Header Ads

TNPSC VAO Exam Question Paper | Download Group–4 Previous Year Papers PDF

Edit

TNPSC VAO Exam Question Paper

TNPSC VAO Exam Question Paper:  Candidates who are going to appear in TNPSC VAO Exam they may get TNPSC VAO Exam Question Paper from this page.
Tamil Nadu Public Service Commission conducts TNPSC VAO Exam for the recruitment of eligible aspirant on Village Administrative Officer Posts. For the help of aspirants we are providing TNPSC Group 4 Previous Question Papers. Candidates can download Group–4 Previous Year Papers in PDF format through the online mode from official website.

This post includes:
  • TNPSC VAO Exam Pattern
  • Preparation tips for TNPSC VAO Exam
  • TNPSC VAO Exam Previous Year Papers
  • TNPSC VAO Exam Preparation Books
Every year huge number of candidates appears for this examination for getting hired for on the positions of Village Administrative Officer. Here we have given all the details regarding VAO Exam Question Paper; it will become very easy for the candidates to understand the topics that will come in the examination. Aspirants who are eager to know more regarding the TNPSC VAO Exam Question Paper are advised to go through the below section of this page as whole details are well mentioned here by the dedicated team of privatejobshub.in

TNPSC VAO Exam Question Paper

Q1. The absorption of ink by blotting paper involves

A. viscosity of ink
B. capillary action phenomenon
C. diffusion of ink through the blotting
D. siphon action

Ans: B

Q2.The nucleus of an atom consists of

A. electrons and neutrons
B. electrons and protons
C. protons and neutrons
D. All of the above

Ans: C

Q3. When a tree grows older, the rapid increase in thickness is found in:

A. Sap Wood
B. Heart wood
C. Hard Wood
D. Spring Wood

Ans: B

Q4. Annelids show advancement over the nematode in having

A.  Metameric segmentation
B.  True coelom
C. Closed circulatory ststem
D. all of the above

Ans: D

Q5. Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after

A. military affairs
B. the state treasury
C. the royal household
D. the land revenue system

Ans: A
Check Out Preparation Links:

Q6. The Parliament of India cannot be regarded as a sovereign body because

A. it can legislate only on subjects entrusted to the Centre by the Constitution
B. it has to operate within the limits prescribed by the Constitution
C. the Supreme Court can declare laws passed by parliament as unconstitutional if they contravene the provisions of the Constitution
D. All of the above

Ans: D

Q7. The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is

A. north of Tropic of Cancer
B. south of the Equator
C. south of the Capricorn
D. north of the Equator

Ans: D

Q8. Development expenditure of the Central government does not include

A. defence expenditure
B. expenditure on economic services
C. expenditure on social and community services
D. grant to states

Ans: A

Q9. Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?

A. Oxygen
B. Hydrogen sulphide
C. Carbon dioxide
D. Nitrogen

Ans: B

Q10. Which of the following is used in pencils?

A. Graphite   
B. Silicon
C. Charcoal   
D. Phosphorous

Ans: A

Q11. The ratio between the length and the breadth of a rectangular park is 3 : 2. If a man cycling along the boundary of the park at the speed of 12 km/hr completes one round in 8 minutes, then the area of the park (in sq. m) is:

A. 15360      
B. 153600
C. 30720      
D. 307200

Ans: B

Q12. The ratio between the perimeter and the breadth of a rectangle is 5 : 1. If the area of the rectangle is 216 sq. cm, what is the length of the rectangle?

A. 16 cm      
B. 18 cm
C. 24 cm      
D. Data inadequate

Ans: B

Get Updated GK Questions: Tamil Nadu Current Affairs

Q13. ICICI is the name of a

A. chemical industry
B. bureau
C. corporation
D. financial institution

Ans: D

Q14. Gilt-edged market means

A. bullion market
B. market of government securities
C. market of guns
D. market of pure metals

Ans: B

Q15. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India?

A. Chemicals other than fertilizers
B. Services sector
C. Food processing
D. Telecommunication

Ans: D

Q16. The gas usually filled in the electric bulb is

A. nitrogen
B. hydrogen
C. carbon dioxide
D. oxygen

Ans: A

Q17. Washing soda is the common name for

A. Sodium carbonate
B. Calcium bicarbonate
C. Sodium bicarbonate
D. Calcium carbonate

Ans: A

Q18. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically

A. germanium oxide
B. silicon dioxide
C. a mixture of germanium oxide and silicon dioxide
D. sodium silicate

Ans: B

Q19. Which of the gas is not known as green house gas?

A. Methane
B. Nitrous oxide
C. Carbon dioxide
D. Hydrogen

Ans: B
Check out List of: TNPSC Coaching Center

Q20. A rectangular park 60 m long and 40 m wide has two concrete crossroads running in the middle of the park and rest of the park has been used as a lawn. If the area of the lawn is 2109 sq. m, then what is the width of the road?

A. 2.91 m     
B. 3 m
C. 5.82 m     
D. None of these

Ans: B


Things to Know about the Village Administrative Officer Exam:

On availability of Village Administrative Officer vacancies in various departments, Tamil Nadu Public Service Commission organizes recruitment exam. Candidates, who qualify prelims test, appear for Main Exam. Those who qualify both exams may appear for Interview. Organization also conducts some other test like medical test etc for selection of eligible candidates.

Exam Pattern:

Subject
Questions
Marks
Duration
Qualifying Marks
General studies
75
300
3 Hours

90
Basics of Village Administration
25
Aptitude & Mental Ability Test
20
General Tamil / General English
80

Basically two types of objective type question papers are there such are:

Type 1
General Studies (75 items)
Basics of Village Administration (25 items)
Aptitude & Mental Ability Test (20 items)
General Tamil (80 items)
Type 2
General Studies (75 items)
Basics of Village Administration (25 items)
Aptitude & Mental Ability Test (20 items)
General English (80 items)

Get Complete Update of TNPSC from Here: TNPSC Notification

Best TNPSC VAO Exam Preparation Books:

1. Objective General English by R.S. Agarwal
2. Guide Books for General Studies
3. India Year Book by Government of India
4. Tamilndu Language and Culture
5. Science & Tech by Spectrum Publications
6. Lakshi Kanth – Indian Polity
7. Indian Economy
8. History
9. Geography
  • Oxford School Atlas
  • Spectrum Publication -Indian Geography
10. Current Affairs
  • The Hindu, Dinamani,
  • Competitive Success Review/Civil Service Chronicle/Competition Wizard/Shankar IAS Acadamy’s Civilpedia(any one of these magazine)
  • Yojana/Thittam
11. Aptitude
  • A Modern Approach to Verbal Reasoning – R.S. Agarwal
  • Quantitative Aptitude – R.S. Agarwal
  • Objective Arithmetic – R.S. Agarwal
12. School text books
  • Social Science Books – 6th to 10th Std
  • Science Books – 6th to 10th Std, (Additional 11th,12th Botany and Zoology if you have time)
  • Polity – 11th,12th Political Science
  • Economy – 11th,12th Economics Books
  • Geography -11th,12th Geography Books
  • Indian Culture – 12th Indian Culture Book
Note:

If the aspirants are satisfied with the details regarding TNPSC VAO Exam Question Paper given by us then they can bookmark this page by using CTRL+D and if the aspirants have any queries regarding the vacancy then they are free to comment in the below given comment box. Our team will try our best to solve your queries.

Check Out Latest Updates

Applicants are requested to subscribe free email service of our web portal www.privatejobshub.in for getting latest information through this page, so keep in touch with us regularly. You can also follow us on Facebook and Google plus to get updates on your timeline.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.