Header Ads

General Awareness Questions For IBPS 2018 PO/Clerk/MT/SO Most Expected GA

Edit

General Awareness Questions For IBPS

General Awareness Questions For IBPS 2018: Go through the below provided General Awareness Questions to prepare for the GA section in the IBPS PO/Clerk/MT/SO Recruitment Exam. So one must appear in the online test (which consists of 5 subjects from which General Awareness is most important) to get qualified in IBPS Recruitment Exam. With the intention to assist you, here we are discussing about the Most Expected GA Questions For IBPS, through which you get to know about the weightage of General Awareness Questions Asked In IBPS.

General Knowledge gives complete study of all parts that are covered under the section of General Knowledge. GK Question Answer are relevant for any type of entrance exam or job concerned exam, do as much as you can have much knowledge on General Awareness which can be huge factor for cracking any competitive or recruitment exam. For more General Awareness Questions For IBPS 2018, check below section of this page of www.privatejobshub.in

General Awareness Questions for IBPS

General Awareness Questions and Answers

Ques:1 Which one among the following National Parks/Wildlife Sanctuaries is located nearer to the National Highway No. 7 between Jabalpur and Nagpur ?
1.    Bandhavgarh
2.    Panna
3.    Pench
4.    Tadoba
Ans: (3)

Ques:2 Who is the youngest player to score a century in test cricket ?
1.    Haneef Mohammed
2.    Mohd. Azharuddin
3.    S. Gavaskar
4.    S. Tendulkar
Ans: (4)
Online Practice Test for Bank Clerk: Take a Test Now

Ques:3 Which one of the following is the first State to have been formed on linguistic basis ?
1.    Andhra Pradesh
2.    Gujarat
3.    Karnataka
4.    Punjab
Ans: (1)

Ques:4 The National Institute of Community Development is located at
1.    Chennai
2.    Hyderabad
3.    Bangalore
4.    Pant Nagar
Ans: (2)

Ques: 5 In which of the following countries 'Grameen Bank', the bank of poor is present?
1.    India
2.    Sri Lanka
3.    Nepal
4.    Bangladesh
Ans: (4)
Banking Awareness Quiz: Start Your Test

Ques:6 Who is appointed as the new Chief of Naval Staff on June 5, 2012?

1.    Devendra Kumar Joshi
2.    Vikram Singh
3.    Nirmal Verma
4.    None of this
Ans: (1)

Ques:7 Indias first Ladies Special Subruban train was started by which of the following zones of Inidian Railways ?

1.    Northern
2.    Southern
3.    Centreal
4.    Western
Ans: (4)

Ques:8 Which Iraqi scientist known as Dr. Germ for her role in Iraqs biological weapons programme recently surrendered to coalition forces ?
1.    Maleeha Lodhi
2.    Salma Pervez
3.    Saleema Garib
4.    Rihab Rashid Taha
Ans: (4)

Ques:9 As per existing law, what is the minimum per day wages paid to a worker from unorganized sector in India ?

1.    Rs. 50
2.    Rs. 75
3.    Rs. 100
4.    Rs. 125
Ans: (3)

Ques:10 Who among the following has been conferred the Honorary Knight Commander of the British Empire by Queen Elizabeth II in recognition of his/her services to music ?
1.    Ravi Shankar
2.    Amjad Ali Khan
3.    M.S. Subbulakshmi
4.    Zubin Mehta
Ans: (1)

Ques:11 India has sanctioned a Rs. 26 million grant to which of the following countries for development of tube wells?
1.    Myanmar 
2.    Sri Lanka
3.    Nepal
4.    Pakistan
Ans: (2)

Ques:12 Which among the following ranks in Indian Air Force is the highest ?

1.    Flying Officer
2.    Air Commodore
3.    Wing Commander
4.    Squadron Leader
Ans: (2)

Also Read Out: IBPS Interview Question

Ques:13 As per existing law, what is the minimum per day wages paid to a worker from unorganized sector in India ?
1.    Rs. 50
2.    Rs. 75
3.    Rs. 100
4.    Rs. 125
Ans: (3)

Ques:14 Who was the first recipient of Nehru Award for International Understanding ?
1.    Martin Luther King
2.    Mother Teresa
3.    U. Thant
4.    Dr. Jonas Salk
Ans: (1)

Ques:15 Which of the following is known as Garden City of India ?
1.    Trivandrum
2.    Bangalore
3.    Imphal
4.    Simla
Ans: (2)

Ques: 16 For galvanizing iron which of the following metals is used?

1.    Aluminium
2.    Copper
3.    Lead
4.    Zinc
Ans: (4)


Ques: 17 Firdausi was
1.    a poet
2.    well known for his epic 'Shahnama'
3.    Both option A and B
4.    None of the above
Ans: (4)

Ques: 18 Himalayan Mountaineering Institute is at
1.    Darjeeling
2.    Dehradun
3.    Marmago
4.    Dispur
Ans: (1)

Ques: 19 Gabriel Daniel Fahrenheit was
1.    a German Physicist
2.    developed the mercury thermometer in 1714
3.    devised temperature scale
4.    All of the above
Ans: (4)

Ques: 20 During the first crusade, crusaders reached Jerusalem and captured it in
1.    1000 AD
2.    1099 AD
3.    1200 AD
4.    1515 AD
Ans: (2)
Get Here List of: Bank Preparation Books

Ques: 21 This bank launches "Smart Banking 247 e-Lobbies" for their customers.
1.    Karur Vysya Bank
2.    Kotak Mahindra Bank
3.    Dhanalaksmi Bank
4.    Lakshmi Vilas Bank
Answer: Option 2

Ques: 22 This bank launches SME assist to provide short-term loans to MSME clients.
1.    Canara
2.    SBI
3.    KVB
4.    ICICI
Answer: Option 2

Ques: 23 The government had made Aadhaar mandatory for opening bank accounts as well as for any financial transaction of __________.
1.    Rs. 25,000 and above
2.    Rs. 75,000 and above
3.    Rs. 50,000 and above
4.    Rs. 1,00,000 and above
Answer: Option 3
Also Download Here: Bank Previous Papers

Ques: 24 This bank inks MoU with HPCL for Digital Payments.
1.    IDBI Bank
2.    IndusInd Bank
3.    Vijaya Bank
4.    YES Bank
Answer: Option 3

Ques: 25 Reserve Bank of India opens the new branch in?
1.    Dehradun
2.    bKolkata
3.    Jaipur
4.    Bengaluru
Answer: Option 1

Get complete information about General Awareness Questions For IBPS 2017 from this page. Candidates may visit our web portal time to time to get more details regarding the same in future. You may join us on Facebook and Google Plus to get more details about your score card etc on your timeline. If you have any query you may leave comment in comment box.  

Check Below Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.