Monday, 5 September 2016

WBJEE Syllabus 2017 Exam Pattern, Sample Papers, Model Question Papers

By

WBJEE Syllabus

WBJEE Syllabus 2017: Want to Know the Current Modification in WBJEE Syllabus!!! WBJEE is also known as West Bengal Joint Entrance Examination and it is a state level entrance test. It is organized to monitor candidates for admissions to Undergraduate Engineering, Architecture & Pharmacy Programmes. Candidates, who are planning to prepare for WBJEE Entrance Exam, may get Exam WBJEE Syllabus along with WBJEE Exam Pattern, WBJEE Sample Papers, and Model Question Papers from this page.  

WBJEE Syllabus
Those candidates who will qualify in the entrance exam may get admissions in Government Colleges and Self Financed Institutes in the state of West Bengal. Sample Papers / WBJEE Model Question Papers / Previous Papers help a lot in good preparation. For more details regarding WBJEE Exam Syllabus, candidates may go through the below section of this page which is prepared by the team members of privatejobshub.in

Preparation Stuff

WBJEE Syllabus

West Bengal Joint Entrance Exam is based on four subjects such are Mathematics, Physics, Chemistry and Biology. All topics (subject wise) are framed here on which questions are based –

Biology:
  • Science of Life
  • Chemical constituents of living cells
  • Chromosome
  • Cell division
  • Genetics and Evolution
  • Molecular basis of inheritance
  • Evolution
  • Morphological variations and structural organization
  • Physiology and Biochemistry
  • Animals: Human
  • Plants
  • Taxonomy, Systematics and Biodiversity
  • Ecology and Environment
  • Biodiversity and Conservation
  • Environmental issues
  • Microbes and human welfare
  • Health and diseases
  • Biotechnology and its applications
Start Your Test

Mathematics:

Algebra
  • A.P., G.P., H.P
  • Logarithms
  • Complex Numbers
  • Quadratic Equations
  • Permutation and combination
  • Principle of mathematical induction
  • Binomial theorem (positive integral index)
Matrices
  • Sets, Relations and Mappings
  • Statistics and Probability
  • Trigonometry
  • Coordinate geometry of two dimensions
  • Co-ordinate geometry of three dimensions
Calculus
  • Differential calculus
  • Integral calculus
  • Differential Equations
  • Application of Calculus
  • Vectors
Take a Test  Now

Physics:
  • Physical World, Measurements, Units & dimensions
  • Kinematics
  • Laws of motion
  • Work, power, energy
  • Motion of centre of mass, connected systems, Friction
  • Gravitation
  • Bulk properties of matter
  • Viscosity
  • Heat & Thermal Physics
  • Thermodynamics
  • Kinetic theory of gases
  • Oscillations & Waves
  • Electrostatics
  • Current Electricity
  • Magnetic effect of current
  • Magnetics
  • Electromagnetic induction & alternating current
  • Electromagnetic waves
  • Optics I (Ray optics)
  • Optics II (Wave Optics)
  • Particle nature of light & wave particle dualism
  • Atomic Physics
  • Nuclear Physics
  • Solid state Electronics
Start Your Test

Chemistry:
  • Atoms, Molecules and Chemical Arithmetic
  • Atomic Structure
  • Radioactivity and Nuclear Chemistry
  • The Periodic Table and Chemical Families
  • Chemical Bonding and Molecular Structure
  • Coordination Compounds
  • Solid State
  • Liquid State
  • Gaseous State
  • Chemical Energetics and Chemical Dynamics
  • Physical Chemistry of Solutions
  • Ionic and Redox Equilibria
  • Hydrogen
  • Chemistry of Non-Metallic Elements and their Compounds
  • Chemistry of Metals
  • Chemistry in Industry
  • Polymers
  • Surface Chemistry
  • Environmental Chemistry
  • Chemistry of Carbon Compounds
  • Aliphatic Compounds
  • Haloalkanes and Haloarenes
  • Alcohols
  • Ethers
  • Aldehydes and Ketones
  • Carboxylic Acids
  • Aliphatic Amines
  • Aromatic Compounds
  • Application Oriented chemistry
  • Introduction to Bio-Molecules
  • Principles of Qualitative Analysis
Take a Test Now

WBJEE Paper Pattern

Subject
Q Category 1
Q Category 2
Q Category 3
No. of Questions
Total Marks
Biological Sciences
80×1 mark
25×2 marks
10×2 marks
115
150
Physics + Chemistry
(30+30)x1 marks
(5+5)x2 marks
(5+5)x2 marks
40 + 40
50+50=100
Mathematics
50×1 mark
15×2 marks
10×2 marks
75
100


WBJEE Sample Papers with Solutions:

Question 1: If r = 5 z then 15 z = 3 y, then r =y
1.    2 y
2.    5 y
3.    10 y
Answer: 1

Question 2: What is 35% of a number if 12 is 15% of a number?
1.    5
2.    12
3.    28
4.    33
Answer: 3


Question 3: A computer is on sale for $1600, which is a 20% discount off the regular price. What is the regular price?
1.    $1800
2.    $1900
3.    $2000
4.    $2100
Answer: 3

Question 4: A car dealer sells a SUV for $39,000, which represents a 25% profit over the cost. What was the cost of the SUV to the dealer?
1.    $29,250
2.    $31,200
3.    $32,500
4.    $33,800
Answer: 2

Question 5: Of the following units which would be more likely used to measure the amount of water in a bathtub?
1.    Kilograms
2.    Liters
3.    Milliliters
4.    centigrams
Answer: 2


Question 6: Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of
1.    collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
2.    action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
3.    action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
4.    lightning discharge in atmosphere
Answer: 1

Question 7: Nuclear sizes are expressed in a unit named
1.    Fermi 
2.    Angstrom
3.    Newton        
4.    Tesla
Answer: 1

Question 8: The nucleus of an atom consists of
1.    electrons and neutrons
2.    electrons and protons
3.    protons and neutrons
4.    All of the above
Answer: 3


Question 9: The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its
1.    Molality        
2.    Molarity
3.    Normality     
4.    Formality
Answer: 1

Question 10: The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is
1.    Na     
2.    Ag
3.    Hg     
4.    Fe
Answer: 4

Related Updates

Keep in touch with us for getting latest info about West Bengal Joint Entrance Exam and also for other details like recruitment, study material, etc. You can bookmark this page by pressing Ctrl + D. Follow us on facebook and Google Plus to get details regarding WBJEE Syllabus 2017 on your time line. If you have any query regarding WBJEE Syllabus than feel free to discuss with us in below comment section.

Take Help From These Preparation Stuff

0 comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose