Monday, 5 September 2016

AIPVT Syllabus 2017 Updated Solved Question Papers PDF Download Pattern

By

AIPVT Syllabus

AIPVT Syllabus 2017: Have you checked new topics included in AIPVT Syllabus? If no, then check updated syllabus of All India Pre Veterinary Test from here. Candidates who are preparing for AIPVT Exam they must prepare according to its new syllabus and exam pattern. Candidates can also practice with AIPVT Solved Question Papers which are available on this page. Applicants can also download the study material in PDF format through online mode.

AIPVT Syllabus
Every year Veterinary Council of India conducts the All India Pre Veterinary Test for those candidates who want to get admission in Bachelor of Veterinary Science and Animal Husbandry (BV.Sc and AH) courses. It also provides the AIPVT Exam Syllabus and AIPVT Paper Pattern for the convenience of participants. Candidates can check entire topics of syllabus through this page of privatejobshub.in and must prepare accordingly to secure excellent grades.

AIPVT Syllabus

The All India Pre Veterinary Test will consist of the general syllabus of 11th and 12th class under the 10+2 Scheme/Pre-Medical/Intermediate Science or an equivalent examination of an Indian University / State Board / CBSE. There is no specific separate syllabus for the examination prescribed by the Council.

Physics

CLASS XI
  • Physical World and Measurement
  • Kinematics
  • Laws of Motion
  • Work, Energy and Power
  • Motion of System of Particles and  Rigid Body
  • Gravitation
  • Properties of Bulk Matter
  • Thermodynamics
  • Behaviour of Perfect Gas and Kinetic Theory
  • Oscillations and Waves
Start Your Test

CLASS XII
  • Electrostatics
  • Current Electricity
  • Magnetic Effects of Current and Magnetism
  • Electromagnetic Induction and Alternating Currents
  • Electromagnetic Waves
  • Optics
  • Dual Nature of Matter and Radiation
  • Atoms and Nuclei
  • Electronic Devices
Chemistry

CLASS XI
  • Some Basic Concepts of Chemistry
  • Structure of Atom
  • Classification of Elements and Periodicity in Properties
  • Chemical Bonding and Molecular Structure
  • States of Matter: Gases and Liquids
  • Thermodynamics General Principles and Processes of Isolation of Elements
  • Equilibrium
  • Redox Reactions
  • Hydrogen
  • s-Block Element (Alkali and Alkaline earth metals)
  • Some p- Block Elements
  • Organic Chemistry-Some Basic Principles and Techniques
  • Hydrocarbons
  • Environmental Chemistry
Take a Test Now

CLASS XII
  • Solid State
  • Solutions
  • Electrochemistry
  • Chemical Kinetics
  • Surface Chemistry
  • p-Block Elements
  • d and  f  Block Elements
  • Coordination Compounds
  • Haloalkanes and Haloarenes
  • Alcohols, Phenols and Ethers
  • Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids
  • Organic Compounds Containing Nitrogen
  • Biomolecules
  • Polymers
  • Chemistry in Everyday Life
Biology

CLASS XI
  • Diversity in Living World
  • Structural Organisation in Animals  and Plants
  • Cell Structure and Function
  • Plant Physiology
  • Human physiology
CLASS XII
  • Reproduction
  • Genetics and Evolution
  • Biology and Human Welfare
  • Biotechnology and Its Applications
  • Ecology and environment
Start Your Test


AIPVT Exam Pattern

The All India Pre Veterinary Test is of 3 hours duration and will have one paper consisting of 200 objective type (multiple choice and reason-assertion type) questions from Physics, Chemistry and Biology as in that of the class 11th and 12th syllabus under the science stream of University or state or central board of Examination. The question Pattern will be

Paper No of Questions
Physics
60
Chemistry
60
Biology
80
AIPVT Question Paper

Q1. The part of the brain where the centre for hunge and thirst is located is
1.    Cerebrum
2.    Hypothalamus
3.    Cerebellum
4.    Medulla Oblongata
Answer: 2

Q2. In 24 hours, total glomerular filtrate formed in human kidney is
1.    1.7 liters
2.    7 liters
3.    17 liters
4.    170 liters
Answer: 4

Q3. When the oxygen supply to the tissue is inadequate, the condition is
1.    Dyspnea
2.    Hypoxia
3.    Asphyxia
4.    Apnea
Answer: 2
Q4. Ordinary table salt is sodium chloride. What is baking soda?
1.    Potassium chloride
2.    Potassium carbonate
3.    Potassium hydroxide
4.    Sodium bicarbonate
Answer: 4

Q5. Ozone hole refers to
1.    Hole in ozone layer
2.    Decrease in the ozone layer in troposphere
3.    Decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
4.    Increase in the thickness of ozone layer in troposphere
Answer: 3

Q6. The absorption of ink by blotting paper involves
1.    Viscosity of Ink
2.    Capillary Action Phenomenon
3.    Diffusion of Ink through the Blotting
4.    Siphon Action
Answer: 2


Q7. Nuclear sizes are expressed in a unit named
1.    Fermi      
2.    Angstrom
3.    Newton   
4.    Tesla
Answer: 1

Q8. Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of-
1.    Collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
2.    Action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
3.    Action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
4.    Lightning discharge in atmosphere
Answer: 1

Q9. It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because
1.    Work done in rolling is more than in lifting
2.    Work done in lifting the stone is equal to rolling it
3.    Work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling
4.    work done in rolling a stone is less than in lifting it
Answer: 4

Q10. The absorption of ink by blotting paper involves
1.    viscosity of ink
2.    capillary action phenomenon
3.    diffusion of ink through the blotting
4.    siphon action
Answer: 2


Q11. The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its
1.    Molality       
2.    Morality
3.    Normality   
4.    Formality
Answer: 1

Q12. The number of d-electrons in Fe2+ (Z = 26) is not equal to that of
1.    p-electrons in Ne (Z = 10)
2.    s-electrons in Mg (Z = 12)
3.    d-electrons in Fe (Z = 26)
4.    p-electrons in CI (Z = 17)
Answer: 4

Q13.The most abundant rare gas in the atmosphere is
1.    He    
2.    Ne
3.    Ar     
4.    Xe
Answer: 3

Q14.The Latin word formica means ant. The name formic acid is derived from this Latin word because
1.    this acid, in ancient times, was used to eliminate ant-hills
2.    this corrosive acid is secreted by ants to drive away their enemies
3.    this acid was first obtained by the distillation of ants
4.    ants are attracted by the odour of this acid
Answer: 3


Q15. The ore which is found in abundance in India is
1.    monazite
2.    fluorspar
3.    bauxite        
4.    magnetite
Answer: 1

Dear candidates keep visiting this page time to time to check latest updates of AIPVT Syllabus 2017. We are providing all new solved question and answers here. So stay connected with us. Candidates if you want to know more about All India Pre Veterinary Test then you can subscribe privatejobshub.in free email service through valid email id or you can also book mark on this page by CRTL+D for immediate access.

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


0 comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose