Header Ads

JEST Question Papers Model Papers Sample Papers Physics Computer Science

Edit
JEST Question Papers

JEST Question Papers

Before you appear in Joint Entrance Screening Test you must practice with JEST Question Papers and analyze your preparation before final exam starts. If you want admission to PhD and Integrated PhD programme you must practice from JEST Model Papers and JEST sample Papers. JEST examination is held for two subjects only, namely, physics and theoretical computer science/neuroscience/Computational Biology. Download JEST previous year question papers and start practice from it.

Several premier research institutes conduct Joint Entrance Screening Test for admission to PhD and Integrated PhD programme in its different participating institutions. JEST is recognized as a National Eligibility Test (NET) by the Science & Engineering Research Board (SERB). By going through JEST old question papers you can work on your weak points and come to know how to manage time for Joint Entrance Screening Test. To gather more information regarding JEST solved question papers stay tuned with this page that is well structured by the dedicated and talented team members of www.privatejobshub.in
JEST Question Papers PDF

Subjects
PDFs
JEST previous year question papers physics PDF 2017
JEST question papers Physics PDF
JEST Physics question papers PDF 2015
JEST Question Papers Physics Pdf
JEST Question Papers Physics 2016
JEST previous year question papers computer science
JEST previous year question papers Memory Based

JEST Question Papers

JEST Previous Question with Answers

Question 1: In a vibrating system, if the actual damping coefficient is 40 N/m/s and critical damping coefficient is 420 N/m/s, then logarithmic decrement is equal to
A.    2
B.    4
C.    6
D.   8
Answer:  C

Question 2: If ω/ωn is very high for a body vibrating under steady state vibrations, the phase angle for all values of damping factors, will tend to approach
A.   
B.    90°
C.    180°
D.   360°
Answer:  C 

Question 3: In a circular arc cam with roller follower, the acceleration in any position of the lift will depend only upon
A.    total lift, total angle of lift, minimum radius of cam and cam speed
B.    radius of circular arc, cam speed, location of centre of circular arc and roller diameter
C.    mass of cam follower linkage, spring stiffness and cam speed
D.   total lift, centre of gravity of the cam and cam speed
Answer:  A

Question 4: Sound produced at a point is heard by a person after 5 second, while the same sound is heard by another person after 6 seconds. If the speed of sound is 300 m/s, what could be the maximum and minimum distances between the two persons?
A.    8 km, 0.15 km
B.    2 km, 0.20 km
C.    8 km, 0.25 km
D.   3 km, 0.30 km
Answer:  D


Question 5: Intensity of sound at a point is ____ its distance from the source.
A.    directly proportional to
B.    inversely proportional to
C.    directly proportional to square of
D.   inversely proportional to square of
Answer:  D

Question 6: Isotopes of an element contain
A.    the same number of protons but different number of neutrons
B.    the same number of neutrons but different number of protons
C.    equal number of protons and electrons
D.   equal number of nucleons
Answer:  A

Question 7: For high speed engines, the cam follower should move with
A.    uniform velocity
B.    simple harmonic motion
C.    uniform acceleration and retardation
D.   cycloidal motion
Answer: D

Question 8: In a coupling rod of a locomotive, each of the four pairs is a __________ pair.
A.    sliding
B.    turning
C.    rolling
D.   screw
Answer:  B

Question 9: Sir C.V. Raman was awarded Nobel Prize for his work connected with which of the following phenomenon of radiation?
A.    Scattering
B.    Diffraction
C.    Interference
D.   Polarization
Answer:  A

Question 10: Solar eclipse will take place when
A.    the sun is between the moon and the earth
B.    the earth is between the moon and the sun
C.    the moon is between the sun and the earth
D.   the moon does not lie on the line joining the sun and the earth
Answer:  C


Question 11: When the relation between the controlling force (Fc) and radius of rotation (r) for a spring controlled governor is Fc = ar + b, then the governor will be
A.    stable
B.    unstable
C.    isochronous
D.   none of these
Answer:  B

Question 12: The partial balancing of reciprocating parts in locomotives produces
A.    hammer blow
B.    swaying couple
C.    variation in tractive force along the line of stroke
D.   all of the above
Answer:  D

Question 13: Sound of frequency below 20 Hz is called
A.    audio sounds
B.    infrasonic
C.    ultrasonic
D.   supersonics
Answer:  B

Question 14: Of the following natural phenomena, tell which one known in Sanskrit as ‘deer’s thirst’?
A.    Rainbow
B.    Earthshine
C.    Halo
D.   Mirage
Answer:  D

Question 15: Light travels at the fastest speed in
A.    glass
B.    water
C.    hydrogen
D.   vacuum
Answer:  D

Question 16: Inside an aeroplane, flying at a high altitude,
A.    the pressure is the same as that outside
B.    normal atmospheric pressure is maintained by the use of air pumps
C.    the pressure inside is less than the pressure outside
D.   normal humidity and partial vacuum are maintained
Answer:  B


Question 17: Magnetism at the centre of a bar magnet is
A.    minimum
B.    maximum
C.    zero
D.   minimum or maximum
Answer:  C

Question 18: Of the following properties of a wave, the one that is independent of the other is its
A.    amplitude
B.    velocity
C.    wavelength
D.   frequency
Answer:  A

Question 19: Lux is the SI unit of
A.    intensity of illumination
B.    luminous efficiency
C.    luminous flux
D.   luminous intensity
Answer:  A

Question 20: The factor which affects the critical speed of a shaft is
A.    diameter of disc
B.    span of shaft
C.    eccentricity
D.   all of these
Answer:  D

Also take help of: JEST Syllabus

Note:

You may directly download JEST Question Papers or Model Papers, by visiting mention Official Links. Join us on Facebook or Google + for latest updates regarding Joint Entrance Screening Test. If you have any query related to JEST exam previous question papers comment us on below mentioned comment box our team will soon reply towards it.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.