Header Ads

NDA Sample Paper | Model/Previous Year Question Papers With Solution PDF

Edit

NDA Sample Paper

NDA sample paper: Aspirants who are preparing for NDA exam can download NDA sample paper. Organization conducts this exam twice in a year to recruit eligible candidates. So appearing candidates in the exam can prepare with the help of NDA Model Question Papers with Solution below.

Other than NDA sample paper 2018, aspirants can get NDA Previous Year Question Papers with Solution in PDF form. Aspirants can download NDA Previous Year Papers PDF by tapping the below furnished link.

Benefits Of Studying From NDA Sample Paper:

Union Public Service Commission conducts NDA exam in two parts that is Code 1 and Code 2. Code 1 consists of Mathematics question whereas code 2 consists of general ability questions. With the help of NDA Sample Paper with Solution, candidates get proper knowledge of the questions that are mostly asked in exam.

So those aspirants who want to crack the examination can start preparing with the help of Sample paper of NDA entrance exam furnished below. To fetch more information regarding NDA sample paper, go through this page of www.privatejobshub.in

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation


NDA sample paper

Question 1: Question: 1 DIVA: OPERA

1.    Producer: Theatre
2.    Director: Drama
3.    Conductor: Bus
4.    Thespian: Play

Answer: 4

Question 2: GRAIN: SALT

1.    Shard: Pottery
2.    Shred: Wood
3.    Blades: Grass
4.    Chip: Glass

Answer: 4     

Take a Test

Question 3: THRUST: SPEAR

1.    Mangle: Iron
2.    Scabbard: Sword
3.    Bow: Arrow
4.    Fence: Epee

Answer: 4

Question 4: PAIN: SEDATIVE

1.    Comfort: Stimulant
2.    Grief: Consolation
3.    Trance: Narcotic
4.    Ache: Extraction

Answer: 2    
 
Question 5: LIGHT: BLIND

1.    Speech: Dumb
2.    Language: Deaf
3.    Tongue: Sound
4.    Voice: Vibration

Answer: 1


Question 6: ENORMOUS

1.    Soft
2.    Average
3.    Tiny
4.    Weak

Answer: 3

Question 7: COMMISSIONED

1.    Started
2.    Closed
3.    Finished
4.    Terminated

Answer: 4


Question 8: ARTIFICIAL

1.    Red
2.    Natural
3.    Truthful
4.    Solid

Answer: 2

Question 9: EXODUS

1.    Influx
2.    Home-coming
3.    Return
4.    Restoration

Answer: 1     


Question 10: RELINQUISH

1.    Abdicate
2.    Renounce
3.    Possess
4.    Deny

Answer: 3

NDA sample paper Maths

 Question 1: Tickets numbered 1 to 20 are mixed up and then a ticket is drawn at random. What is the probability that the ticket drawn has a number which is a multiple of 3 or 5? 
  
1.    1/2
2.    2/5
3.    8/15
4.    9/20

Answer: 4

Question 2: A bag contains 2 red, 3 green and 2 blue balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that none of the balls drawn is blue?

1.    10/21      
2.    11/21      
3.    2/7
4.    5/7

Answer: 1


Question 3: In a box, there are 8 red, 7 blue and 6 green balls. One ball is picked up randomly. What is the probability that it is neither red nor green?

1.    1/3
2.    3/ 4        
3.    7/19
4.    8/21       
5.    9/21

Answer: 1

Question 4: What is the probability of getting a sum 9 from two throws of a dice?     

1.    1/6
2.    1/8
3.    1/9
4.    1/12

Answer: 3

Question 5: Three unbiased coins are tossed. What is the probability of getting at most two heads?  

1.    3/4
2.    1/4
3.    3/8
4.    7/8

Answer: Option 4


Question 6: Two dice are thrown simultaneously. What is the probability of getting two numbers whose product is even?       

1.    1/2
2.    3/4
3.    3/8
4.    5/16

Answer: 2

Question 7: In a class, there are 15 boys and 10 girls. Three students are selected at random. The probability that 1 girl and 2 boys are selected, is:

1.    21/ 46     
2.    25/ 117   
3.    1/ 50
4.    3/ 25

Answer: 1

Question 8: In a lottery, there are 10 prizes and 25 blanks. A lottery is drawn at random. What is the probability of getting a prize?        

1.    1/ 10
2.    2/ 5        
3.    2/ 7        
4.    5/ 7

Answer: 3


Question 9: From a pack of 52 cards, two cards are drawn together at random. What is the probability of both the cards being kings?        

