Saturday, 17 September 2016

JKPSC Syllabus 2017 Exam Papers Sample Papers PDF Free Download Online

By

JKPSC Syllabus

JKPSC Syllabus 2017: Stop and Prepare from Latest JKPSC Syllabus!!! Download Free Online PDF from Here: Jammu & Kashmir Public Service Commission organizes many recruitment examinations throughout year to fill up various vacant positions in various departments. Those candidates who wish to do job in this organization, you need to qualify the written exam first. To qualify the Exam, you actually need latest Syllabus, so candidates who are going to prepare for exam may get complete syllabus along with JKPSC Exam Pattern, Sample Papers from this page.

JKPSC Syllabus
Candidates may also download the syllabus in PDF form from official site through online mode. Every Year many candidates appears in the examination in which some of them attain success. Many candidates fail due to improper study material. For those students here on this page of privatejobshub.in we are providing JKPSC Syllabus by which contenders can easily prepare for the exams. Must have a look below!!!

JKPSC Syllabus

JKPSC Lecturer Syllabus

Arithmetic:
  • Operations Research & Linear Programming
  • Algebra
  • Differential Geometry
  • Differential Equations
  • Dynamics
  • Statistics
  • Basic Mathematics
  • Analytical Geometry
  • Calculus
  • Statics
  • Real Analysis
  • Numbers
  • Fundamental arithmetical operations
  • Number Systems
  • Computation of Whole Numbers
  • Percentages Menstruation
  • Time and Distance
  • Ration and Time
  • Ratio and Proportion
  • Averages
  • Interest
  • Profit and loss
  • Discount
  • Time and Work
  • Decimals
  • Fractions
  • The relationship between Numbers
  • Fundamental arithmetical operations
  • Number system
  • Computation of whole numbers
Take a Test  Now

English:
  • Vocabulary
  • Fill in the blanks
  • Grammar
  • Spot the error
  • Antonyms
  • Synonyms/ Homonyms
  • Sentence structure
  • Spellings
  • Detecting Mis-spelt words
  • One word substitutions
  • Idioms and phrases
  • Improvement
  • Passage
  • Verbal comprehension passage etc.
  • Verbs
  • Adjectives
  • Clauses
Take a Test

Reasoning:
  • Number Series
  • Letter and Symbol Series
  • Verbal Classification
  • Essential Part
  • Analogies
  • Artificial Language
  • Matching Definitions
  • Making Judgments
  • Verbal Reasoning
  • Logical Problems
  • Logical Games
  • Analyzing Arguments
  • Statement and Assumption
  • The course of Action
  • Statement and Conclusion
  • Theme Detection
  • Cause and Effect
  • Statement and Argument
  • Logical Deduction

Current Affairs:

Static GK:
  • Indian History
  • Politics
  • Geography
  • Arts
  • Culture

General Science:
  • Physics
  • Chemistry
  • Defense
  • Agriculture
  • Space
  • Environment
  • Biology
Start Test

Current Affairs:
  • Economy
  • Banking
  • Awards
  • Sports
  • International Affairs
  • Current Events
PSC Preparation Link

How to Download JKPSC Syllabus from it official website?
  • Candidates who want to check syllabus for JKPSC Exam visit the official portal of JKPSC at www.jkpsc.nic.in
  • Navigate the home page, here you will find an option named ‘Syllabi’ at the left panel just hit on it.
  • This will open a list of various post wise syllabus, choose the appropriate one.
  • Download the PDF and save it to the system you are using.
  • You can also take a hardcopy of it for study further.
Related Updates

JKPSC Sample Papers

Question 1: The absorption of ink by blotting paper involves
1.    viscosity of ink
2.    capillary action phenomenon
3.    diffusion of ink through the blotting
4.    siphon action
Answer: 2

Question 2: Lux is the SI unit of
1.    intensity of illumination
2.    luminous efficiency
3.    luminous flux
4.    luminous intensity
Answer: 2

Question 3: Success in this examination depends ...... hard work alone.
1.    at
2.    over
3.    for
4.    on
Answer: 4


Question 4: MOROSE
1.    Annoyed
2.    Gloomy
3.    Moody
4.    Displeased
Answer: 2

Question 5: Jude Felix is a famous Indian player in which of the fields?
1.    Volleyball
2.    Tennis
3.    Football
4.    Hockey
Answer: 4

Question 6: In which year was Pulitzer Prize established?
1.    1917
2.    1918
3.    1922
4.    1928
Answer: 1

Question 7: Ozone hole refers to
1.    hole in ozone layer
2.    decrease in the ozone layer in troposphere
3.    decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
4.    increase in the thickness of ozone layer in troposphere
Answer: 3

Start Your Test

Question 8: Our major foods, fibres, spices, fruits and beverage crops are
1.    flowering plants
2.    gymnosperms plants
3.    pteridophytes
4.    bryophytes
Answer: 1

Question 9: The metal does not give H2 on treatment with dilute HCL is
1.    Zn
2.    Fe
3.    Ag
4.    Ca
Answer: 3

Question 10: Equal masses of oxygen, hydrogen and methane are kept under identical conditions. The ratio of the volumes of gases will be
1.    2 : 16 : 2
2.    2 : 16 : 1
3.    1 : 16 : 2
4.    1 : 1 : 1
Answer: 3

PSC Updates

Question 11: Which committee has submitted its report on existence of Saraswati River to the Union Government?
1.    M L Malaya committee
2.    Bhagya Shree committee
3.    N N Vohra committee
4.    K S Valdiya committee
Answer: 4

Question 12: In which place, The 4th Meeting of BRICS Education Ministers Conference was held to promote education cooperation and people to people exchanges among the BRICS countries?
1.    Hyderabad
2.    Chennai
3.    New Delhi
4.    Imphal
Answer: 3

Question 13: A bank offers 5% compound interest calculated on half-yearly basis. A customer deposits Rs. 1600 each on 1st January and 1st July of a year. At the end of the year, the amount he would have gained by way of interest is:
1.    Rs. 120
2.    Rs. 121
3.    Rs. 122
4.    Rs. 123
Answer: 2


Question 14: There is 60% increase in an amount in 6 years at simple interest. What will be the compound interest of Rs. 12,000 after 3 years at the same rate?
1.    Rs. 2160
2.    Rs. 3120
3.    Rs. 3972
4.    Rs. 6240
5.    None of these
Answer: 3

Question 15: Which word does NOT belong with the others?
1.    parsley
2.    basil
3.    dill
4.    mayonnaise
Answer: 4

We team of privatejobshub.in hope that this JKPSC Syllabus 2017 will definitely help you in scoring good marks in exams. You should download it and start your preparation accordingly. If you have any query you can leave in the given comment box. If you want to take latest information, then candidates can bookmark this site page & check regularly for latest updates. 

Take Help From These Preparation Stuff

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


0 comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose