Current Affairs November 2015-2016 Question And Answers PDF Free Download


Current Affairs November

Current Affairs November 2016: Current Affairs is the most important section for all exams. Here on this single page you can get Current Affairs November 2015 for all Competitive Exam. Candidates who are preparing for any Competitive Exam must be well conversant with Current Affairs November. Contenders can also get Current Affairs Question & answers or quiz of month November from this page. Examinees can also free download Current Affairs of November month in PDF File to prepare for any exam through online mode.

Current Affairs November

Almost every Government sector like Banks, PSC, Police, etc organizes competitive exams and each exam keeps the necessary section for General Awareness. Contestant need to qualify this section as without it he/she can’t be able to qualifying the exam. So, all the candidates must have good knowledge of Current Affairs. Candidates who are going to appear in any competitive exam must go through this page and get all major events happening in month of November.

Current Affairs November 2015 Highlights
  • European Parliament gave status of whistle-blower to former NSA contractor Edward Snowden
  • Paul Ryan elected as 54th Speaker of US House of Representatives
  • Sanjeev Mohanty appointed as CEO and MD of Jabong
  • Shaktikanta Das nominated on RBI Central Board of Directors
  • National Unity Day observed across India
  • BRICS nations signed Moscow Declaration for supporting Multilateral Science Projects
  • Ministry of Civil Aviation released Revised Draft National Civil Aviation Policy
  • China abandoned its decades old 'One Child Policy'
  • Activist Bindeshwar Pathak selected for New York Global Leaders Dialogue Humanitarian Award
  • Bombay HC asked NEERI to study River Godavari’s pollution during Kumbh Mela
  • RBI allowed NRIs to subscribe to National Pension System
  • Global Tuberculosis Report 2015 released by WHO
  • HCL Technologies acquired CRM services firm PowerObjects for 299 crore rupees
  • Saudi blogger Raif Badawi awarded 2015 Sakharov Prize for Freedom of Thought
  • WCD Ministry launched initiative to spread awareness about Beti Bachao Beti Padhao Scheme
  • Defence Acquisition Council cleared military projects worth over 12000 crore rupees
  • John Pombe Magufuli won the Presidential Elections of Tanzania
  • Amit Kumar won silver in men's club throw F51 event of IPC Athletics World Championships
  • India-Africa Forum Summit 2015 held in New Delhi
  • Narendra Nayak appointed as Managing Director of BlackBerry India
  • Amaravati-Next milestone in India's Urbanisation
  • SC reinforced its earlier view of No Reservation in Super Specialty Courses in Medicine
  • Hockey India signed three years partnership with Sports Authority of India
  • IBM and TASK signed MoU to ensure cloud technology in Telangana colleges

Current Affairs Question and Answers November 2015

Q1)   Leaders of S. Korea and which nation met for formal talks for the first time in three years on 2nd November 2015?
a. China
b. Japan
c. Indonesia
d. Malaysia
 Ans – b

Q2)   Which country has removed titles for the second time in its history on 2nd November 2015?
a. UK
b. US
c. Italy
d. Australia
Ans – d

Q3)   Which AKP party Turkish leader has announced a victory/ majority in the parliamentary elections on 2nd November 2015?
a. Recep Tayyip Erdogan
b. Ahmet Davutoglu
c. Ahmet Erdogan
d. None of the above
Ans - b

Q4)   ADAG Reliance Communications has said it will take over which Russian conglomerate’s Indian mobile telephone unit under the MTS brand?
a. Sistema
c. Acron
d. Accounter
Ans – a

Q5) Which well known doyen of the Indian two wheeler industry passed away on 1st November 2015?
a. Rahul Bajaj
b. Brijmohan Lal Munjal
c. Brijmohan Lall Munjal
d. O P Munjal
Ans – c

Q6)  Which country is set to be the largest producer of cotton in the world in 2015-2016 according to a USDA report?
a. China
b. India
c. Pakistan
d. Bangladesh
Ans – b

Q7)   India has successfully test fired which Supersonic Cruise Missile from INS Kochi off the west coast?
a. BrahMos
b. Agn
c. Shaheen
d. None of the above
Ans - a

Q8)   Which book has recently been launched by the President of India on 2nd November 2015, and is authored by O.P. Jindal Global University as well as the International Institute for Higher Education Research & Capacity Building?
a. President of India
b. Governance of Higher Education Institutions
c. The President of India and the Governance of Higher Education Institutions
d. None of the above
Ans – c

Q9) Which country celebrated its national day on November 3, 2015?
a. Tanzania
b. Ethiopia
c. Panama
d. None of the above
Ans – c

Q10)   The National Tribal Crafts Mela was inaugurated in New Delhi on 2nd November 2015. What is it called?
a. Kalashilp
b. Aadashilp
c. Hastashilp
d. None of the above
Ans – b

11)   The International film festival for persons with disabilities will be held for the _____ time from 1st to 3rd December 2015.
a. Second
b. Third
c. Fourth
d. First
Ans - d

Q12)   Which e-Commerce giant Flipkart has appointed executive(s) for content and infrastructure on 2nd November 2015?
a. Snapdeal
b. Flipkart
c. Myntra
d. Jabong
Ans – b

Q13)   Housing dot com has appointed which executive as the CMO to strengthen top management team?
a. Nikhil Arora
b. Nikhil Rungta
c. Nikhil Sen
d. None of the above
Ans – b

Q14)   India and which nation have signed agreements in the field of renewable energy and culture on 2nd November 2015?
a. Indonesia
b. Cambodia
c. Malaysia
d. Vietnam
Ans - a

Q15)   A new website has been launched by which regulatory agency in the MoEF on October 2015?
a. National Clean Energy Development Mechanism Authority
b. National Clean Development Authority
c. National Sustainable Energy Development Authority
d. None of the above
Ans – b

Q16)   Scientists have made which discovery regarding Antarctic snow ice?
a. Increase in snow accumulation that commenced 10,000 years ago is adding ice to outdo increasing loss from thinning glaciers
b. Increase in ice melt has caused glaciers to thin down
c. Increase in snow accumulation is not enough to outdo loss from thinning glaciers
d. None of the above
Ans - a

Q17)   The presidents of which 2 nations have announced on 2nd November 2015 that a global climate change pact should involve increasing emission cuts every 5 years for countries ?
a. China and Russia
b. China and France
c. China and UK
d. China and US
Ans – b

Q18)   Scientists from Cambridge University have solved issues pertaining to battery that can power a car to drive for long distances on a _________ charge.
a. Single
b. Triple
c. Double
d. Quadruple
Ans - a

Q19)   Scientists have located which enzyme as the major culprit of autoimmune diseases on 2nd November 2015?
a. cDAS
b. cGAS
c. cJAS
d. None of the above
Ans – b

Q20)   NASA has released pictures of huge formations in which nation to solve the mystery of how these were formed, on 2nd November 2015?
a. Afghanistan
b. Uzbekistan
c. Pakistan
d. Kazakhstan
Ans – d
Have a Look On Below Links


  1. WAW, really nice for student, thnxxxx
    - rajeev

  2. Sir jo quiz ya current affairs aap ne english mai load kiye hai hum chahte hai yahi hindi mai bhi ho.........


Don't Add Comment with Spam Purpose