1.    1/ 15
2.    25/ 57
3.    35/ 256   
4.    1/ 221

Answer: 4

Question 10: Two dice are tossed. The probability that the total score is a prime number is:  

1.    1/ 6        
2.    5/ 12
3.    1/ 2
4.    7/ 9

Answer: 2

Take a Test  Now

NDA Exam Sample Paper (General Ability)

Question 1: How many evets are included in the 2020 Olympics, Tokyo?

1.    20
2.    19
3.    15
4.    13

Answer: 3

Question 2: The first HR Round Table conference of Indian Railway was held in _________.

1.    Mumbai
2.    Pune
3.    Kolkata
4.    New Delhi

Answer: 4

Go Through: GK Preparation Tips

Question 3: Who inagurated the 'Making of Developed India (MODI)' Fest?

1.    Shri Kamal Singh
2.    Shri Arun Jaitley
3.    Shri Rajnath Singh
4.    Shri Suresh Prabhu

Answer: 3

Question 4: What is the new scheme to roll out for Air travellers?

1.    Digital Fest
2.    Digital India
3.    Digi Yatra
4.    India Fest

Answer: 3

Question 5: Which of the following company launched the BaNCS app to help banks?

1.    Tata Consultancy Services
2.    Wipro
3.    Infosys
4.    Tech Mahindra

Answer: 1

Question 6: What is the name of the planet which is discovered as the hottest known planet located 650 light years from Earth?

1.    KELT-9
2.    KELT-7
3.    KELT-8
4.    KELT-6

Answer: 1


Question 7: The SATH program launched by
1.    Setu Bharatam
2.    NITI Aayog
3.    DigiDhan Mela
4.    Bharat-NCAP

Answer: 2

Question 8: Name of Indian American who has been chosen for the 2017 NASA Astronaut Candidate Class is?

1.    Raja Chari
2.    Jasmin Moghbeli
3.    Kayla Barron
4.    Robb Kulin

Answer: 1

Question 9: Which bank reduce the interest rate on new home loan above Rs. 75 lakh recently?

1.    ICICI Bank
2.    City Union Bank
3.    State Bank of India
4.    Syndicate Bank

Answer: 3

Question 10:  Who launched the 'Selfie with Daughter' mobile application?

1.    Sushma Swaraj
2.    Dr. Arvind Panagariya
3.    Arvind Kejriwal
4.    Pranab Mukherjee

Answer: 4

Check Here NDA Related Links


Procedure To Download NDA Previous Year Question Papers:
  • First of all, you have to visit the official website of the Union Public Service Commission that is www.upsc.gov.in
  • After reaching on the home page, you have to hit on “examination” tab given in the menu bar for NDA Previous Year Question Paper With Solution 
  • A drop down list will appear on your digital screen and you have to hit on “Previous questions papers” link for NDA entrance exam sample paper
  • After tapping the above said link, a new page will appear containing various links of Previous Year Question Papers
  • Now you have to hit on appropriate link for NDA Previous Year Question Papers
  • NDA Previous Year Question Paper With Solution PDF will appear on your digital screen
  • You are advised to go through it carefully and also download the Previous Year Question Paper of NDA Exam
  • At last, you have to take print out of the NDA exam sample question paper and start your preparation accordingly.

NDA Sample Paper With Solution Download:

For the easiness of candidates, we have furnished direct link to get NDA sample paper with solution. Candidates are suggested to tap direct sources given below to get NDA sample paper pdf download

NDA entrance exam sample paper PDF
Sample paper of NDA (2017)
General Ability Test
Mathematics
Sample paper of NDA (2016)
General Ability Test
Mathematics
NDA Sample Question Paper (2016)
General Ability Test
Mathematics

Characteristic of NDA Sample Paper:
  • The Sample Paper provides the essential details of topic before giving the question sets which in a way assists the aspirants revise the syllabus before attempting the questionnaires which save the time. 
  • The National Defence Academy sample paper will assist the applicants in practice the question paper from total syllabus in specific sections. 
  • That means that separately from having a matured practice set, it will have parts for different sections like GAT, English and Mathematics etc. 
  • With the help of question paper, they do not require to learn the complete book which is a sluggish task, in its place, read only the essential points. 
  • Assists in understanding the level of question paper as well as type of the questions asked in NDA Examination.
Regular practicing with NDA Sample Paper can acquire the aspirants become more perfect with their answers of questions asked in every part in the set time duration. Using this NDA Sample Paper, aspirants also acquire more familiar with all sections, types of questions, number of questions and marking scheme, topic covered in exam for NDA I and NDA I. Finally, this improves their level of self-confidence before they enter the exam hall on the day of exam.

Have a look on below links

Note:

Candidates are advised to visit the Official Link of the Union Public Service Commission to get more details regarding NDA previous year paper. Apart from this, you are advised to stay connected with our web page to get all the latest updates about NDA sample paper time to time. 

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.