Friday, 16 September 2016

UGC NET Question Papers With Answers, Sample Practice Set, Model Paper

By

UGC NET Question Papers

UGC NET Question Papers: Candidates who are going to prepare for UGC NET Exam may get the UGC NET Question Papers With Answers through this page. University Grants Commission (UGC) conducts UGC/JRF Exam twice a year for selection to the posts of Assistant Professor in Universities and Colleges in India. Candidates who are going to appear in this exam need to prepare from UGC NET Sample Practice Set to avoid difficulties in questions during your exams.
UGC NET Question Papers
You can check UGC NET Model Papers containing 20 objective types questions with answers,   through the below section of this page. Candidates can easily prepare for UGC NET Exams with the help of UGC NET Question Papers With Answers presented below on this page. You may also check the below section of this page prepared by the team members of privatejobshub.in for more details regarding UGC NET Question Papers.

UGC NET Question Papers

1. Which of the following is the largest source of water pollution in major rivers of India?

(1). Untreated sewage
(2). Agriculture run-off
(3). Unregulated small scale industries
(4). Religious practices
Answer: 1

2. Sustainable development goals have specific targets to be achieved by

(1). 2022
(2). 2030
(3). 2040
(4). 2050
Answer: 2


3. Indian government’s target of producing power from biomass by the year 2022, is

(1). 50 MW
(2). 25 MW
(3). 15 MW
(4). 10 MW
Answer: 4

4. Assertion (A): Conserving our soil resources is critical to human survival. Reason (R): Soil is home to many micro-organisms and contains minerals. Choose the correct code:

(1). Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(1). Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
(1). (A) is true and (R) is false
(1). (A) is false and (R) is true
Answer: 2

5. World Meteorological Organization’s (WMO) objective has been to reduce the number of deaths due to hydro meteorological disasters over the decade 2010 – 2019 by (with reference to the decade 1994 – 2003)

(1). 25%
(2). 50%
(3). 75%
(4). 80%
Answer: 2

6. ________is a type of memory circuitry that holds the computer’s start-up routine.

(1). RIM (Read Initial Memory)
(2). RAM (Random Access Memory)
(3). ROM (Read Only Memory)
(4). Cache Memory
Answer: 3

7. An ASCII is a character-encoding scheme that is employed by personal computers in order to represent various characters, numbers and control keys that the computer used selects on the keyboard. ASCII is an acronym for

(1). American Standard Code for Information Interchange
(2). American Standard Code for Intelligent Information
(3). American Standard Code for Information Integrity
(4). American Standard Code for Isolated Information
Answer: 1

UGC NET Related Links:


8. Identify the air pollutant in urban areas which irritates eyes and also respiratory tract of human beings.

(1). Particulate matter
(2). Oxides of nitrogen
(3). Surface ozone
(4). Carbon monoxide
Answer: 3

9. Which of the following statements about the Indian political system is/are correct?

(a) The president is both Head of the State and Head of the Government.
(b) Parliament is Supreme.
(c) The Supreme Court is the guardian of the Constitution.
(d) The Directive Principles of State Policy are justifiable.

Select the correct answer from the codes given below:

(1). (a), (b), (c) and (d)
(2). (b), (c) and (d)
(3). (b) and (c)
(4). (c) only
Answer: 4

10. Which of the following are the fundamental duties?

(a) To respect the National Flag.
(b) To protect and improve the natural environment.
(c) For a parent to provide opportunities for education to his/her child.
(d) To protect monuments and places of national importance.
Select the correct answer from the codes given:

Codes:
(1). (a), (b) and (c)
(2). (a), (b) and (d)
(3). (a), (c) and (d)
(4). (a), (b), (c) and (d)
Answer: 4


11.   Which one of the following statements is correct in the context of multiple – choice type questions?

(1)  They are more objective than true-false type questions.
(2)  They are less objective than essay type questions.
(3)  They are more subjective than short-answer type questions.
(4)  They are more subjective than true-false type questions.
Answer: 1

12. What are the characteristics of Continuous and Comprehensive Evaluation?

(a)      It increases the workload on students by taking multiple tests.
(b)      It replaces marks with grades.
(c)      It evaluates every aspect of the student.
(d)      It helps in reducing examination phobia.

Select the correct answer from the codes given below
(1)  (a), (b), (c) and (d)
(2)  (b) and (d)
(3)  (a), (b) and (c)
 (4)  (b), (c) and (d)
Answer: 4

13. Which of the following attributes denote great strengths of a teacher?

(a) Full-time active involvement in the institutional management
(b) Setting examples
(c) Willingness to put assumptions to the test
(d) Acknowledging mistakes

Select the correct answer from the codes given below:
 (1)  (a), (b) and (d)
 (2)  (b), (c) and (d)
 (3)  (a), (c) and (d)
 (4)  (a), (b), (c) and (d)
Answer: 2


14. What are required for good teaching?
(a)      Diagnosis
(b)      Remedy
(c)      Direction
(d)      Feedback

Select the correct answer from the codes given below:
 (1)  (a), (b), (c) and (d)
 (2)  (a) and (b)
 (3)  (b), (c) and (d)
 (4)  (c) and (d)
Answer: 1

15. Which of the following are the characteristics of a seminar?

(a)      It is a form of academic instruction.
(b)      It involves questioning, discussion and debates.
(c)      It involves large groups of individuals.
(d)      It needs involvement of skilled persons.

Select the correct answer from the codes given below :
(1)  (b) and (c)
(2)  (b) and (d)
(3)  (b), (c) and (d)
(4)  (a), (b) and (d)
Answer: 2

16. Which of the following statements is true in the context of the testing of a hypothesis?

 (1)  It is only the alternative hypothesis that can be tested.
 (2)  It is only the null hypothesis that can be tested.
 (3)  Both, the alternative and the null hypotheses can be tested.
 (4)  Both, the alternative and the null hypotheses cannot be tested.
Answer: 2


17. Which of the following are the basic rules of APA style of referencing format ?

(a)      Italicize titles of shorter works such as journal articles or essays
(b)      Invert authors’ names (last name first)
(c)      Italicize titles of longer works such as books and journals
 (d)     Alphabetically index reference list

Select the correct answer from the codes given below :
    (1)  (a) and (b)
    (2)  (b), (c) and (d)
    (3)  (c) and (d)
    (4)  (a), (b), (c) and (d)
Answer: 2

18. As Chairman of an independent commission on education, Jacques Delors report to UNESCO was titled:

(1)  International Commission on Education Report
(2)  Millennium Development Report
(3)  Learning : The Treasure Within
(4)  World Declaration on Education for All
Answer: 3

19. Which of the following statements is not true in the context of participatory research?

(1)  It recognizes knowledge as power.
(2)  It emphasises on people as experts.
(3)  It is a collective process of enquiry.
(4)  Its sole purpose is production of knowledge.
Answer: 4

20. Greater the handicap of the students coming to the educational institutions, greater the demand on the:

 (1)  Family
(2)  Society
 (3)  Teacher
 (4)  State

Answer: 3

Note

Candidates are advised to go through UGC NET Question Papers so they can prepare well for their examination. If you study through all these questions you will be able to deal with any question during your final examination.  You can also subscribe our free email section to get the updated information in this concern. If you have any query regarding this you can leave it in the comment box.
Have a Look On Below Links:

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


0 comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose