Header Ads

Polytechnic Sample Previous Year Paper 2018 Download Question Papers PDF

Edit

Polytechnic Sample Previous Year Paper

Polytechnic Sample Paper 2018: Students, preparing for the JEE Polytechnic Entrance Exam, are advised to study with Polytechnic Sample Previous Year Paper. Practicing through Polytechnic Question Papers PDF will raise the chance to qualify the JEE Exam.

You can easily download Polytechnic Sample Question Papers PDF, by tapping the link which is provided on the below segment of this webpage. Polytechnic Previous Year Paper consist those questions which are mostly asked in the examination.

How Can I get Polytechnic Sample Previous Year Paper PDF 2018?

To download Polytechnic Previous year Question Paper, candidates need to scroll down this webpage and hit the direct links. To score more marks in Polytechnic examination, you need to go through the Polytechnic Syllabus first and then proceed for the Previous Years Questions.

Polytechnic Entrance Exam is being conducted to check the skills and learning ability of those individuals who want to enroll themselves for Polytechnic Courses. For the convenience of the students, www.privatejobshub.in is providing some Polytechnic Sample Questions through which you will get to the level of examination.

UP Polytechnic Sample Paper

JEECUP Previous Years Questions & Answer

Question1. Which is correct for inside charged sphere:

A.    E ≠ 0, V = 0
B.    E=0, V= 0
C.    E≠0, V≠0
D.   E=0, V = 0

Answer. D

Question2. The magnetic force experienced charge q in magnetic field moving with velocity V, will maximum when the angle between V and B is:

A.    00
B.    450
C.    900
D.   1800

Answer. C

Question3. In closed organ pipe the produced harmonics are:

A.    no harmonics is produced
B.    even and odd both
C.    odd only
D.   even only

Answer. C


Question4. A metal surface emitted electrons of 3 eV, when a light of 4 eV are made to incident on the same metal surface the energy of the emitted photons will be :

A.    3 eV
B.    4 eV
C.    5 eV
D.   2 eV

Answer. C

Question5. Forbidden energy gap in Ge is :

A.    0.75 eV
B.    2.5 eV
C.    eV
D.   5 eV

Answer. A

Question6. The work done in increasing the size of a bubble by 10-2 m2:

A.    0.4 x 10-4 erg
B.    50 x 102 erg
C.    25 x 102 erg
D.   25 x 10-2 erg

Answer. B


Question7. A boy is revolving on a dice with spreading hands. Suddenly the boy brings his near his body, the change in the system will be :

A.    angular velocity increases
B.    angular velocity decreases
C.    angular velocity unchanged
D.   angular momentum decreases

Answer. A

Question8. A body moving with 50 m/sec. Velocity collides elastically with another body at rest. After the collision the velocity of first body changes to 30 m/sec., the velocity of the second body will be:

A.    30 m/sec.
B.    60 m/sec.
C.    80 m/sec.
D.   50 m/sec.

Answer. C

Question9. Two dice are thrown together then the probability that the sum of numbers appearing on the dice is 7 :

A.    1 /6
B.    1 /12
C.    5 /36

D.   None of these

Answer. A

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question10. Sam purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs. 33. What was his percentage profit?

A.    3.5
B.    4.5
C.    5.6 
D.   6.5

Answer. C

Question11. When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?

A.    Rs. 21,000
B.    Rs. 22,500
C.    Rs. 25,300
D.   Rs. 25,800

Answer. C

Question12. The H.C.F. of two numbers is 23 and the other two factors of their L.C.M. are 13 and 14. The larger of the two numbers is:

A.    276
B.    299
C.    322
D.   345

Answer. C


Question13. The greatest number of four digits which is divisible by 15, 25, 40 and 75 is:

A.    9000        
B.    9400
C.    9600
D.   9800

Answer. C

Question14. If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is:

A.    50 km
B.    56 km
C.    70 km      
D.   80 km

Answer. A

Question15. It takes eight hours for a 600 km journey, if 120 km is done by train and the rest by car. It takes 20 minutes more, if 200 km is done by train and the rest by car. The ratio of the speed of the train to that of the cars is:

A.    2 : 3        
B.    3 : 2
C.    3 : 4        
D.   4 : 3

Answer. C

Know about:
Question16. The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?

A.    0   
B.    1
C.    10
D.   19

Answer: D

Question17. Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of

A.    collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
B.    action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
C.    action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
D.   lightning discharge in atmosphere

Answer. A

Question18. Sound waves in air are

A.    transverse
B.    longitudinal
C.    electromagnetic   
D.   polarised

Answer.  B


Question19. Find the maximum velocity for the overturn of a car moving on a circular track of radius 100 m. The co-efficient of friction between the road and tyre is 0.2

A.    0.14 m/s
B.    140 m/s
C.    1.4 km/s
D.   14 m/s

Answer. D

Question20. Suitable impurities are added to a semiconductor depending on its use. This is done in order to

A.    increase its life
B.    enable it to withstand higher voltages
C.    increase its electrical conductivity
D.   increase its electrical resistivity

Answer. C

Question21. Moment of inertia is

A.    vector      
B.    scalar
C.    phasor     
D.   tensor

Answer. D


Question22. Sound travels with a different speed in media. In what order does the velocity of sound increase in these media?

A.    Water, iron and air
B.    Iron, air and water
C.    Air, water and iron
D.   Iron, water and air

Answer. C

Question23: Nuclear sizes are expressed in a unit named

A.    Fermi
B.    angstrom
C.    newton
D.   tesla

Answer:  A

Question24: Point A is at a lower electrical potential than point B. An electron between them on the line joining them will

A.    move towards A
B.    move towards B
C.    move at right angles to the line joining A and B
D.   remain at rest

Answer:  B

Question25: The main use of salt in the diet is to

A.    make the taste of food better
B.    produce in small amounts the hydrochloric acid required for the digestion of food
C.    ease the process of cooking
D.   increase the solubility of food particles in water

Answer:  B


Question26: A, B, C subscribes Rs. 50,000 for a business. A subscribes Rs. 4000 more than B and B Rs. 5000 more than C. Out of a total profit of Rs. 35,000, A receives:

A.    8400
B.    11,900
C.    13,600
D.   14,700

Answer:  D

Question27: A transmission line has a characteristic impedance of 50 Ω and a resistance of 0.1Ω/m, if the line is distortion less, the attenuation constant (in Np/m) is

A.    500
B.    5
C.    014
D.   002

Answer:  D

Question28: The equation of parabola which passes through the intersection of a straight line x + y = 0 and the circle x2 + y2 + 4y = 0 is:

A.    y2 = 4x
B.    y2 = x
C.    y2 = 2x
D.   none of these

Answer:  C


Question29: In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

A.    30%
B.    70%
C.    100%
D.   250%

Answer: B

Question30: The main chemical constituent of clay is

A.    silicon oxide
B.    aluminium borosilicate
C.    zeolites
D.   aluminium silicate

Answer:  D

Final Note:

To get details about  Polytechnic Sample Previous Paper 2018 or any other exam, score card, previous year question answer etc you may go through this page time to time. You may join us on Facebook and Google Plus to get latest updates. If you have any query related to information available on this page, you may ask in comment box.

Check More Related Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.