Sunday, 18 September 2016

NICL Syllabus 2017 AO/Assistant Exam Pattern, Study Material PDF Download

By

NICL Syllabus

NICL Syllabus 2017: Huge Changes are available in NICL Syllabus this Year!!! Get NICL Syllabus for AO, Assistant along with NICL Exam Pattern, Study Material: National Insurance Company Limited conducts online exam for the post of Administrative Officer and Assistant Posts. Candidates who have applied for the post, and planning to prepare for the exam, first they should know NICL Exam Syllabus. Here on this page, you may get the latest Syllabus for the better preparation of exam. You can also download NICL Syllabus PDF from official site.

NICL Syllabus
Final selection will be done on the basis of online written examination, Interview and Computer Proficiency Test. Only those candidates who will qualify in the online examination are eligible for Interview and Computer Proficiency Test. For more details about National Insurance Company Limited Syllabus check the below section of this page which is prepared by the team members of privatejobshub.in

NICL Syllabus

NICL AO Syllabus

Reasoning: Focus on Comprehension Reasoning, Venn Diagrams, Number Series, Coding and de-coding, Problem Solving Techniques, Statement & Conclusion type questions,  arithmetic reasoning, arithmetical number series, non-verbal series, syllogistic reasoning, Seating Arrangements.
English Language: Mainly Focus on the topics like Synonyms, Antonyms,  Sentence Error, Sentence correction, fill in the blanks, Comprehension & Cloze Test etc.
Quantitative Aptitude: Questions will be asked from Simplification, Average, Percentage, Time & Work, Area, profit & Loss, Simple & Compound Interest, Time & Speed, Investment, HCF LCM, Problem On Ages, Bar Graph, Pictorial Graph, Pie Chart. Date Interpretation
General Awareness: Questions will be asked from Indian Current Events, Banking, General Science, General Knowledge. Focus will be mainly on Current affairs of National & International news, important dates, Current Science, Technology, Sports & Culture & Banking Sector. Some questions from Marketing can come in the exam.
Computer Awareness: Basic of Computers, Computer Organization, Generations of computer, Input & Output Device, Shortcuts & Basic knowledge MS word, MS Excel, MS power point, Memory Orientation, Internet, LAN, WAN, Modem, Computer Abbreviations, Modern day Technology. Remember short cut Tricks of MS Word, MS Excel & Computer Abbreviations.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

NICL AO Exam Pattern:
For Generalist:-

Sr. No.
Subject
Type of Test
Max. Marks
No. of Question
01
Reasoning
Objective
40
40
02
English Language
Objective
40
40
03
General Awareness
Objective
40
40
04
Quantitative Aptitude
Objective
40
40
05
English Language comprising of Essay, Précis & Comprehension
Descriptive
40
03
Total
200


For Specialist:

Sr. No.
Subject
Type of Test
Max. Marks
No. of Question
01
Reasoning
Objective
30
30
02
English Language
Objective
30
30
03
General Awareness
Objective
30
30
04
Quantitative Aptitude
Objective
30
30
05
An additional test to assess technical& professional knowledge in the relevant discipline
Objective
40
40
06
English Language comprising of Essay, Précis & Comprehension
Descriptive
40
03
Total
200

Related Updates

NICL Sample Papers

Ques1. Which one of the following is not a prime number?
1.    31
2.    71
3.    91
4.    61
Answer: 3

Ques2. (112 x 54) = ?
1.    67000
2.    70000
3.    77200
4.    76500
Answer: 2


Ques3. Which DOS command will format a floppy disk and transfer the system files
1.    SYS A:
2.    FORMAT A: /S
3.    FORMAT A: /T
4.    SYS C: A:
Answer: 2

Ques4. Which of the following is loaded for CD-ROM support?
1.    DOSKEY.EXE
2.    CDDEX.EXE
3.    MSCDEX.EXE
4.    VLM.EXE
Answer: 3

Ques5. Who score 100 runs in 30 balls in IPL?
1.    Chris Gayle
2.    Dwayne Bravo
3.    Ishant Sharma
4.    Virat Kohli
Answer: 1


Ques6. To which of the republic of Buddha belong?
1.    Licchavis
2.    Mallas
3.    Sakyas
4.    None of the above
Answer: 3

Ques7. Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4) ... What number should come next?
1.    (1/3)
2.    (1/8)
3.    (2/8)
4.    (1/16)
Answer: 2

Ques8. A Child should not be – as being either very shy or over- agcatssive
1.    Categorized
2.    Instructed
3.    Intoned
4.    Distracted
Answer: 1


Ques9. A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?
1.    3.6
2.    7.2
3.    8.4
4.    10
Answer: 2

Ques10. For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?
1.    Physics and Chemistry
2.    Physiology or Medicine
3.    Literature, Peace and Economics
4.    All of the above
Answer: 4

Ques11. A man standing at a point P is watching the top of a tower, which makes an angle of elevation of 30º with the man's eye. The man walks some distance towards the tower to watch its top and the angle of the elevation becomes 60º. What is the distance between the base of the tower and the point P?
1.    43 units
2.    8 units
3.    12 units
4.    Data inadequate
5.    None of these
Answer: 4


Ques12. Find the greatest number that will divide 43, 91 and 183 so as to leave the same remainder in each case.
1.    4
2.    7
3.    9
4.    13
Answer: 1

Ques13. Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'D'. (Ignore the errors of punctuation, if any).
         
(solve as per the direction given above)
1.    We discussed about the problem so thoroughly
2.    on the eve of the examination
3.    that I found it very easy to work it out.
4.    No error.
Answer: 1

Ques14. (solve as per the direction given above)
1.    An Indian ship
2.    laden with merchandise
3.    got drowned in the Pacific Ocean.
4.    No error
Answer: 3

Ques15. In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.
CORPULENT
1.    Lean
2.    Gaunt
3.    Emaciated
4.    Obese
Answer: 4


Ques16. AUGUST
1.    Common
2.    Ridiculous
3.    Dignified
4.    Petty
Answer: 3

Ques17. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?
1.    Phosphorous
2.    Bromine
3.    Chlorine
4.    Helium
Answer: 2

Ques18. Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is
1.    copper
2.    magnesium
3.    iron
4.    calcium
Answer: 2


Ques19.The Homolographic projection has the correct representation of
1.    shape
2.    area
3.    baring
4.    distance
Answer: 2

Ques20. The higher the wind speed and the longer the fetch or distance of open water across which the wind blows and waves travel, the ____ waves and the ____ energy they process.
1.    larger, more
2.    larger, less
3.    smaller, more
4.    smaller, less
Answer: 1

Gain information on:

NICL Preparation Books
  • NICL (National Insurance Co. Ltd) (AO) Administrative Officer Online Exam Practice Work Book: Kiran Prakashan; 1 edition
  • UIICL & OICL Assistants Online exam Practice Work Books –English: Kiran Prakashan
  • General Insurance Companies (generalist And Specialist) Administrative Officer:
Aspirants can join us on Facebook and Google Plus to get daily updates regarding the same on your timeline. You may also subscribe our free mail section to get latest info regarding NICL Syllabus 2017 in your inbox.  You can also bookmark our web portal that is privatejobshub.in by pressing Ctrl+D option.

Take Help From These Preparation Stuff

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


0 comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose