Wednesday, 13 January 2016

Current Affairs February 2016 Quiz, Questions/Answers PDF Free Download

By

Current Affairs February

Current Affairs February 2016: Candidates who are going to appear for any competitive exam can get Current Affairs February. Applicants who want to make their career in government field and want to do preparation for any exam Railway, banking, TET, SSC, Army, PSC and other exams can download Current Affairs Questions/Answers, Quiz in PDF form.

Current Affairs February
Good knowledge of daily updates will definitely help you to crack any of the examination. These questions, which is given below will definitely help you for competitive exams of Banks in coming months.


Highlights:
  • SC directed Gujarat government to make Gujarat State Cooperative Tribunal functional
  • Odisha raises VAT on petrol and diesel by 3%
  • Foundation Stone Laid for an “International Training Centre for Operational Oceanography”
  • First Company of Ganga Task Force deployed Ganga Gram Yojana launched
  • Rs.1000 crores allocated to LWE affected states
  • Union Cabinet gives nod to MoU with Bangladesh for operation of traditional haats
  • Nitin Gadkari inaugurated the first River Information System of India
  • Government decides to directly shift from BS-IV to BS-VI Emission norms
  • Cabinet apprised of the signing of protocol with Czech Republic on heavy industry
  • India-France military exercise Shakti-2016 begins
  • Bajaj Allianz launches micro term insurance
  • Kotak Life launches Premier Life Plan
  • BHEL commissions two substations in Afghanistan
  • ICICI Bank partners with FINO PayTech for payments bank space
  • President promulgated Enemy Property (Amendment and Validation) Ordinance, 2016
  • Operation Green Hunt to hunt Maoists
Latest Current News & Affairs

Current Affairs February

Questions & Answers

Q. 1. Which of the following has scripted history by becoming the first batsman to score 1,009 runs in an innings in any form of cricket?
A.    Mobin Sheikh
B.    Ravindra Wade
C.    Pranav Dhanawade
D.   Prithvi Shaw
Ans. C.


Q. 2. As per the MDoNER Calender-2016, festival “Destination North East-2016” will be organised during 12-14 February, 2016 at which place?
A.    Manipur
B.    Mumbai
C.    Nagaland
D.   New Delhi
Ans. D.

Q. 3. Indian Space Research Organisation (ISRO) has decided to set up India’s First Space Park in which city?
A.    Mumbai
B.    Jaipur
C.    Chennai
D.   Bengaluru
Ans. D.


Q. 4. United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) has appointed which of the following as its head?
A.    Jeffry Sachs
B.    Achim Steiner
C.    Filippo Grandi
D.   Antonio Guterres
Ans. C.

Q. 5. Union Government has launched Ganga Gram Yojana to develop 1600 villages in which Indian state?
A.    Rajasthan
B.    Gujarat
C.    Bihar
D.   Uttar Pradesh
Ans. D.


Q. 6. LinkedIn has appointed which of the following as its India head?
A.    Vishal Suri
B.    Nishant Rao
C.    Akshay Kothari
D.   Kunal Shah
Ans. C.

Q. 7. Internet and Mobile Association of India (IAMAI) has appointed which of the following as its new chairman?
A.    Vishal Suri
B.    Nishant Rao
C.    Akshay Kothari
D.   Kunal Shah
Ans. D.


Q. 8. Recently, “Stand Up India Scheme” has got approval from Union Cabinet. What is the maximum% of margin money of composite loan ?
A.    21%
B.    15%
C.    23%
D.   25%
Ans. D.

Q. 9. Which of the following will manage and operate various credit guarantee funds ?
A.    SEBI
B.    SIDBI
C.    NCGTC
D.   RBI
Ans. C.


Q. 10. Union Cabinet gives nod to Memorandum of Association with which country for operation of traditional haats?
A.    China
B.    Bangladesh
C.    Nepal
D.   Sri Lanka
Ans. B.

Q. 11. Which country’s court has accepted first same sex marriage rights lawsuit?
A.    Spain
B.    Korea
C.    Japan
D.   China
Ans. D.


Q. 12. Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has decided to to shut three units of HMT. Its headquarter is situated at which place?
A.    Delhi
B.    Chennai
C.    Mumbai
D.   Bengaluru
Ans. D.

Q. 13. Which advertising platform has acquired CommonFloor.com (real estate portal) for Rs.1,300 crore?
A.    Affle
B.    Kratos
C.    OLX
D.   Quikr
Ans. D.


Q. 14. Labshankar Thakar, who has been recently passed away was related to which of the following field?
A.    Musician
B.    Writer
C.    Actor
D.   Industrialist
Ans. B.

Q. 15. 42nd People’s Choice Awards 2016 for Favourite Actress in New TV series has been conferred upon which of the following?
A.    Marcia Harden
B.    Lea Michele
C.    Priyanka Chopra
D.   Emma Roberts
Ans. C.


Q. 16. In how many states, Ministry of Urban Development has approved city level Service Level Improvement Plans (SLIPs) for 469 cities and towns?
A.    12
B.    20
C.    15
D.   22
Ans. B.

Q. 17. Which of the following will replace Aamir Khan as an “Incredible India” ambassador ?
A.    Varunn Dhawan
B.    Akshay Kumar
C.    Amitabh Bachchan
D.   Sonakshi Sinha
Ans. C.


Q. 18. Which of the following Life Insurance company has launched micro term insurance plan with return of premium option?
A.    Birla Sun Life Insurance
B.    IDBI Federal Life Insurance
C.    Bajaj Allianz Life Insurance
D.   Bharti AXA Life Insurance
Ans. C.


Q. 19. As per updated FIFA world rankings, Indian National football team has been ranked at which place?
A.    138
B.    163
C.    136
D.   113
Ans. B.


Q. 20. INS Kadmatt, an anti-submarine warfare corvette has been inducted into which Naval Command of Indian Navy ?
A.    Andaman and Nicobar Command
B.    Southern Naval Command
C.    Western Naval Command
D.   Eastern Naval Command
Ans. D.

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


0 comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose