Wednesday, 15 February 2017

Judge Exam Question Paper | High Court Civil Judge Previous Year Papers

By

Judge Exam Question Paper

Judge Exam Question Paper: Going To Appear in Judge Exam? Then start preparation through below provided Judge Exam Question Paper.
Many government organization or court conducts Judge Recruitment Exam to hire well educated applicants for Judge Vacancy. Here we’re also providing you High Court Civil Judge Previous Year Papers to prepare well in better way.

Dear applicants, before starting preparation of any exam, you may get idea about which type of question will come in Examination paper then start your preparation accordingly. For more details about Judge Exam Question Paper, you may need to scroll down this page which is well organized by team of www.privatejobshub.in. Take a look…

Check Out Active Court Jobs Notification: High Court Recruitment 

Judge Exam Question Paper

Ques1: Right to private defence of the body extends to voluntarily causing death if the offence which occasions the exercise of right;-
A. Reasonably causes apprehension that death will be caused
B. Reasonably causes apprehension that simple injury will be caused
C. Is of escaping with stolen property immediately after the theft
D. Is of arresting a person who is running away after having committed an offence of voluntarily causing hurt
Ans: A

Ques2: 'X' armed with a loaded pistol and Y empty handed go to Z' shop in furtherance of their common intention to commit robbery, X enters the shop and on being resisted in carrying away property shoots Z with pistol Z dies at once. For what acts of X, Y is liable
A. Dacoity with murder
B. Extortion and culpable homicide not amounting to murder
C. Attempt to commit robbery when armed with deadly weapon
D. Robbery and murder
Ans: D

Ques3: An order passed under section 151 C.P.C. is :-
A. Appealable
B. Revisable
C. Not liable to be interfered with
D. Not reviewable
Ans: B

Ques4: The court may by order appoint a receiver of any property before decree:-
A. Where it appears to the court to be just and convenient
B. Where the suit property is in danger of being wrongfully sold in execution of a decree
C. Where the defendant is about to dispose of the whole or any part of his property
D. Where the defendant has absconded the local limits of the jurisdiction of the court
Ans: A

Ques5: Where the appellant has withdrawn the appeal preferred against a decree passed exparte the application under order 9 Rule 13 shall be:-
A. Rejected
B. Returned
C. Maintainable
D. Referred for opinion to the Appellate Court
Ans: C
Career in Legislature: Government Jobs after Studying Law

Ques6: Where in a suit the defendant is absent from his residence and there is no likehood of his being found at the residence within a reasonalbe within a reasonable time, service of the summons may be made on :-
A. Servant
B. Minor son
C. Adult daughter
D. Munim
Ans: D

Ques7: In the case of a Public nui- sance a suit for declaration and injunction may be instituted by :-
A. Two persons with the leave of the court
B. Two persons having obtained oral consent of the Advocate General
C. Two persons having obtained the written consent of the Advocate general
D. Two person to whom no special damage has been caused by person of such public nuisance
Ans: A

Ques8: In execution of a decree other than a decree for maintenance passed against A what shall be the attachable portion, if his salary is Rs. 700permonth:-
A. Rs.300
B. Rs. 100
C. Rs.600
D. Rs.350
Ans: B

Ques9: Where the liability in relation to sum adjudged has not arisen out of a commercial transaction, the maximum yearly rate of interest award-able under section 34(1) of the C.P.C. from the date of decree for payment of money to date of payment is :-
A. 12%
B. 18%
C. 10%
D. 6%
Ans: D

Ques10: Whether an issue heard and finally decided by a competent court of limited jurisdiction shall operate as res judi-cata in a subsequent suit, that the aforesaid court was not competent of try :-
A. No
B. Yes
C. Answer would depend upon the nature of the issue
D. None of the above
Ans: B

Ques11: Where an indigent person succeeds the court fee shall be recovered :-
A. From the defendant
B. From the state Govt.
C. Not recoverable
D. From the plaintiff
Ans: D

Ques12: Which of the following punishments cannot be awarded under the Indian penal Code:-
A. Forfeiture of Property
B. Rigorous imprisionment
C. Transportation for life
D. Death
Ans: C

Ques13: After the passing of the decree for payment of money, on the application of the judgement debtor court shall not order that payment of amount of decree shall be made by instalments:-
A. Without recording evidence of both parties
B. Without obtaining affidavits from both parties
C. Without obtaining documents regarding the financial position of the debtor
D. Without the consent of decree holder
Ans: D

Ques14: Where any party dies after conclusion and before pronouncing Judgement :-
A. The suit shall abet
B. The suit shall not abet
C. The suit shall not abet if cause of action survives
D. It depends on the discretion of the court whether it shall abet or not
Ans: B

Ques15: In which condition the officer incharge of the prison may refuse to produce the prisoner for evidence despite court's order :-
A. Where the prisoner is related to Rulling party
B. Where the prisoner is ExMinister
C. Where the prisoner is Government servant
D. Where the madical officer has certified the prisoner is unfit to be removed
Ans: D

Ques16: Under sec. 34 of C.P.C. court award interest from the date of decree to the date of payment or such earlier date as the court thinks fit. Rate of such interest shall not exceed....... per annum :-
A. Nine percent
B. Ten percent
C. Six percent
D. Twelve percent
Ans: C

Ques17: In a suit which relates to a railway the authority to be named as plaintiff or defendant shall be :-
A. The General Manager of the railway
B. A secretary to the central Government
C. The collector of the district
D. The station master of the railway
Ans: A

Ques18: Where decree is for the partition of an undivided estate assessed to the payment of revenue to the government, the partition of the estate, in accordance with the Law for the time being in force, shall be made by :-
A. The Naib Tahsildar
B. TheNazir
C. The collector
D. The Commissioner appointed by the court
Ans: C

Ques19: Where the plaint has been rejected the plaintiff on the same cause of action :-
A. May file new suit
B. Can't file new suit
C. May present with the leave of High Court
D. None of these
Ans: A
Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Ques20: Whether an issue heard finally decided by a competent court of limited jurisdiction shall operate as resjudicata in a subsquent suit that the aforesaid court was not competent to try :-
A. No
B. Yes
C. Answer would depend upon the nature of the issue
D. None of the above
Ans: B

Ques21: Where writing is not expressly required by law a transfer of property may be made orally :-
A. False
B. Transfer can only be made by writing
C. With consent of parties oral transfer can be done
D. True
Ans: D

Ques22: Transferee of the part performance has right to protect his possession :-
A. Wrong
B. Right can accrue only after payment of full consideration
C. Right
D. Delivery of possession is not necessary
Ans: C

Ques23: Where any injunction is passed without giving notice to opposite party the court will try to decide the application within:-
A. 7 days
B. 15 days
C. 21 days
D. 30 days from the date of such exparte injunction order.
Ans: D

Ques24: Where a suit abates or dismissed u/o 22 of CPC on the same cause of action:-
A. New suit may institute with the consent of parties
B. with prior permission of the court fresh suit may file
C. No fresh suit shall be brought
D. If sufficient cause shown, then new suit may file
Ans: C

Ques25: Warrant case means a case:-
A. In which a police officer arrest without warrant
B. In which the court in the first instance, shall issue a warrant of arrest against the accused
C. Relating to an offence punishable with imprisonment for a term not exceeding two years
D. Relating to an offence punishable with death, imprisonment for life or imprisonment for a term exceeding two years
Ans: D

Ques26: If sufficient cause is shown by the parties for adjourn the hearing of the case the court shall not adjourn the case more than:-
A. Once
B. Twice
C. Three
D. Four time
Ans: C

Ques27: Where the appellant has withdrawn the appeal preferred against a decree passed exparte the application under Order 9 Rule 13 shall be:-
A. Rejected
B. Returned
C. Maintainable
D. Referred for opinion to the Appellate Court
Ans: C

Ques28: The Plaint shall be rejected in the following ground also:-
A. Where it is not filed in 2 copies
B. Where it is not supported with affidavit
C. Where plaintiff has not affixed his photo
D. Where plaintiff does not put his signature
Ans: A

Ques29: Where the defendant is confined in a prison, the summons shall be served :-
A. By affixing outside the prison
B. By sending process server in the prison
C. By delivery of the summons to the Officer incharge of the prison for service on the defendant
D. By production warrant through the court
Ans: C

Ques30: In the case of a public nuisance a suit for declaration and injunction may be instituted by :-
A. Two persons, with the leave of the court
B. Two persons having obtained oral consent of the Advocate General
C. Two persons having Obtained the written consent of the advocate general
D. Two persons having no special loss by such public nuisance
Ans: A

As we all know that, Judge is an administrative and a respectable position in world and it maintains or solve the problems related to their life, financial and other and also judge check all the statement of both parties then take the appropriate decision. So if you’re going to appear in Civil or High Court Judge Exam then you may start their preparation through above listed Districts / Civil Judge Exam Question Paper.

Candidates, you may also subscribe our free e-mail services for getting latest updates about Judge Exam Question Paper into your mailbox. If you’ve any query related to this, you may freely ask by leave their comment in below stated comment box and our team member will entertain your query as soon as possible.

Have a Look On Below Links

0 comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose