Header Ads

Current Affairs August 2017 Monthly Updates: News/Events/Quiz/Ques & Ans

Edit
Current Affairs August

Current Affairs August 

Current Affairs August 2017: Applicant, this page is being updated with latest Current Affairs August. Aspirants who are preparing for any competitive exams, they may get latest news of this month and general knowledge Question/Answer through this page. Applicants should have knowledge of every important update for clear the exams like IAS, IBPS, UPSC or State Level PCS etc. For this, candidate must be read Current Affairs of August month. We have also provided latest information about Quiz, national news and latest question and answers which will surely assist you for cracking the competitions examinations.

Every year various exams are organizing for recruitment in various state level posts. Mostly all competitive exams cover the section of current affairs to know the general knowledge of the applicants. We the teams of www.privatejobshub.in provide pin pointed details about Current Affairs August 2017. Applicants are suggested to take a look on below tuned page.


Highlights of latest Current Affairs 2017
  • Maharashtra CM Devendra Fadnavis released the book ‘Mann Ki Baat A Social Revolution on Radio’ at Raj Bhavan
  • World Hepatitis Day is observed on July 28
  • Ajay Singh wins bronze medal in Asian Youth and Junior Weightlifting Championships
  • National Centre for Seismology launches ‘India Quake’ – An App for Earthquake Parameter Dissemination
  • Japanese, Sri Lankan among Magsaysay award winners
  • World's Smallest spacecraft sprites launched by the Indian Rocket
  • Caeleb Dressel becomes first ever Swimmer to win three gold medals in one night at worlds Championship
  • Veteran actress Shakuntala Barua gets Mahanayak Samman 2017
  • Standard Chartered Bank announced publicly forex card
  • India ranks 132 in Commitment to Reducing Inequality Index
  • Union Govenment launches SHe-box portal for Sexual Harassment
  • Union Government launches Jiyo Parsi Publicity Phase-2 in Mumbai
  • Amazon's Jeff Bezos briefly overtakes Gates to become world’s richest
  • BSE signs Cooperation agreement with Egyptian Exchange
  • Janalakshmi Financial Services appoints Ajay Kanwal as CEO
  • Yatra acquires Air Travel Bureau to expand corporate travel business
  • BRICS Youth Forum opens in Beijing
  • Iran and Iraq sign agreement on military cooperation
  • Former ISRO Chairman U R Rao passes away
  • H S Prannoy wins US Open Grand Prix Gold Badminton title.
Check Here: National Current Affairs

Current Affairs August

Latest GK Question & Answer

Ques1. The Mrugavani National Park (MNP) is located in which state?
   [A] Karnataka
   [B] Kerala
   [C] Telangana
   [D] Tamil Nadu
Answer: C [Telangana]
Ques 2. The 2017 Global Tiger Day (GTD) is observed on which date?
    [A] July 28
    [B] July 29
    [C] July 27
    [D] July 30
Answer: B [July 29]
Ques 3. Which Indian metro has become the world’s first completely green metro system?
    [A] Lucknow Metro
    [B] Mumbai Metro
    [C] Delhi Metro
     [D] Kolkata Metro
Answer: C [Delhi Metro]


Ques 4. Which country to host the 2018 Asian Football Confederation (AFC) U-19 championship?
    [A] India
    [B] Indonesia
    [C] Malaysia
    [D] Japan
Answer: B [Indonesia]
Ques 5. Which country is not taking part in the 7th edition of SAARC Artists Camp and Exhibition of Paintings?
    [A] Nepal
    [B] Sri Lanka
    [C] India
    [D] Afghanistan
Answer: D [Afghanistan]
Ques 6. The Canara Bank has launched its first digital banking branch “CANDI” in which city?
    [A] Bengaluru
    [B] Kolkata
    [C] Kochi
    [D] Gandhinagar
Answer: A [Bengaluru ]

Also Read: Samanya Gyan Darpan

Ques 7. Lovepreet Singh, who has won bronze at the Asian Youth and Junior Weightlifting Championships, is associated with which men’s junior category?
    [A] 44kg category
    [B] 69kg category
    [C] 105kg category
    [D] 77kg category
Answer: C [105kg category]
Ques 8. Which country has successfully launched satellite-carrying rocket “Simorgh” into space?
   [A] Germany
   [B] France
   [C] Japan
   [D] Iran
Answer: D [Iran]
Ques 9. Which Indian bank has acquired Snapdeal-owned mobile wallet FreeCharge?
   [A] ICICI Bank
   [B] HDFC Bank
   [C] Axis Bank
   [D] State Bank of India
Answer: C [Axis Bank]

Read Here: Pratiyogita Darpan

Ques 10. Ajay Singh, who has won bronze at the Asian Youth and Junior Weightlifting Championships, is associated with which men’s junior category?
    [A] 69kg category
    [B] 44kg category
    [C] 55kg category
    [D] 77kg category
Answer: D [77kg category]
Ques 11. Where is the headquarters of the Small Industries Development Bank of India (SIDBI)?
    [A] New Delhi
    [B] Kochi
    [C] Patna
    [D] Lucknow
Answer: D [Lucknow]


Ques 12. Which of the following Indian cities are in the 2017 Dell Global Women Entrepreneur Cities (WE Cities) Index?
   [A] Mumbai and Kochi
   [B] Bengaluru and Delhi
   [C] Kolkata and Delhi
   [D] Chennai and Bengaluru
Answer: B [Bengaluru and Delhi]
Ques 13. What is the theme of the 2017 World Hepatitis Day (WHD)?
    [A] Hepatitis: Think to Cure
    [B] Eliminate Hepatitis
    [C] Hepatitis: Aware Yourself
    [D] Elimination
Answer: B [Eliminate Hepatitis]
Ques 14. The Rajaji National Park (RNP) is located in which state?
    [A] Assam
    [B] Manipur
    [C] Uttarakhand
    [D] Kerala
Answer: C [Uttarakhand]

Check Here: Sports Quiz

Ques 15. The Union Ministry of Earth Sciences (MoES) has launched which app for dissemination of earthquake parameters?
   [A] India Quake
   [B] Bharat Wake
   [C] Quake Shell
   [D] Sagar Pani
Answer: A [India Quake]


National Current Affairs
  • Government launches Jiyo Parsi Publicity Phase-2 in Mumbai
  • India is world’s third-biggest beef exporter: OECD-FAO report
  • Operational Guidelines for Planning and Implementation of Family Participatory Care released
  • Sagar Vani: An Integrated Information Dissemination System launched
  • Government launches India Quake app for earthquake parameter dissemination
  • Supreme Court puts end to immediate arrests in dowry cases
  • NITI Aayog clears six proposals for high-tech public transport
  • BRICS nations sign Taxation Cooperation Memorandum


Banking Current Affairs
  • NPCI gets RBI nod to operate Bharat Bill Payment System
  • SBI launches ‘SBI Realty’ portal for home buyers
  • RBI limits Customer liability in Online Banking
  • Black Money: Automatic Information Sharing with Switzerland from 2019
  • RBI identifies 12 Bank Accounts accounting 25% of NPAs to initiate Bankruptcy Proceedings
  • RBI to release New batch of Rs 500 Currency Notes
  • SBI cuts savings bank rate to 3.5% on deposits up to Rs. 1 cr
  • Canara Bank launches 'CANDI' - its first digital branch in Bengaluru

Science And Technology Current Affairs
  • Factbox: Breakthrough Starshot successfully launch world’s smallest spacecrafts
  • Scientists develop Bio-glue for wound healing
  • World's smallest spacecraft Sprites launched by Indian rocket
  • Scientists journey to the world's hidden 8th continent
  • In a first in USA, scientists edit DNA of human embryos
  • Researchers develop new method to generate human antibodies
  • NASA to let public become Citizen Scientist during Total Solar Eclipse
  • Spanish scientists discover compound that can combat effects of Zika virus
  • Researchers from IISER Kolkata develop flame-proof, rust-resistant material


Sports Current Affairs
  • 2017 FIBA Women's Asia Cup: India beat Kazakhstan to clinch Division B crown
  • Jhulan Goswami and Subrata Bhattacharya felicitated by Mohun Bagan
  • India finishes 7th in Youth Commonwealth Games with 11 medals
  • HS Prannoy beats Parupalli Kashyap to lift 2017 US Open Grand Prix Gold badminton title
  • England beats India by 9 runs to lift ICC Women's World Cup 2017
  • Kazan and Budapest to host 2022, 2024 FINA Short Course World Swimming Championships
  • Roger Federer lifts record 8th Wimbledon title beating Marin Cilic in Men's singles
  • Afghanistan batsman Shafiqullah Shafaq scores double century in T20 game
  • 22nd Asian Athletics Championships: India on day 1 wins two gold in haul of seven medals
  • Google Doodle Celebrates 140 years of Wimbledon Championship

Environment Current Affairs
  • Delhi Metro becomes world’s first completely ‘green’ Metro system
  • Environment Ministry Approves Projects for Climate Change Adaptation in Three States
  • NGT imposes complete ban on nylon and synthetic manja
  • Haryana government to run electric buses in Gurgaon
  • Environment Minister launches plantation drive to mark Van Mahotsav
  • Maharashtra Government to launch ‘My Plant’ app to create database on tree plantation
  • Kerala Government implements 'green protocol' for weddings

Final Words:
Dear Visitors, we have given the latest Current Affairs August 2017 on this page, so read carefully. Candidates who want to obtain more careers related updates; they need to keep in touch with this web portal. You can also join us on facebook, twitter and on Google plus. If you have any problem, then ask us. We will try to provide you best and prompt solution for your query.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.