata
  • Community Health Services & Measures
  • Conquest of Land
  • Domestication of Plants
  • Photosynthesis
  • Pollution
  • Domestication of Animals
  • Evolution
  • Excretion and Osmoregulation
  • Fertilizes
  • Pesticides and Biological Methods of Pest Control
  • Human Diseases and their Control
  • Genes
  • Hormonal Coordination
  • Human Evolution
  • Human Population
  • Human Skeleton
  • Locomotion
  • Mendel’s Law of Inheritance
  • Nervous Coordination
  • Sex Determination and Sex Linkage
Social Studies
  • History
  • Geography
  • Social and Political Life

Preparation Material

DIET CET Exam Pattern

Part I
(a) General Knowledge
(b) Teaching Aptitude Test
Part II
(a) General English
(b) Telugu/Urdu/Tamil
Part III
(a) Mathematics
(b) Physical Sciences
(c) Biological Sciences
(d) Social Studies

The subject and syllabi of the test shall be of the standard of Classes VIII to X of A.P. State New Syllabus for Part-II & Part III of the test. The medium of Entrance Test: Question paper shall be in Telugu/English or Urdu/English and Tamil/English only.

DIET CET Model Papers

1. “It's late. It's time we ... home”. Choose the correct verb form to complete the sentence.
A.    Would go
B.    Went
C.    Going
D.   Go
Ans- B

2. “The machine did not work .... I took it back to the shop”. Choose the suitable word to complete the sentence
A.    So
B.    Unless
C.    While
D.   Because
Ans- A

3. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?
A.    09
B.    12
C.    10
D.   20
Ans- C

4. If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is?
A.    50 km
B.    56 km
C.    70 km
D.   80 km
Ans- A

5. “Let us hurry or we will miss the train”. The sentence means
A.    If we hurried, we would have missed the train.
B.    If we hurried, we would miss the train.
C.    Unless we hurry, we will miss the train.
D.   If we hurry, we will miss the train.
Ans- C

6. “Ramesh and Suresh worked together. But, their partnership..... After only a few months”. Choose the correct phrasal verb.
A.    Broke for
B.    Broke out
C.    Broke down
D.   Broke into

7. A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?
A.    3.6
B.    8.4
C.    10
D.   7.2
Ans- D

8. “His attitude ... his job is negative”. Choose the suitable preposition to complete the sentence.
A.    For
B.    About
C.    With
D.   To
Ans- B

9. Nothing went wrong, .....?
A.    Did it
B.    Did they
C.    Were they
D.   Was it
Ans- A

10. “Praveen phoned while we ... dinner”. Choose the appropriate verb form.
A.    Would have
B.    Were having
C.    Have had
D.   Had
Ans- B

Candidates can visit our site time to time to get the latest information. You can also join us on Facebook and Google plus to receive latest updates and we will send the updates on your Facebook wall.
Have a Look On Below Links


Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose