Header Ads

UP Police Sample Paper 2018 in Hindi Constable/SI Model Papers Download

Edit

UP Police Sample Paper

UP Police Sample Paper 2018: For the better preparation of UP police Constable/ SI exam, aspirants should download the UP Police Sample Paper. Model Papers provides you essential information about UP Police Exam as which types of questions you need to face.

Uttar Pradesh police recruitment and promotion board conducts UP police exam to appoint the appropriate candidates at vacant post of Constable/SI. Aspirants who are preparing for Uttar Pradesh police exam must go through UP Police Model Papers PDF.

Why UP Police Model Paper Important for Exam?

Previous Year Sample Papers are considered as one of the most helpful resource though which candidates can know the paper format and categories of questions. Practicing more and more UP Police Sample Paper, you can easily crack the Exam.

On this page, we have furnished the UP Police Sample Paper 2018 for ease of applicants. You are advised to go through this page which is well created by the team of www.privatejobshub.in.

UP Police Sample Paper

Question 1: Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world's 

1.    largest railway station
2.    highest railway station
3.    longest railway station
4.    None of the above

Answer: 1

Question 2: Entomology is the science that studies

1.    Behavior of human beings
2.    Insects
3.    The origin and history of technical and scientific terms
4.    The formation of rocks

Answer: 2

Question 3: Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

1.    Asia
2.    Africa
3.    Europe
4.    Australia

Answer: 2

Get In Detail:
Question 4: Garampani sanctuary is located at

1.    Junagarh, Gujarat
2.    Diphu, Assam
3.    Kohima, Nagaland
4.    Gangtok, Sikkim

Answer: 2

Question 5: For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

1.    Physics and Chemistry
2.    Physiology or Medicine
3.    Literature, Peace and Economics
4.    All of the above

Answer: 4

Question 6: Hitler party which came into power in 1933 is known as

1.    Labour Party
2.    Nazi Party
3.    Ku-Klux-Klan
4.    Democratic Party

Answer: 2

Question 7: FFC stands for

1.    Foreign Finance Corporation
2.    Film Finance Corporation
3.    Federation of Football Council
4.    None of the above

Answer: 2


Question 8: Fastest shorthand writer was

1.    Dr. G. D. Bist
2.    J.R.D. Tata
3.    J.M. Tagore
4.    Khudada Khan

Answer: 1

Question 9: Epsom (England) is the place associated with

1.    Horse racing
2.    Polo
3.    Shooting
4.    Snooker

Answer: 1

Question 10: First human heart transplant operation conducted by Dr. Christiaan Barnard on Louis Washkansky, was conducted in

1.    1967
2.    1968
3.    1958
4.    1922

Answer: 1


Question 11: Which word does NOT belong with the others?

1.    inch
2.    ounce
3.    centimeter
4.    yard

Ans. 2

Question 12: Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?

1.    Phosphorous
2.    Bromine
3.    Chlorine
4.    Helium

Ans. 2

Question 13: Which of the following is used in pencils?

1.    Graphite
2.    Silicon
3.    Charcoal
4.    Phosphorous

Ans 1


Question 14: Entomology is the science that studies

1.    Behavior of human beings
2.    Insects
3.    The origin and history of technical and scientific terms
4.    The formation of rocks

Ans. 2

Question 15: Hitler party which came into power in 1933 is known as

1.    Labour Party
2.    Nazi Party
3.    Ku-Klux-Klan
4.    Democratic Party

Ans. 2

Question 16: Ashok's mother was 3 times as old Ashok 5 years ago. After 5 years she will be twice as old as Ashok. How old is Ashok today?

1.    10 years
2.    15 years
3.    20 years
4.    25 years

Ans. 2

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 17:  M is the son of P. Q is the granddaughter of 0 who is the husband of P. How is M related to O?

1.    Son
2.    Daughter
3.    Mother
4.    Father

Ans. 1

Question 18: In a row of boys, Srinath is 7th from the left and Venkat is 12th from the right. If they interchange their positions, Srinath becomes 22nd from the left. How many boys are there in the row?

1.    19
2.    31
3.    33
4.    34

Ans. 3


Question 19: From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: Given: IMPASSIONABLE

1.    IMPASSABLE
2.    IMPOSSIBLE
3.    IMPASSIVE
4.    IMPASSION

Ans. 3

Question 20: Only one meaningful word can be formed by rearranging the letter of the given jumbled word. Find out that word.

1.    METAMORPHIC
2.    PHILANTHROPIST
3.    HIPPOCAMPUS
4.    HIPPOPOTAMUS

Ans. 4

Question 21: Which number is wrong in the given series?

1, 9, 25, 50, 81
1.    1
2.    25
3.    50
4.    81

Ans. 3


Question 22: Ten years ago, P was half of Q in age. If the ratio of their present ages is 3:4, what will be the total of their present ages?

