UPSC CSAT Syllabus 2017 PDF Download New Pre/Main Pattern, Model Paper

By

UPSC CSAT Syllabus

UPSC CSAT Syllabus 2017: Start preparing as per given New UPSC CSAT Syllabus!!! CSAT stands for Civil Services Aptitude Test and it is conducted by Union Public Service Commission once a year to appoint aspirants for Civil Services Exam. Candidates who are planning to prepare for the UPSC CSAT Exam they may get the CSAT Syllabus along with exam paper from this page and prepare accordingly. You may also download the syllabus for both Preliminary and Main Paper in PDF forms along with the UPSC CSAT Model Paper Model Paper from official site through online mode. 
UPSC CSAT Syllabus
Civil Services Aptitude Test consists of three stages that is Preliminary Exam, Mains Exam and Personal Interview. The first stage contains Preliminary Examination, Second will contain Main Examination and three will include Interview. Before appearing this exam candidate should know what kind of question they have to face in exam. Therefore team of privatejobshub.in are providing the UPSC CSAT Exam Syllabus, Exam Pattern & model question paper right here. 

UPSC CSAT Exam Pattern

CSAT Preliminary Exam

Subjects
Marks
General Studies Paper - I
200 Marks
General Studies Paper - II
200 Marks


More Details on: CSAT Exam Pattern

For Preliminary Exam:

CSAT Paper-1 Analysis:

Topic
2011
2012
2013
2014
History and Culture 
13
20
15
21
Economy 
18
12
18
6
Polity
17
25
18
13
Geography
11
11
14
15
Environment & Bio-diversity
22
23
22
21
Science & Technology 
19
9
13
17
Current Affairs



7
Total
100
100
100
100

CSAT Paper-2 Analysis:


Topic
2011
2012
2013
2014
Basic Numeracy
13
3
19
19
General Mental Ability
15
16
12
7
Decision Making & Problem Solving
6
7
6
0
Analytical Ability & Logical Reasoning
10
14
12
22
Comprehension (Both English & Hindi)
27
32
23
26
English Language Comprehension Skills
9
8
8
6
Total
80
80
80
80

Preliminary Exam

Paper I

Paper I consist following sections:
  • Current events of national and international importance
  • History of India and Indian National Movement
  • Indian and World Geography - Physical, Social, Economic geography of India and the World
  • Indian Polity and Governance - Constitution, Political System, Panchayati Raj, Public Policy, Rights Issues, etc
  • Economic and Social Development - Sustainable Development, Poverty, Inclusion, Demographics, Social Sector Initiatives, etc
  • General issues on Environmental ecology, Bio-diversity and Climate Change - that do not require subject specialization
  • General Science.
Paper II

Paper II covers following topics:
  • Comprehension
  • Interpersonal skills including communication skills
  • Logical reasoning and analytical ability
  • Decision making and problem solving
  • General mental ability
  • Basic numeracy (numbers and their relations, orders of magnitude etc) (Class X level), Data interpretation (charts, graphs, tables, data sufficiency etc -Class X level)
  • English Language Comprehension skills (Class X level) 
Want Help in Preparation> Get Preparation Material

Main Exam

CSAT Main Exam consists of the following optional subjects

Agriculture
Management
Animal Husbandry & Vetinary Science
Mathematics
Anthropology
Mechanical Engineering
Medical Science
Philosophy
Civil Engineering
Physics
Commerce & Accountancy
Political Science & International Relations
Economics
Psychology
Electrical Engineering
Public Administration
Geography
Sociology
Geology
Statistics
Indian History
Zoology
Law

10 Tips Which Make You A Successful Online Student: Read Now

Optional Language Subjects:

Applicants have to choose one subject from the following:

Arabic
Gujarati
Manipuri
Sanskrit
Assamese
Hindi
Nepali
Sindhi
Bengali
Kannada
Oriya
Tamil
Chinese
Kashmiri
Pali
Telugu
English
Konkani
Persian
Urdu
French
Marathi
Punjabi
German
Malayalam
Russian

Analysis of Preliminary Exam:

CSAT Paper-1 Analysis:

Topic
2011
2012
2013
2014
History and Culture 
13
20
15
21
Economy 
18
12
18
6
Polity
17
25
18
13
Geography
11
11
14
15
Environment & Bio-diversity
22
23
22
21
Science & Technology 
19
9
13
17
Current Affairs



7
Total
100
100
100
100

CSAT Paper-2 Analysis:


Topic
2011
2012
2013
2014
Basic Numeracy
13
3
19
19
General Mental Ability
15
16
12
7
Decision Making & Problem Solving
6
7
6
0
Analytical Ability & Logical Reasoning
10
14
12
22
Comprehension (Both English & Hindi)
27
32
23
26
English Language Comprehension Skills
9
8
8
6
Total
80
80
80
80



CSAT Updates

CSAT Main Exam and Interview

Paper-I
One of the Indian Languages to be selected by the candidate from the 18 languages included in the VIIIth Schedule to the Constitution (Qualifying Paper)
300 Marks
Paper-II
English (Qualifying Paper)
300 Marks
Paper-III
Essay
200 Marks
Papers IV & V
General Studies (300 Marks for each paper)
600 Marks
Papers VI, VII, VIII & IX
Any two subjects (each having 2 papers) to be selected from the prescribed optional subjects (300 marks for each paper)
1200 Marks

Prepare for the exam by taking help from: CSAT Previous Years Papers

UPSC CSAT Model Sample Paper

1. Identify the correct match: Date Celebrated as
1.    May 8 World Health Day
2.    May 1 World Literacy Day
3.    May 17 World Telecommunication Day
4.    June 5 World Ozone Day
Ans.3 

2. Mount Etna is a famous volcano located in
1.    Argentina
2.    Italy
3.    Mexico
4.    Philippines
Ans. 2

3. Tungabhadra Sanctuary is located at
1.    Madhya Pradesh
2.    Uttar Pradesh
3.    Karnataka
4.    West Bengal
Ans. 3

Math Online Quiz


4. The agency of United Nations that was set-up to strengthen the international cooperation in the field of education and improve the standards of education is
1.    UNEP
2.    UNCTAD
3.    UNESCO
4.    UNDP
Ans. 3

5. What is the approximate length of Indian coastlines?
1.    3,440 km
2.    4,589 km
3.    7,500 km
4.    8,924 km
Ans. 3

UPSC Preparation Links

6. Reserve Bank of India is headquarter at
1.    Kolkata
2.    New Delhi
3.    Mumbai
4.    Chennai
Ans. 3

7. Jana Gana Mana, was accepted as the National Anthem of India by the Constituent Assembly of India in
1.    1950
2.    1949
3.    1948
4.    1947
Ans. 1

8. Which of the following cricketers holds the world record for maximum number of double centuries in test cricket?
1.    Mark Waugh
2.    Martin Crowe
3.    Marwan Atapattu
4.    Don Bradman
Ans. 4

9. The person who has climbed Mount Everest the most — 12 times is
1.    Babu Chheri
2.    Appa Sherpa
3.    Peter Hillary
4.    T. W. Tenzing
Ans. 2


10. Which Indian state has its maximum area under the forest cover?
1.    Maharashtra
2.    Madhya Pradesh
3.    Arunachal Pradesh
4.    Kerala
Ans. 2

Explanation: The figure gets laterally inverted and vertically inverted alternately.

11. What among the following options can replace ‘?’ in the below sequence?
M M N M N O M N O P M N O P Q M N O P Q?
1.    M
2.    R
3.    P
4.    Q
Ans. 2

12. In a birthday party, each child eats at most 5 toffees. No child eats less than three biscuits. Considering all children, there are more toffees than biscuits, more biscuits than chocolates and more chocolates than number of children. Find the minimum number of children present at the party?
1.    2
2.    3
3.    5
4.    7
Answer 2

Explanation: (M), (MN), (MNO), (MNOP), (MNOPQ), (MNOPQR)

Category: Clock and Calendar

13. Kushal put his timepiece on the table in such a way that at 6 p.m. hour-hand points to North. In which direction the minute-hand will point at 9:15 p.m.?
1.    South-East        
2.    South
3.    North
4.    west
Ans. 4

Explanation: The value at each corner of the diagram equals the sums of difference of the numerical values of the letters in the boxes adjacent to the corner in clockwise direction starting from NRG.


Category: Series

14. Which number replaces the question mark ?

3.9
2.75
7.25
6.50
3.25
11.7
8.25
21.75
?
9.75

1.    11.5
2.    12.25
3.    13.5
4.    9.5
Ans. 4

15. In a certain code language if “RAINBOW” is coded as “TCKPDQY”, then how will you code word “MATHEMATICS” in that language?
1.    OCVKHPDVKEU
2.    OCVJHPDWJDU
3.    OCVJGOCVKEU
4.    OCVKGOCVKEU
Ans. 3

16. Victor lent Rs. 2600 to two friends such that the interest gained from first friend at 10% in 5 years is equal to that from second friend at 9% in 6 years. How much did he lend to first friend?
1.    Rs 1350
2.    Rs 1250
3.    Rs 1050
4.    Rs 1000
Ans. 1

Explanation:  If 5 invitation cards go into the correct boxes the sixth would automatically go into its correct box. Thus, there is no possibility when exactly 5 invitation cards are correct and 1 is wrong.

17. A, B and C throw a dice in succession till one gets a ‘six’ and wins the game. Then the probability of C’s winning is.
1.    25/91   
2.    36/91   
3.    31/90   
4.    None of these
Ans. 2

Get all UPSC Notifications on this single page only: Get Today

18. A mixture of wine and water contains 8Litres of wine, and 32 Litres of Water. A new mixture with wine concentration of 30% is to be formed by replacing “x” litres by wine in this mixture. Find the value of “x”.
1.    4
2.    5
3.    8
4.    10
Ans. 2

19. The central banking functions in India are performed by the
             I.        Central Bank of India
           II.        Reserve Bank of India
          III.        State Bank of India
          IV.        Punjab National Bank
1.    I, II
2.    II
3.    I
4.    II, III
Ans. 4
Latest Government Jobs In India: Check Now

20. ICICI is the name of a

1.    chemical industry
2.    bureau
3.    corporation
4. financial institution
Ans. 4

UPSC Updates

Important Facts for Your Suitability:
  • If you face any problem than you are free to write your comment in the below tuned comment box, we will solve your query as soon as possible.
  • You may also join us on Facebook and Google Plus to get latest updates about on your timeline.
  • You may also subscribe our free mail services to obtain most recent information in your mailbox directly.


0 comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose