Current Affair May 2016 Quick Review, MCQ, Question & Answer Download

By

Current Affair May   

Current Affair May 2016:  Are your preparing for any competitive or Entrance examination? Then you need to be aware from Current Affair of May. You can get complete info about Current Affair May through this page and you can also download the information with the help of this page.
Current Affair May
In every competitive or entrance examination you have to give correct answers and this will be possible only when you have complete info. So we are providing latest MCQ which will beneficial for you all.  You can check and read all the questions and their answers to obtain complete information. We the team of www.privatejobshub.in is providing complete info on this page. Have a look…….

Current Affair May

Latest News and updates of May 2016:
  • Real Estate (Regulation and Development) Act, 2016 comes into force
  • Maharashtra Government launches Adi Praman app for caste validity certificate
  • CBEC launches mobile application for baggage rules information
  • Union Government launches Pradhan Mantri Ujjwala Yojana
  • India, New Zealand ink Air Services Agreement
  • Indian team win one silver, two bronze in Archery World Cup
  • Union Government launches UJALA Scheme
  • Madhya Pradesh High Court terms reservation in promotions in the State as unconstitutional
  • SIDBI inks MoU with SAARC Development Fund
  • South India’s first underground metro services flagged off in Bengaluru
National Current Affairs
  • Union Government launches Pradhan Mantri Ujjwala Yojana
  • India, New Zealand ink Air Services Agreement
  • Real Estate (Regulation and Development) Act, 2016 comes into force
  • CBEC launches mobile application for baggage rules information
  • Union Government launches UJALA Scheme
  • ABARD partners with Germany for food security initiative
  • SC approves holding of MBBS, BDS entrance through NEET
  • India, Papua New Guinea sign four agreements
  • Surender Kumar Bhagat appointed as DG of Railways Protection Force
States Current Affairs
  • Maharashtra Government launches Adi Praman app for caste validity certificate
  • Madhya Pradesh High Court terms reservation in promotions in the State as unconstitutional
  • South India’s first underground metro services flagged off in Bengaluru
  • Gujarat Government to provide 10 % reservation to economically backward of higher castes
  • Mindtree co-founder Subroto Bagchi to head Odisha Skill Development Authority
  • EC launches mobile app e-voter for Kerala assembly polls
International Current Affairs
  • Japan’s first stealth fighter X-2 jet successfully completes its maiden flight
  • India ratifies Trade Facilitation Agreement of WTO
  • 175 nations sign historic Paris Climate Agreement on Earth Day
  • China, Pakistan ink agreement to launch satellite to monitor CPEC projects
  • Chadian President Idriss Deby wins fifth term
  • RIC Forum pitches to deepen cooperation in combating terrorism
  • India, Afghanistan and Iran finalize draft of Chabahar Trilateral Agreement on Transport and Transit Corridors
  • BRICS New Development Bank approves first loans for renewable energy projects
Business & Economy Current Affairs
  • SIDBI inks MoU with SAARC Development Fund
  • Reliance Defence inks strategic partnership pact with 3 Ukrainian state firms
  • Mahindra becomes first Indian company to sign EP100 energy productivity campaign
  • India ratifies Trade Facilitation Agreement of WTO
  • India replaces China as top FDI destination in 2015: FDI Intelligence Report 
  • US court slaps 940 million dollars fine on two Tata group companies
  • PM Narendra Modi launches National Agriculture Market portal eNAM
  • India ranks 44th in 2016 Global Connectivity Index

Banking Current Affairs
  • NABARD partners with Germany for food security initiative
  • RBL becomes first private sector bank to open dedicated branch for startups
  • BRICS New Development Bank approves first loans for renewable energy project
  • NPCI launches Unified Payments Interface
  • RBI gives nod to Bharti Airtel’s payments Bank UnitDCB Bank launches India’s first Aadhaar-based ATM
  • RBI cuts repo rate by 25 basis points to 6.5%

Environment Current Affairs

  • 175 nations sign historic Paris Climate Agreement on Earth Day
  • Union Cabinet approves signing the Paris Agreement adopted at 21st CoP
  • Delhi Government launches Phase 2 of odd-even scheme
  • Union Cabinet gives nod to adaptation of South Asia Wildlife Enforcement Network
  • PM Narendtra Modi inaugurates 3rd Asia Ministerial Conference on Tiger Conservation
Current Affairs Question and Answers

1. Which mobile app has been launched to inform traders, exporters and importers about Customs Rules of India?
A.    Indian Customs- Guide to Business People
B.    Indian Customs- Guide to Travellers
C.    Indian Customs- Guide to Finance
D.   Indian Customs- Guide to Tourism
Ans. B

2. Kerala-IMA (Indian Medical Association) has recently partnered with which international organization to promote safe health practices? 
A.    UNICEF
B.    IMF
C.    UNCTAD
D.   FAO
Ans. A


3. Who is the author of the book “Param Vir: A War Diary”?
A.    Nitish Ahujha
B.    Sandeep Jain
C.    Manju Lodha
D.   Navtej Sarna
Ans. C

4. Adi Praman’, an online app, has been launched by which state government of India for tribal caste validity certificate? 



A.    Madhya Pradesh
B.    Maharashtra
C.    Uttar Pradesh
D.   Odisha
Ans. B


5. Who has won the 2016 Civicus Nelson Mandela Graca Machel Innovation Award in individual activist category? 



A.    Jerome Cowans
B.    Sunitha Krishnan
C.    Tabassum Adnan
D.   Malala Yousafzai
Ans. C

6. Who has been appointed as the new Director General (DG) of Railways Protection Force (RPF)? 



A.    Sunil Rajput
B.    Mahendra Singh Rathore
C.    Rajiv Ranjan Verma
D.   Surender Kumar Bhagat
Ans. D


7. Which state government has recently declared 10% reservation quota for Economically Backward Classes (EBCs) in general category?
A.    Odisha
B.    Tripura
C.    Gujarat
D.   Sikkim
Ans. C

8. India has recently signed MoU with which country to provide $100 million credit line for infrastructure fund?
A.    Nepal
B.    Indonesia
C.    Papua New Guinea
D.   New Zealand
Ans. C


9. Pradhan Mantri Ujjwala Yojana will be launched from which district of India?
A.    Varanasi
B.    Lucknow
C.    Ballia
D.   Hathras
Ans. C

10. World’s first graphene electronic paper has been developed by which country?
A.    India
B.    Brazil
C.    Japan
D.   China
Ans. D


Hope the information providing in above section will beneficial for you all. Candidates if you want to get any latest information and updates than you can subscribe our free email services and get info directly on your email inbox. You can also follow us on Facebook and Google plus to obtain more info directly on your timeline.


0 comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose