Header Ads

Pratiyogita Darpan December 2017 PDF Free e-magazine English, Hindi Online

Edit

Pratiyogita Darpan December 2017                  

Pratiyogita Darpan December 2017: All the individuals are advised that they must check Pratiyogita Darpan December 2017 before attending any competitive exam.  Here, on this page, we have shared upcoming events of December. So, if you are habitual reader of e-magazine, you should download Pratiyogita Darpan December 2017 in the PDF format. Pratiyogita Darpan is India’s largest youth magazine which is available in both languages Hindi as well as in English for your comfort. You are to go through the beneath section of this page.

Pratiyogita Darpan is a trendy magazine which published every month and recently it has provided the upcoming events of December 2017. Those applicants want to do preparation for competitive exams they can do it easily with the help of Pratiyogita Darpan. Through Pratiyogita Darpan December 2017 you may get complete information about latest current affairs / issues related to politics, sports, general awareness etc. so stay tuned with this page of www.privatejobshub.in.

Pratiyogita Darpan December

Main Highlights about Pratiyogita Darpan e-magazine December 2017 PDF
  • 14th summit of India and the European union
  • The newest anti-submarine warship INS Kiltan Commissioned into NAVY
  • Afghanistan president Ashraf Ghani visits India
  • US to scrap Obama carbon emission Policy
  • US decided to withdraw from UNESCO
  • Xi- Jinping Becomes China’s Most Powerful Leader since Mao
  • India ranks 100 in “East of doing Business Index” 2018
  • Nobel Prizes 2017
  • Bharatratna: A mega project of Highways Development
  • Kharif Food grain Production 2017 is estimated at 134.67 million tones
  • Fourth Bi-Monthly Monetary Policy Review 2017-2018
  • BPCL becomes 6th Maharashtra PSU
  • India slips 3 notches to 100 on Global Hunger Index 2017

Pratiyogita Darpan Consists

News and Events:-
  • Nation this Month 
  • World this Month 
  • Regional News 
  • National and International Updates 
Also Read Out:

Career News:- 
  • Employment and Career News 
  • Forthcoming Competitive Examinations 
  • Current Affairs:- 
  • Sports World 
  • Memorable Points 
  • Science and Technology 
  • Know You World 
  • Economic Scenario 
Gain Knowledge on: December Current Affairs

Career Article:-
  • Civil Services Exam:
  • Develop an Attitude
  • Personality that Suits the Purpose
Annual Reports:-
  • Research and Development Achievements in Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Sector: Scaling New Heights
  • Prominent Historical Personalities of India
  • Current Questionnaire
  • Trade and Industry
Also Read: Samanya Gyan Darpan

World Panorama:-
  • India-European Union (EU) Strategic Partnership
  • Crisis of Rohingyas Refugees
  • Personality Development:-
  • Why Does It Happen To Me?
  • Inspiring Youth: Interviews:-
  • Anmol Sher Singh Bedi Topper—Civil Services Exam., 2016 (2nd Rank)
  • Zaffar Iqbal Topper—Civil Services Exam., 2016 (39th Rank)
  • Surpreet Kaur Topper—Delhi Judicial Service Exam., 2017 (2nd Rank)
  • Pratiyogita Darpan Solved Papers:
Optional Papers:-
  • UGC-NET/JRF Exam. 2016: Political Science
  • UGC-NET/JRF Exam., 2016: History

Other Papers:-
  • National Defence Academy and Naval Academy Exam., 2017 : General Studies
  • NABARD Grade ‘B’ Officer Exam., 2017 : Economic and Social Issues
  • Chhattisgarh P.S.C. State Services (Pre.) Exam., 2016 : Aptitude Test
  • Lucknow Metro Rail Corporation Ltd. Junior Engineering Exam., 2016 : Electronics and Telecommunications
  • NABARDAssistantManagerExam., 2016 : Reasoning
  • IBPS Agriculture Officer Exam., 2016 : Quantitative Aptitude
  • National Defence Academy and Naval Academy Exam., 2017: English
Articles:

Economics Article
Poverty : Unending Debate Over Measurement and Strategy to Alleviate it
Constitutional Legal Article
Supreme Court Declares Right to Privacy a Fundamental Right
Environmental Article
Effect of Agricultural Practices on Environment
Career Article
Chartered Accountancy (C.A.) : An Eminent Profession
Terminology Article
Important Concepts in News
Developmental Article
Sardar Sarovar Dam—Lifeline of Gujarat
Climate Change Article
Green Climate Fund : A Paradigm Shift to Climate Resilient Development Compendium

Press here for downloading: Pratiyogita Darpan December 2017

December 2017 GK & Current Affairs Quiz

Ques1: Which committee has been constituted by the Union Government to continuously monitor the solutions to air pollution?

1.    Bhure Lal committee
2.    Sunita Narain committee
3.    CK Mishra committee
4.    Harsh Vardhan committee

Answer: 3

Ques2: Which is the official mascot of the 2017 AIBA Youth Women’s World Boxing Championship?

1.    Guppy
2.    Pan Pan
3.    Orry
4.    Bhin Bhin

Answer: 1


Ques3: Which Insurance Company has won the “2017 General Insurance Company of the Year” at the 21st Asia Insurance Industry Awards?

1.    New India Assurance Company Ltd
2.    Apollo Munich Health Insurance Company
3.    Life Insurance Corporation of India (LIC)
4.    United India Insurance Company Ltd
Answer: 2

Ques4: Shahzar Rizvi is associated with which sports?

1.    Boxing
2.    Shooting
3.    Chess
4.    Table Tennis

Answer: 2

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Ques5: Which IIT institute to host the Blockchain summit and hackathon, which will be organised by NITI Aayog?

1.    IIT Bombay
2.    IIT Delhi
3.    IIT Indore
4.    IIT Madras

Answer: 2

Ques6: Who has won the 2017 Women’s singles National Badminton Championships?

1.    Shriyanshi Pardeshi
2.    Prajakta Sawant
3.    Saina Nehwal
4.    PV Sindhu

Answer: 3

Ques7: Which state government will set up village climate resilient committees for adopting different agricultural practices?

1.    Rajasthan
2.    Madhya Pradesh
3.    Gujarat
4.    Maharashtra

Answer: 4

Get Related Links:
Ques8: The 5th meeting of Nepal-India Oversight Mechanism was held in which city?

1.    New Delhi
2.    Kolkata
3.    Kathmandu
4.    Lucknow

Answer: 3

Ques9: The Mathikettan Shola National Park (MSNS) is located in which state?

1.    Karnataka
2.    Andhra Pradesh
3.    Odisha
4.    Kerala
Answer: 4

Go Through: Sports Quiz 2018

Ques10: Which state government has launched She Pad scheme for school girls?

1.    Kerala
2.    Uttar Pradesh
3.    Karnataka
4.    Rajasthan
Answer: 1

Also check: Samanya Gyan Darpan

Pratiyogita Darpan December:

Candidates can get India’s largest youth magazine from any book stall and can do preparation for the competitive exams. This magazine gives the entire coverage of current affairs that happened in the month of December and it gives details about upcoming events, elections, and competitive exams, question papers in simple and self-explanatory language.

The most attracting part of this magazine is its content which is totally focused on needs of contenders regarding competitive examination and it is helpful for preparing for UPSC; all states Civil Services Examinations, UGC-NET/JRF, MBA, Defense and various others highly ranked examinations.

Get Some Related Aricles


Note:

If candidates have any query you may drop comment in below given comment box. You may go through the above link of Pratiyogita Darpan December for more details.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.