Current Affairs April 2015 For Bank Exams, Question And Answers, Gkduniya

By
Current Affairs April 2015

Applicants’ who are preparing for any competitive exam like Bank Exams and looking for Current Affairs April 2015 than you are at correct place. From the below tuned section you can easily check and download Current Affairs Question and Answers to prepare well for exam.

Now a Days Current affair is a trend, Every Govt. Organization and university ask questions on Current Affairs in its recruitment exam /entrance test. It is an important part of any competitive exam whether it is for government job or Admission. Everywhere candidates need to keep them up to date time to time.

Here on this page we are going to give you information about the current affairs in the month of April 2015. We also provide you some Question and Answers related to the Current Affairs April 2015 which may be asked in any government exam.

Current Affairs Question And Answers

1) World Water Day was globally observed on March 22. What was the theme for the day in 2015?

a)    Water and Sustainable Development
b)    Water and Energy
c)    Water Cooperation
d)    Water and Food Security

Ans-1) a) Water and Sustainable Development

2) Who recently became the first Sri Lankan to receive the highest military rank of field marshal?

a)    Krishantha de Silva
b)    Daya Ratnayake
c)    Jagath Jayasuriya
d)    Sarath Fonseka

Ans-2) d) Sarath Fonseka

3) Sania Mirza and _____ began their partnership on winning note as they won BNP Paribas Open tennis women's doubles title on 22 March 2015?

a)    Cara Black
b)    Martina Hingis
c)    Martina Navratilova
d)    Kim Clijsters

Ans-3) b) Martina Hingis

4) International Day of Forests is observed on?

a)    March 24
b)    March 22
c)    March 21
d)    March 23

Ans-4) c) March 21

5) Lee Kuan Yew who passed away on 22 March 2015 was the founding father and first Prime Minister of which country?

a)    South Korea
b)    Singapore
c)    Malaysia
d)    Bhutan

Ans-5) b) Singapore

6) Novak Djokovic defeated which player to win the BNP Paribas Open Tennis title 2015 recently?

a)    Roger Federer
b)    Andy Murray
c)    Rafael Nadal
d)    Stanislas Wawrinka

Ans-6) a) Roger Federer

7) President Pranab Mukherjee on 22 March 2015 confered Chakra awards to ____ defence personnel?

a)    11
b)    10
c)    9
d)    12

Ans-7) d) 12

8) Who among the following was recently inducted as life president of the Asian Athletics Association?

a)    Narayana Ramachandran
b)    Rajinder Singh
c)    Suresh Kalmadi
d)    Lalith Soori 

Ans-8) c) Suresh Kalmadi

9) Government has recently set up a task force to define poverty and prepare a road map to alleviate it. This task force is headed by?

a)    Arun Jaitley
b)    K M Mani
c)    Y V Reddy
d)    Arvind Panagariya

Ans-9) d) Arvind Panagariya

10) Railways has recently hiked the cost of platform tickets from Rs.5 to Rs.____?

a)    Rs.10
b)    Rs.8
c)    Rs.9
d)    Rs.15

Ans-10) a) Rs.10


International Affairs
  • India and Qatar signed six agreements. Those are,
  • Transfer of sentenced prisoners
  • MoU for Cooperation in the field of Information and Communication Technology
  • MoU between the ministry of earth sciences and Qatar Meteorological Department for Scientific and Technical cooperation
  • MoU between Diplomatic Institute of the Ministry of Foreign Affairs, Qatar and Foreign Service Institute of the ministry of external affairs
  • MoU for cooperation in the field of Radio and Television
  • Prime Minister Narendra Modi will visit to France, Germany and Canada next month, on a tour expected to focus on attracting investment to the country.
  • France : 9th to 12th April 2015
  • Germany: 12th to 14th April 2015
  • Canada: 14th to 16th April 2015

National Affairs

Food Processing Minister Harsimrat Kaur Badal has authorized 17 new Mega Food Parks in 11 states, including Punjab and Haryana, taking the total number of such projects across the country to 42. 

Science & Technology

Social means platform Twitter has launched "Twitter Samvad" in cooperation with the Indian government so as to permit people to receive tweets as SMSes from government offices, including the Prime Minister's Office.

Business & Economy
  • Reserve Bank of India (RBI) has signed a 400 million US Dollars currency swap agreement with the Central Bank of Sri Lanka.
  • IRCTC launched the RuPay debit card service. 
  • Railway passengers can now book their tickets, do shopping and pay service bills using RuPay pre-paid cards.
Awards & Honors
  • Bangladesh has won the prestigious Women in Parliaments (WIP) Global Forum Award for regional leadership in reducing gender gap in politics.
  • Bangladesh won this award for its outstanding success in closing the gender gap in the political sphere in the regional category "South and Southeast Asia".
  • Former PM Atal Bihari Vajpayee to be conferred Bharat Ratna on 27th March 2015.
  • Madan Mohan Malaviya's family to be given the Bharat Ratna award on 30th March 2015.
Sports
  • Australia defeated New Zealand to win ICC Cricket World Cup 2015
  • Badminton Women's & Men's player Saina, Srikant won India Open Super Series Singles titles.

Note: If you face any query than you may write your views in the below stated comment box.


0 comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose

Search Jobs Here

Loading...