Monday, 29 May 2017

CDS Previous Year Paper With Solutions UPSC CDS 1, 2 Model Question Papers PDF

Opportunity To Get Placed In Apple, Google – Apply Now

By

CDS Previous Year Paper with Solutions

CDS Previous Year Paper With Solutions: Crack Combined Defence Services exam by using CDS Previous Year Paper with Solutions!!! As every year, this year also Union Public Service Commission is going to conduct the CDS examination with the intentions to appoint the eligible contenders in two stages i.e. CDS 1 and 2 Numerous Candidates have applied for the same to grab vacant jobs position. For this, one must need UPSC CDS Model Question Papers, as this will really help you in exam preparation. Interested candidates must download CDS previous year question paper PDF via online by following below presented steps.

Key Contents Of This Page:
  • Direct Link of UPSC CDS Previous Year Paper
  • CDS Previous Year Paper with Answers
  • CDS Exam Previous Year Question Papers Downloading Process
  • Tips to Crack Exam
  • Official Link of CDS Previous Year Paper with Solutions
No doubt Combined Defence Services is one of the well known services of government department that’s why lots of candidates have applied for it every year. CDS exam is tough to crack thus we have well designed this page with CDS exam previous year solved question papers. Applicants must make use of CDS last year question paper as it will help you in exam practicing. We will made available direct link of UPSC CDS previous question paper so participants can get it directly from below stated page. Candidate who wants to get CDS Previous Year Paper with Solutions must go through this page which is well prepared by the team of www.privatejobshub.in.

CDS Previous Year Paper with Solutions

Combined Defence Services Solved Question Papers (I) 2014

Combined Defence Service Solved Question Papers (II) 2014

Combined Defence Services Model Question Paper (I) 2015

Combined Defence Services Examination Papers- II, 2015

Combined Defence Services Question Papers - I, 2016


Combined Defence Services Exam Papers  - II 2016

CDS Previous Year Questions & Answers:

Question 1: Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'D'. (Ignore the errors of punctuation, if any). 
(solve as per the direction given above)
1.    We discussed about the problem so thoroughly
2.    on the eve of the examination
3.    that I found it very easy to work it out.
4.    No error
Answer: 1

Question 2: (solve as per the direction given above)
1.    An Indian ship
2.    laden with merchandise
3.    got drowned in the Pacific Ocean.
4.    No error.
Answer: 3


Question 3: (solve as per the direction given above)
1.    I could not put up in a hotel
2.    because the boarding and lodging charges
3.    were exorbitant.
4.    No error.
Answer: 1

Question 4: (solve as per the direction given above)
1.    The Indian radio
2.    which was previously controlled by the British rulers
3.    is free now from the narrow vested interests.
4.    No error.
Answer: 3

Question 5: A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?
1.    120 metres
2.    180 metres
3.    324 metres
4.    150 metres
Answer: 4

Know Here: CDS Exam Pattern

Question 6: A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:
1.    45 km/hr
2.    50 km/hr
3.    54 km/hr
4.    55 km/hr
Answer: 2

Question 7: Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:
1.    1 : 3
2.    3 : 2
3.    3 : 4
4.    None of these
Answer: 2

Question 8:    A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?
1.    3.6
2.    7.2
3.    8.4
4.    10
Answer: 2

10 Tips Which Make You A Successful Online Student: Read Now

Question 9:    In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.
CORPULENT
1.    Lean
2.    Gaunt
3.    Emaciated
4.    Obese
Answer: 4

Question 10: EMBEZZLE
1.    Misappropriate
2.    Balance
3.    Remunerate
4.    Clear
Answer: 1

Question 11: Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.   
120, 99, 80, 63, 48, ?
1.    35
2.    38
3.    39
4.    40
Answer: 1

Question 12: Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of
1.    Asia
2.    Africa
3.    Europe
4.    Australia
Answer: 2

Want Help in Preparation> Get Preparation Material

Question 13: Garampani sanctuary is located at
1.    Junagarh, Gujarat
2.    Diphu, Assam
3.    Kohima, Nagaland
4.    Gangtok, Sikkim
Answer: 2

Question 14: The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of
1.    Sutlej and Beas
2.    Jhelum and Chenab
3.    Ravi and Chenab
4.    Ganga and Yamuna
Answer: 2

Question 15: Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after
1.    military affairs
2.    the state treasury
3.    the royal household
4.    the land revenue system
Answer: 1


Question 16: Ozone hole refers to
1.    hole in ozone layer
2.    decrease in the ozone layer in troposphere
3.    decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
4.    increase in the thickness of ozone layer in troposphere
Answer: 3

Question 17: Pollination is best defined as
1.    transfer of pollen from anther to stigma
2.    germination of pollen grains
3.    growth of pollen tube in ovule
4.    visiting flowers by insects
Answer: 1

Question 18: The Parliament of India cannot be regarded as a sovereign body because
1.    it can legislate only on subjects entrusted to the Centre by the Constitution
2.    it has to operate within the limits prescribed by the Constitution
3.    the Supreme Court can declare laws passed by parliament as unconstitutional if they contravene the provisions of the Constitution
4.    All of the above
Answer: 4


Question 19: The members of the Rajya Sabha are elected by
1.    the people
2.    Lok Sabha
3.    elected members of the legislative assembly
4.    elected members of the legislative council
Answer: 3

Question 20: Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?
1.    Phosphorous
2.    Bromine
3.    Chlorine
4.    Helium
Answer: 2

How to get CDS Exam Question papers PDF free download?

Those who want to get UPSC CDS Exam Model Papers are advice to make use of below stated guidelines-
  • Candidates are required to visit the official site of organization that is www.upsc.gov.in.
  • On home page move the cursor towards the “Examination” tab given at the menu bar and then hit on “Previous Years Question Papers” option.
  • On next page follow “Combined Defence Services Exam question papers” links of all year are presented hit the appropriate link.
  • After that, UPSC Previous Year Paper with Solutions PDF will be appear on the desktop download it or save it.
  • Candidates may also take the print out of CDS exam question papers with answers PDF and prepare accordingly.
Complete Information: CDS Syllabus

CDS Exam Preparation Tips:

English:
  • Participants must need to improve English as CDS Exam Question Papers is set in English.
  • Read novel, books and magazine to of English only and find out the meaning of that words which you don’t know.
  • Always speak in English.
  • One can also practice with combined defence services examination question papers with answers.

General Knowledge:
  • Read daily newspaper, GK books.
  • Make practice with CDS exam sample papers of GK.
  • Stay updated with current affairs.
  • Solve daily online mock test

Mathematics:
  • Practice regularly for numerical questions.
  • Try to find out week points and work on it to improve.
  • Understand the basic concept of each topic
  • All formulas should be clears.
  • Understand the facts thoroughly of every topic.

Note:

You can also get CDS Previous Year Paper with Solutions directly by hitting the Official Link. Aspirants may visit our web portal time to time to get more details about your exam in future.

You may join us on Facebook and Google Plus to get more details about your score card etc on your timeline. Get complete information about CDS Previous Year Paper with Solutions from this page. If you have any query you may leave comment in comment box. You may also bookmark our web portal by pressing ctrl+d options.


Get Job In Top Companies | Scholarship Available | LPU Program


0 comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose