Saturday, 10 September 2016

TNPSC VAO Exam Question Paper | With Answers, Written Exam Pattern

By

TNPSC VAO Exam Question Paper

Want to Crack TNPSC VAO Exam Easily? Try to Solve TNPSC VAO Exam Question Paper!!! Tamil Nadu Public Service Commission conducts recruitment exam throughout year for appointment to various Posts. Candidates, if you have applied for TNPSC VAO Exam and planning to prepare for written Exam, may get TNPSC VAO Exam Previous Year Question Papers along with TNPSC VAO Exam Pattern through this page for better preparation of exam. Here on below section of this page we are also providing the TNPSC VAO Exam Question Paper with Answers which will help you a lot to get success in exam.  

TNPSC VAO Exam Question Paper
You can also download the TNPSC VAO Exam Model Question Papers from official site through online mode. The examination question paper is based on the following subjects such as general science, current events, aptitude, Indian economy etc. By knowing these Syllabus topics, it will become easy for contenders during their exam preparation.  From the below section of this page of privatejobshub.in, you may get the complete details regarding TNPSC VAO Exam Question Paper.

This Page Include
  • Sample Questions for TNPSC VAO Exam Preparation
  • Preparation Books for TNPSC Exam Preliminary cum Mains Preparation
TNPSC VAO Exam Question Paper PDF:

Subjects
Download PDF
General Knowledge with General English
General Knowledge with General Tamil

TNPSC Village Administrative Officer Exam Pattern

Subject
Questions
Marks
Duration
Qualifying Marks
General studies
75
300
3 Hours
90
Basics of Village Administration
25
Aptitude & Mental Ability Test
20
General Tamil / General English
80

Preparation Material

TNPSC VAO Exam Question Paper

Sample Questions for TNPSC VAO Exam Preparation

1. Dr. Zakir Hussain was

a)    The First Muslim President Of India
b)    First Vice President Of India
c)    First President Of Indian National Congress
d)    First Speaker Of Lok Sabha

Answer: The First Muslim President Of India

2. Tulsidas, the author of Ramcharitmanas, was a contemporary of which of the following rulers?

a)    Akbar
b)    Humayun
c)    Shahjahan
d)    Sher Shah Suri

Answer: Akbar

3. The weekly Commonweal was founded by

a)    Annie Besant
b)    Bipan Chandra Pal
c)    Bal Gangadhar Tilak
d)    Sarojini Naidu

Answer: Annie Besant


4. The name of the Laccadive, Minicoy and Amindivi islands was changed to Lakshadweep by an Act of Parliament in

a)    1970
b)    1971
c)    1972       
d)    1973

Answer: 1973

5. The members of the panchayat are

a)    Nominated by the district officer
b)    The electorates of the respective territorial constituencies
c)    Nominated by local self-government minister of the state
d)    Nominated by the block development organization

Answer: The electorates of the respective territorial constituencies

6. ICICI is the name of a

a)    Chemical Industry
b)    Bureau
c)    Corporation
d)    Financial Institution

Answer: Financial Institution


7. In India, inflation measured by the

a)    Wholesale Price Index number
b)    Consumers Price Index for urban non-manual workers
c)    Consumers Price Index for agricultural workers
d)    National Income Deflation

Answer: Wholesale Price Index number

8. Notes on which denomination has the portrait of Mahatma Gandhi printed on them?

a)    1000 rupee
b)    500 rupee
c)    100 rupee
d)    All of the above

Answer: All of the above

9. Of the gross tax revenue of the Union Government the indirect taxes account for nearly

a)    70 per cent
b)    75 percent
c)    65 percent
d)    60 percent

Answer: 65 percent

10. There is 60% increase in an amount in 6 years at simple interest. What will be the compound interest of Rs. 12,000 after 3 years at the same rate?

a)    Rs. 2160
b)    Rs. 3120
c)    Rs. 3972
d)    Rs. 6240
e)    None of these

Answer: Rs. 3972

Get List of: TNPSC Coaching Center

Preparation Books for TNPSC Exam Preliminary cum Mains Preparation

1. School text books
  • Social Science Books - 6th to 10th Std
  • Science Books - 6th to 10th Std, (Additional 11th,12th Botany and Zoology if you have time)
  • Polity - 11th,12th Political Science
  • Economy - 11th,12th Economics Books
  • Geography -11th,12th Geography Books
  • Indian Culture - 12th Indian Culture Book
2. History
  • Prof.J.Dharmarajan's Tamilnadu History
  • K.Venkadesan. India Freedom Struggle
3. Indian Polity
  • Lakshi Kanth - Indian Polity
4. Indian Economy
  • Pratiyogita Darpan's Indian Economy & Ramesh Singh's Book
5. Geography
  • Oxford School Atlas
  • Spectrum Publication -Indian Geography

6. Tamilndu Language and Culture (Mains Exam)

7. Current Affairs
  • The Hindu, Dinamani
  • Competitive Success Review/Civil Service Chronicle/Competition Wizard/Shankar IAS Acadamy's Civilpedia(any one of these magazine)
  • Yojana/Thittam
8. Science & Technology
  • Science & Tech by Spectrum Publications
9. India Year Book by Government of India

10. English Test
  • Objective General English by R.S. Agarwal
11. Aptitude (50 marks in Group 1 Exam)
  • A Modern Approach to Verbal Reasoning by R.S. Agarwal
  • Quantitative Aptitude by R.S.Agarwal
  • Objective Arithmetic - R. S. Agarwal
12. Guide Books for General Studies

Related Updates

How to download the TNPSC Village Administrative Officer Model Question Papers?
  • Candidates first visit the official site of Tamil Nadu Public Service Commission that is www.tnpsc.gov.in
  • On home page of official site go to “Candidate's Corner” section and follow “Examination” section and hit “Previous Year Question Papers” link.
  • On next page select the “Village Administrative Officer (VAO)” and hit “View” link.
  • Now question paper will be displayed on your computer screen within a minute.
  • Download it on your desktop or take print out of it and prepare accordingly.
Note:

Candidates can also download the TNPSC VAO Exam Question Paper from the Official Link. If you want to get latest updates, then you may subscribe our free mail service or can also join us through the Facebook and Google plus.

Take Help From These Preparation Stuff

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


7 comments:

  1. i want more info of vao exam details

    ReplyDelete
  2. i want show the vao model question paper

    ReplyDelete
  3. Pls give more details about VAO exam 2012.

    ReplyDelete
  4. i want model question papers. send to my id srima.srinivasan@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. achu,
    pls, may i know that both general english and general tamil will be there, in different papers .

    ReplyDelete
  6. i want vao model question paper for generalknowledge with english.send to my id.smohanaba3@gmail.com

    ReplyDelete
  7. res sir,
    may i know how the calculation of marks will be done for vao exams to 300 marks

    ReplyDelete

Don't Add Comment with Spam Purpose