Header Ads

Electrical Engineer Test Question (Online Quiz, EEE Ques/Ans for Freshers Exp)

Edit

Electrical Engineer Test Question

Electrical Engineer Test Question: Many companies / organizations conduct written exam for recruitment to Post of Electrical Engineer. Electrical Engineer Test Question for written exam is available on this page for those applicants who have applied for Electrical Engineer Jobs. Electrical Engineer Test Question & Answer will help a lot to crack the exam easily. This is the largest collection of EEE Test Questions and Answers for Written / Online Tests. Freshers as well as experienced applicants can go through the below provided Electrical Engineer Online Quiz and test their knowledge and skill.

The Electrical Engineer Online Test is divided into 3 sections each section covers the entire topics and syllabus and gives the detailed knowledge about marking scheme, type of question. So that applicants can check the strength and weak points which will assist to know about the topics on which applicants need to concentrate more. Scroll down this page of www.privatejobshub.in to know more about Electrical Engineer Quiz Question.

Electrical Engineer Test Question

Electrical Engineer Test Questions and Answers

Question 1: When these numbers are multiplied, (6 × 103) (5 × 105), the result is
1.    3 × 108
2.    30 × 108
3.    300 × 109
4.    3,000 × 107
Answer: 2

Question 2: The number 65,000 expressed in scientific notation as a number between 1 and 10 times a power of ten is
1.    0.65 × 104
2.    6.5 × 104
3.    65 × 104
4.    650 × 103
Answer: 2

Question 3: Current flows in a circuit when
1.    a switch is opened
2.    a switch is closed
3.    the switch is either open or closed
4.    there is no voltage
Answer: 2
Start Here: Physics Online Quiz

Question 4: The minimum resistance value for a blue, gray, red, silver resistor is
1.    612
2.    6,120
3.    6,800
4.    6,460
Answer: 2

Question 5: If 750 µA is flowing through 11 k of resistance, what is the voltage drop across the resistor?
1.    8.25 V
2.    82.5 V
3.    14.6 V
4.    146 V
Answer: 1

Question 6: When the pointer of an analog ohmmeter reads close to zero, the resistor being measured is
1.    overheated
2.    shorted
3.    open
4.    reversed
Answer: 2

Question 7: When a fourth resistor is connected in series with three resistors, the total resistance
1.    increases by one-fourth
2.    increases
3.    decreases
4.    remains the same
Answer: 2

Check Out Pay Scale Here: Electrical Engineer Salary

Question 8: The output of a certain voltage divider is 12 V with no load. When a load is connected, the output voltage
1.    decreases
2.    increases
3.    remains the same
4.    becomes zero
Answer: 1

Question 9: A 680 load resistor, RL, is connected across a constant current source of 1.2 A. The internal source resistance, RS, is 12 k. The load current, RL, is
1.    0 A
2.    1.2 A
3.    114 mA
4.    1.14 A
Answer: 4

Question 10: For a given wire wound core, an increase in current through the coil
1.    reverses the flux lines
2.    decreases the flux density
3.    increases the flux density
4.    causes no change in flux density
Answer: 3

Question 11: The conductive loop on the rotor of a simple two-pole, single-phase generator rotates at a rate of 400 rps. The frequency of the induced output voltage is
1.    40 Hz
2.    100 Hz
3.    400 Hz
4.    indeterminable
Answer: 3

Question 12: A capacitor of 0.02 F is larger than
1.    0.000020 F
2.    200,000 pF
3.    2,000 pF
4.    all of the above
Answer: 3

Question 13: A 2 mH, a 3.3 mH, and a 0.2 mH inductor are connected in series. The total inductance is
1.    55 mH
2.    less than 0.2 mH
3.    less than 5.5 mH
4.    5.5 mH
Answer: 4

Question 14: When the turns ratio of a transformer is 20 and the primary ac voltage is 12 V, the secondary voltage is
1.    12 V
2.    120 V
3.    240 V
4.    2,400 V
Answer: 3

Question 15: Point +4 on the complex plane is
1.    4 units above the origin on the j axis
2.    4 units below the origin on the j axis
3.    4 units right of the origin on the real axis
4.    4 units left of the origin on the real axis
Answer: 3

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 16: A positive angle of 30° is equivalent to a negative angle of
1.    –30°
2.    –330°
3.    –60°
4.    –180°
Answer: 2

Question 17: In a series RLC circuit that is operating above the resonant frequency, the current
1.    lags the applied voltage
2.    leads the applied voltage
3.    is in phase with the applied voltage
4.    is zero
Answer: 1

Question 18: In a series resonant band-pass filter, a lower value of Q results in
1.    a higher resonant frequency
2.    a smaller bandwidth
3.    a higher impedance
4.    a larger bandwidth
Answer: 4
Also Check Out Here:

Question 19: In a three-phase system, the voltages are separated by
1.    45°
2.    90°
3.    120°
4.    180°
Answer: 3

Question 20: In a -connected source driving a -connected load, the
1.    load voltage and line voltage are one-third the source voltage for a given phase
2.    load voltage and line voltage are two-thirds the source voltage for a given phase
3.    load voltage and line voltage cancel for a given phase
4.    load voltage, line voltage, and source phase voltage are all equal for a given phase
Answer: 4

Final Words:

Hope the above Electrical Engineer Test Question will help a lot to crack the recruitment exam easily. Contenders can also follow us on Facebook and Google plus to attain updated information regarding Electrical Engineer Online Quiz. Dear visitors if you have any query Electrical Engineer Exam Question then you may write your questions in comment box which is provided below.

1 comment:

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.