1.    45
2.    40
3.    35
4.    30

Ans. 3

Question 23: Father is aged three times more than his son Sunil. After 8 years, he would be two and a half times of Sunil's age. After further 8 years, how many times would he be of Sunil's age?

1.    4 times
2.    4 times
3.    2 times
4.    3 times

Ans. 3


Question 24: A man's age is 125% of what it was 10 years ago, but 83 1/3 % of what it will be after ten 10 years. What is his present age?

1.    70
2.    60
3.    50
4.    40

Ans. 3

Question 25: A man is 24 years older than his son. In two years, his age will be twice the age of his son. What is the present age of his son?

1.    23 years
2.    22 years
3.    21 years
4.    20 years

Ans. 2


Question 26: Present ages of Kiran and Syam are in the ratio of 5 : 4 respectively. Three years hence, the ratio of their ages will become 11: 9 respectively. What is Syam's present age in years?

1.    28
2.    27
3.    26
4.    24

Ans. 4

Question 27: The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. Find out the age of the youngest child?

1.    6 years
2.    5 years
3.    4 years
4.    3 years

Ans. 3


Question 28: A is two years older than B who is twice as old as C. The total of the ages of A, B and C is 27. How old is B?

1.    10
2.    9
3.    8
4.    7

Ans. 1

Question 29: The Average age of a class of 22 students is 21 years. The average increased by 1 when the teacher's age also included. What is the age of the teacher?

1.    48
2.    45
3.    43
4.    44

Ans. 4

Question 30: A father said to his son, "I was as old as you are at the present at the time of your birth". If the father's age is 38 years now, what was the son's age five years back?

1.    20 years
2.    18 years
3.    14 years
4.    22 years

Ans. 3  


Question 31: Ayisha's age is 1/6th of her father's age. Ayisha 's father's age will be twice the age of Shankar's age after 10 years. If Shankar's eight birthdays was celebrated two years before, then what is Ayisha 's present age.

1.    10 years
2.    12 years
3.    8 years
4.    5 years

Ans. 4

Question 32: Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world's

1.    largest railway station
2.    highest railway station
3.    longest railway station
4.    None of the above

Ans. 1


Question 33: Entomology is the science that studies

1.    Behavior of human beings
2.    Insects
3.    The origin and history of technical and scientific terms
4.    The formation of rocks

Ans. 2

Question 34: Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

1.    Asia  
2.    Africa
3.    Europe
4.    Australia

Ans. 2

Question 35: Garampani sanctuary is located at

1.    Junagarh, Gujarat
2.    Diphu, Assam
3.    Kohima, Nagaland
4.    Gangtok, Sikkim

Ans. 2


UP Police model Paper in Hindi PDF Download:

UP Police model Paper in Hindi
UP Police Sample Paper PDF
आरक्षी एवं समकक्ष पदों पर सीधी भर्ती-2013 की लिखित परीक्षा का प्रश्न-पत्र 
प्रोग्रामर ग्रेड-2 की लिखित परीक्षा 2013 का प्रश्न-पत्र 
कम्प्यूटर आपरेटर ग्रेड- की लिखित परीक्षा 2013 का प्रश्न-पत्र
उप-निरीक्षक नागरिक पुलिस एवं प्लाटून कमाण्डर, प्रादेशिक आर्म्ड कांस्टेबुलरी के पदों पर सीधी भर्ती के लिए संयुक्त परीक्षा- २०११ का प्रश्न-पत्र     
आरक्षी सीधी भर्ती परीक्षा-2009 का प्रश्न-पत्र    

UP Police Exam Pattern

Exam pattern of Sub Inspector (SI)

UP Police Written Examination Pattern / S.I Syllabus
Subject
Marks
General Hindi
100
Law/ Constitution/ General Knowledge
100
Numerical & Mental Ability Test
100
Mental Aptitude Test/Intelligence Test/Test of Reasoning
100

Physical Standard Test (PST):

Category
Height
Chest
Men
Gen/OBC/SC
168 cms
79-84 cms
ST
160 cms
77-82 cms
Women
Gen/OBC/SC
152 cms
N/A
ST
147 cms
N/A

Get Details About: Physical Standard Test

Exam Pattern of Constable

Uttar Pradesh Police Pre Exam Pattern:

Subject Name
Total Marks
Time Duration
150
3 hours
Mental Ability
75
75

UP Police Main Exam Pattern:

Name of Subjects
Total Marks
Time Duration
General Awareness
100
3 hours
Mental ability
75
75
50

Note:

Dear aspirants!! Hope you find above given information useful. Candidates you can also get updated and latest info by visiting our web portal ww.privatejobshub.in regarding study material, recruitment, results, admission, entrance examination, etc. You can also join us on facebook, twitter and on Google Plus. All the Best.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.