Header Ads

VITEEE Sample Papers 2018 | Download SOLVED Model Paper With Solutions

Edit

VITEEE Sample Papers

VITEEE Sample Papers 2018: Candidates who are planning to appear in the VITEEE Entrance Exam can download the VIT sample paper from this platform. With the help of solved VITEEE Model Paper with Solutions, you can prepare for the exams in a much better way. You can also hit on the below given link and acquire VIT sample paper 2018 PDF.

VITEEE Entrance Exam is conducted in every year; those aspirants who are going to appear in this exam are suggested to refer to the questions given in the VIT sample paper and prepare for the exam.

Benefits of sample paper of VITEEE:

VITEEE sample paper 2018 PDF will help the candidates to score good marks in the upcoming examination. Below given are some question and answer related this entrance exam. You can have a glance!!!

To get more information regarding VITEEE Sample Papers 2018, you are advised to go through beneath section of this page, well created by the team of www.privatejobshub.in.

VIT sample paper PDF:

Question Paper (Subjects)
Download PDF
2015
Biology
Chemistry
Mathematics
Physics
2017
Biology
Chemistry
Mathematics
Physics
2018
Chemistry
Mathematics
Physics

VITEEE Sample Papers 2018

Question 1: Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of

1.    Collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
2.    Action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
3.    Action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere

4.    Lightning discharge in atmosphere

Answer: 1     

Question 2: It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because

1.    work done in rolling is more than in lifting
2.    work done in lifting the stone is equal to rolling it
3.    work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling
4.    work done in rolling a stone is less than in lifting it

Answer: 4

Download Free: VITEEE Syllabus

Question 3: The absorption of ink by blotting paper involves

1.    viscosity of ink
2.    capillary action phenomenon
3.    diffusion of ink through the blotting
4.    siphon action

Answer: 2

Question 4: Siphon will fail to work if

1.    the densities of the liquid in the two vessels are equal
2.    the level of the liquid in the two vessels are at the same height
3.    both its limbs are of unequal length
4.    the temperature of the liquids in the two vessels are the same

Answer: 2

Question 5: Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to

1.    the heating effect of current alone
2.    hysteresis loss alone
3.    both the heating effect of current and hysteresis loss
4.    intense sunlight at noon

Answer: 3

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 6: The nucleus of an atom consists of

1.    electrons and neutrons
2.    electrons and protons
3.    protons and neutrons
4.    All of the above

Answer: 3

Question 7: The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its

1.    Molality
2.    Molarity
3.    Normality
4.    Formality

Answer: 1


Question 8: The most electronegative element among the following is

1.    sodium
2.    bromine
3.    fluorine
4.    oxygen

Answer: 3

Question 9: The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is

1.    Na
2.    Ag
3.    Hg
4.    Fe

Answer: 4     

Question 10: The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called

1.    Smelting
2.    Roasting
3.    Calcinations
4.    Froth floatation

Answer: 1

Question 11: A card is drawn from a pack of 52 cards. The probability of getting a queen of club or a king of heart is:

1.    1/ 13      
2.    2/ 13      
3.    1/ 26      
4.    1/ 52

Answer: 3


Question 12: A bag contains 4 white, 5 red and 6 blue balls. Three balls are drawn at random from the bag. The probability that all of them are red, is:

1.    1/ 22      
2.    3/ 22      
3.    2/ 91      
4.    2/ 77

Answer: 3

Question 13: Two cards are drawn together from a pack of 52 cards. The probability that one is a spade and one is a heart, is:    

1.    3/20
2.    29/34      
3.    47/100
4.    13/102

Answer: 4

Question 14: One card is drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that the card drawn is a face card (Jack, Queen and King only)?

1.    1/13       
2.    3/ 13
3.    1/ 4
4.    9/ 52

Answer: 2     


Question 15: A bag contains 6 black and 8 white balls. One ball is drawn at random. What is the probability that the ball drawn is white?   
   
1.    3/ 4        
2.    4/ 7        
3.    1/ 8        
4.    3/ 7

Answer: 2

Question 16: Ordinary table salt is sodium chloride. What is baking soda?

1.    Potassium chloride
2.    Potassium carbonate
3.    Potassium hydroxide
4.    Sodium bicarbonate

Answer: 4

Question 17: Ozone hole refers to

1.    Hole in ozone layer
2.    Decrease in the ozone layer in troposphere
3.    Decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
4.    Increase in the thickness of ozone layer in troposphere

Answer: 3


Question 18: Pine, fir, spruce, cedar, larch and cypress are the famous timber-yielding plants of which several also occur widely in the hilly regions of India. All these belong to

1.    Angiosperms
2.    Gymnosperms
3.    Monocotyledons
4.    Dicotyledons

Answer: 2

Question 19: Pollination is best defined as

1.    transfer of pollen from anther to stigma
2.    germination of pollen grains
3.    growth of pollen tube in ovule
4.    visiting flowers by insects

Answer: 1

Question 20: Plants receive their nutrients mainly from

1.    chlorophyll
2.    atmosphere
3.    light
4.    soil

Answer: 4

Download Now: VITEEE Exam Pattern

Computer Based Test Procedure:
  • Applicants must ensure that computer allotted to them is controlled on and any obstacle with the computer must be informed to invigilator instantly.
  • The question paper is of Multiple Choice Question (MCQ) type and questions appearing on computer screen will be in English.
  • Each Multiple Choice Question consists of a stem which may be in the form of a question or an incomplete statement and four responses labeled A, B, C and D.
  • Only one answer is correct from given four options.
  • Candidate needs to select that answer. Applicants can navigate freely through the questions back and forth. 
Importance of VIT Engineering Entrance Exam Sample Papers:
  • Candidates will be able to perform well for entrance exam with the help of VIT 2018 sample paper.
    Through these solved VIT sample paper with solution, candidates will learn how to handle the time efficiently.
  • By the help of this, candidates will be able to know the examination pattern.
  • It helps the candidates know their weak and strong areas by practicing them again and again.
  • Through these sample paper, candidates will be able to build confidence in cracking the entrance test.
  • Candidates who will thoroughly practice from the sample papers will understand that certain chapters and type of questions hold more weightage than others and appear more in the exam in contrast to others. With this information, candidates can divide their time and energy accordingly.
Check Here: 


VITEEE Marking Scheme:
  • Engineering Entrance Examination will be organized from 05.04.2017 to 16.04.2017
  • The duration of examination is of 2 hours 30 minutes and it will be conducted in 3 sessions per day.
  • The time of examination is as follows:
I session - 9.00 am - 11.30 am
II session - 12.30 pm - 3 .00 pm
III session - 4.00 pm - 6 .30 pm
  • Number of examination days in a particular centre is based on the total number of application registered in that centre.
Section
Number of Questions
Marks in Each Section
Physics
40
40
Chemistry
40
40
Mathematics/Biology
40
40
English
5
5
Total
125
125

Start Your Test

Candidate should report to the selected test centre with e-Admit card Photocopy of the application form, School or college Photo ID card or Twelfth Standard board exam hall ticket (or) admit card bearing photo or Passport, Driving License, Voter ID card and IT Pan card. Not allowed to carry any text material, printed or written, bits of papers or any material except the e-Admit card inside the test hall. Not permitted to go outside the exam centre till the completion of entire duration of exam time.

How to Download VITEEE SOLVED Model Paper With Solutions?
  • Candidates are required to visit official site of organization that is www.vit.ac.in
  • On home page of official site “Sample Questions” section
  • And hit the link according to subject wise.
  • And hit that subject and now sample questions of required subject will be displayed on computer screen within a minute.
  • Download it on your desktop and take print out of it for future reference.
The Vellore Institute of Technology Engineering Entrance Examination is an exclusive entrance exam conducted by VIT University for all its B.Tech courses in Vellore and Chennai campus as part of its thorough and careful admission procedure.

Aspirants are requested to subscribe free email service of our web portal for getting latest information regarding VITEEE sample paper 2018 through this page, so keep in touch with us regularly. You can also follow us on Facebook and Google plus to get updates on your timeline. You can give your queries and suggestions in the comment box. You can also bookmark the web portal by pressing Ctrl+D option.

Related Updates

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.