Monday, 14 December 2015

Bihar PSC (Bihar Public Service Commission) Previous Year Question Paper

By

Bihar PSC Previous Year Question Paper

Bihar PSC Previous Year Question Paper: Candidates who are preparing for Bihar PSC Recruitment exam must go through the Bihar PSC Previous Year Question Paper in order to prepare well for Exam. Here on this we are representing some Questions of previous year paper with their answers. These questions will provide you a great help to strengthen your knowledge. Candidates can also download Bihar Public Service Commission Previous Year Question Papers in PDF file online.

Bihar PSC Previous Year Question Paper
Bihar Public Service Commission conducts recruitment process for various posts such as specialist doctors, engineers, statistical officers, assistant public prosecutor and others. So, aspirants who are preparing for Bihar PSC vacancies must prepare through previous year papers. Hope that these below provided questions will help you to analyze the pattern of examination and also you know the level of difficulty of Bihar PSC examinations.




Bihar Public Service Commission Previous Year Questions & Answers

Q1. The 47.78 percent irrigation potential of India is created through
a)    Major Project
b)    Minor project Major Project
c)    Minor Projects
d)    Medium Projects
Answer: c)


Q2.  The estimated coal reserves in Bihar is
a)    1260 crore tones
b)    303 crore tones
c)    25310 crore tones
d)    16 crore tonnes
Answer: d)

Q3. Indian Development Forum (IDF) was earlier known as:
a)    Aid India Consortium
b)    Aid India Bank
c)    World Bank
d)    None of the above
Answer: a)


Q4. Modvat is related to:
a)    Sales Tax
b)    Wealth Tax
c)    Income Tax
d)    Excise-Duty
Answer: d)

Q5. The one rupee note bears the signature of the
a)    Secretary, Ministry of Finance
b)    Governor, RBI
c)    Finance Minister
d)    None of these
Answer: a)


Q6. A mountain range of Europe is
a)    Alps
b)    Himalaya
c)    Andes
d)    Rocky
Answer: a)


Q7. Ranchi city is located in
a)    Bihar
b)    Madhya Pradesh
c)    Orissa
d)    Jharkhand
Answer:  d)

Q8.  Solve for x and y: 1/x – 1/y = 1/3, 1/x2 + 1/y2 = 5/9.
Answer: x = 3/2 or -3 and y = 3 or -3/2


Q9.  Find the least value of 3x + 4y if x2y3 = 6.
Answer: 10

Q10. What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12
Answer: 9


Q11.  Three pipes, A, B, & C are attached to a tank. A & B can fill it in 20 & 30 minutes respectively while C can empty it in 15 minutes. If A, B & C are kept open successively for 1 minute each, how soon will the tank be filled?
Answer: 167 minutes

Q12. A person walking 5/6 of his usual rate is 40 minutes late. What is his usual time?
Answer:  3hours and 20 minutes


Q13. If Log2 x – 5 Log x + 6 = 0, then what would the value / values of x be?
Answer: x=e2 or e3

Q14.  Three cards are drawn at random from an ordinary pack of cards. Find the probability that they will consist of a king, a queen and an ace.
Answer: 64/2210

Q15. ABCE is an isosceles trapezoid and ACDE is a rectangle. AB = 10 and EC = 20. What is the length of AE?
Answer: AE=10 


Q16. A two-digit number is such that the product of the digits is 8. When 18 is added to the number, then the digits are reversed. The number is:
Answer: 24

Q17. Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-third of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B.
Answer: 4 : 3


Q18. From a pack of 52 cards, two cards are drawn together at random. What is the probability of both the cards being kings?
Answer: 1/ 221

Q19. A bag contains 4 white, 5 red and 6 blue balls. Three balls are drawn at random from the bag. The probability that all of them are red, is:
Answer: 2/ 91


Q20. If a - b = 3 and a2 + b2 = 29, find the value of ab
Answer: 10

Candidates who really want to score good marks in Bihar PSC exam; they must go through the above section of this page, which is prepared by the team of privatejobshub.in. For getting more details about Bihar PSC exam, candidates are advised to subscribe our free email service and get updates directly in your mailbox.
Have a Look On Below Links

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


0 comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose