Monday, 29 August 2016

AIBE Syllabus 2017 AIBE X NEW Exam Pattern, Model Question And Answers

By

AIBE Syllabus

AIBE Syllabus 2017: Topper’s Suggestion You Must Know: Go through this New AIBE Syllabus!!! AIBE stands for All India Bar Examination and it is a national level entrance exam which is conducted by Bar Council of India. This exam is conducted for those who have completed their Law and must have Law Degree and want to provide the authority to practice. So candidates who are going to participate in exam may get AIBE X Syllabus along with AIBE Exam Pattern from this page. You can also download AIBE Exam Syllabus from official site through online mode. Here on this page we are also providing AIBE Model Question and Answer which will help you to crack the exam easily.
AIBE Syllabus
After qualifying this AIBE Entrance Exam, candidates will be rewarded with “Certificate of Practice” that is offered by the Bar Council of India. Through All India Bar Examination, BCI evaluate the lawyer’s abilities to practice in the profession of law in India. Team of privatejobshub.in is providing complete details regarding All India Bar Examination Syllabus from the below section of this page.

AIBE Syllabus

The syllabus consists of various topics such as:

Category I:
  • Alternative Dispute Resolution   
  • Civil Procedure Code and Limitation Act
  • Constitutional Law                   
  • Contract Law, including Specific Relief, Special Contracts, and Negotiable Instruments     
  • Criminal Law I: The Indian Penal Code 
  • Criminal Procedure                  
  • Drafting, Pleading, and Conveyancing  
  • Evidence  
  • Jurisprudence     
  • Professional Ethics and the Professional Code of Conduct for Advocates     
  • Property Law     

Category II (Part II of the Paper)
  • Administrative Law     
  • Company Law
  • Environmental Law
  • Family Law
  • Human Rights Law
  • Labour and Industrial Law
  • Law of Tort, including Motor Vehicle Accidents, and Consumer Protection Law
  • Principles of Taxation Law
  • Public International Law

Exam Pattern:

Category I
Category II
Subjects
No. of Q.
Subjects
No. of Q.
Alternative Dispute Resolution
07
Administrative Law
23 questions in all, and these questions will include questions from at least 5 subjects in Category II
Civil Procedure Code and Limitation Act
07
Company Law
Constitutional Law
07
Environmental Law
Contract Law, including Specific Relief, Special Contracts, and Negotiable Instruments
7
Family Law
Criminal Law I: The Indian Penal Code
07
Human Rights Law
Criminal Procedure
07
Labour and Industrial Law
Drafting, Pleading, and Conveyancing
07
Law of Tort, including Motor Vehicle Accidents, and Consumer Protection Law
Evidence
07
Principles of Taxation Law
Jurisprudence
07
Public International Law
Professional Ethics and the Professional Code of Conduct for Advocates
07
Total Marks = 100
Total Questions = 100
Property Law
07

Get Latest Law Jobs: Find Today

AIBE Previous Year Questions with Answers:

Question 1:  The structure of Indian Constitution is?
1.    Federal in form and unitary in spirit
2.    Unitary
3.    Unitary in form and federal in spirit
4.    Purely federal
Answer: 1

Question 2:  “The Constitution establishes a system of government, which is almost Quasi-federal” , This statement relates to?
1.    Sir Jennings
2.    Dr. B.R. Ambedkar
3.    Prof. K. C. Wheare
4.    Dr. Rajendra Prasad
Answer: 3


Question 3: In whose time period, the Panchayats were given the Constitutional status?
1.    Rajiv Ghandhi
2.    Chandrashekhar
3.    V.P. Singh
4.    P.V. Narsimha Rao
Answer: 4

Question 4: Which one of the following statement correctly describes the Fourth Schedule of the Constitution of India?
1.    It lists the distribution of powers between the union and the states
2.    It contains the language listed in the Constitution
3.    It contains the provisions regarding the administration of tribal areas
4.    It allocates seats in the Council of States
Answer: 2

Question 5: Who described the Part III of the Indian Constitution as “most criticized part of the Constitution”?
1.    Jawahar Lal Nehru
2.    B.R. Ambedkar
3.    Dr. Rajendra Prasad
4.    B.N.Rau
Answer: 2


Question 6: When an Enactment is of such a nature that no separation is possible between inconsistent and consistent part?
1.    Whole Act will be operative
2.    Whole Act will be inoperative
3.    The Act will neither be operative nor inoperative
4.    None of these
Answer: 2

Question 7: For which of the following, special provisions can be made under Article 15 of the Constitution of India?
1.    Women and Children
2.    Scheduled and Tribes
3.    Economically Backward Classes
4.    Socially Backward Classes
Answer: 1

Question 8: Under which law the ‘untouchability’ has been declared abolished in India?
1.    Protection of Civil Rights Act
2.    Schedule Castes and Schedule Tribes Act, 1989
3.    Constitution of India
4.    All of the above
Answer: 3


Question 9: The Supreme Court has held in a case that Mrs. Sonia Gandhi, the President of Congress (I) is not an Italian citizen, but is an Indian citizen under:
1.    Article 10
2.    Article11
3.    The citizenship Act, 1955
4.    None of the above
Answer: 3

Question 10: Constitution is generally defined as?
1.    Law of the land
2.    Fundamental law of the land
3.    Administrative law of the land
4.    Constitutional law of the land
Answer: 2

Candidates may get the AIBE Syllabus 2017 through this page and prepare accordingly. If you any queries regarding the AIBE Syllabus then drop your comment in the comment box which is provided below. Visitors can also subscribe our free email service and can also follow us on Facebook and Google+.

Take Help From These Preparation Stuff

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


0 comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose