Rajasthan Police Constable Question Paper 2016–2017 Model & Sample Papers


Rajasthan Police Constable Question Paper

Rajasthan Police Constable Question Paper 2017: Prepare from Rajasthan Police Constable Question Paper to score good marks. Applicants who are going to appear for Rajasthan Police Constable Exam and looking for Rajasthan Police Constable Model Paper than you are at correct place. From here candidates can check and download Rajasthan Police Constable Sample Papers in PDF format.

Rajasthan Police Constable Question Paper
As we know, currently the government jobs are first choice of youth. Government sectors is very enormous it has different departments such as defence, police etc. Sarkari naukri is more secure job. From here candidates can check Rajasthan Police Constable Question Paper 2016 and prepare for the examination accordingly.

Preparation Link

Rajasthan Police Constable Question Paper

1. The members of the Rajya Sabha are elected by
  1. The people
  2. Lok sabha
  3. Elected members of the legislative assembly
  4. Elected members of the legislative council
Answer.  3

2. The national anthem was written by
  1. Bankim Chandra Chatterjee
  2. Rabindranath Tagore
  3. Sarat Chandra Chatterjee
  4. Aurobindo Ghosh
Answer.  2

Check out the latest happenings in Rajasthan: Rajasthan Current Affairs 

3. Goa Shipyard Limited (GSL) was established in
  1. 1958
  2. 1957
  3. 1956
  4. 1956
Answer. 2

4. Habeas Corpus Act 1679
  1. States that no one was to be imprisoned without a writ or warrant stating the charge against him
  2. Provided facilities to a prisoner to obtain either speedy trial or release in bail
  3. Safeguarded the personal liberties of the people against arbitrary imprisonment by the king's orders
  4. All of the above
Answer. 4

5. The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called
  1. The Palghat gap
  2. The Thalgat pass
  3. The Bhorghat pass
  4. The Bolan pass
Answer.  1

6. The Shimla Convention is an agreement that sets
  1. Shimla as a tourist spot
  2. Shimla as the capital of Himachal Pradesh
  3. Boundary between India and Tibet
  4. None of the above
Answer.  3

7. When an iron nail gets rusted, iron oxide is formed
  1. Without any change in the weight of the nail
  2. With decrease in the weight of the nail
  3. With increase in the weight of the nail
  4. Without any change in colour or weight of the nail
Answer.  3

8. Heavy water is
  1. Deuterium oxide
  2. Ph7
  3. Rain water
  4. Tritium oxide
Answer. 1

9. When was table tennis introduced in Olympics?
  1. 1896 at Athens
  2. 1988 at Seoul
  3. 1924 at Paris
  4. 1924 at Seoul
Answer. 2

10. Which is the associated sport of Bombay Gold Cup?
  1. Basketball
  2. Weightlifting
  3. Hockey    
  4. Football
Answer. 3

  1. Synagogue
  2. First temple
  3. No church or temple
  4. Monastery
Answer. 1

12. Which is the sacred text of Hinduism?
  1. The Vedas
  2. The Bhagavad Gita
  3. The epics of the Mahabharata and the Ramayana
  4. All of the above
 Answer. 4

13. Which amongst the following mammals has the highest metabolic rate in terms of oxygen consumption (mm3/g hour)?
  1. Dog        
  2. Mouse
  3. Rabbit
  4. Rat
Answer. 2

14. Though Ashoka had many sons, the inscriptions mentioned only one who is not mentioned in any other source. He is
  1. Kunala     
  2. Tivara
  3. Mahendra
  4. Jalauka
Answer. 2

15.  We can know about early vedic period from
  1. archaeological excavations
  2. the Rig Veda
  3. Jatak Katha
  4. contemporary culture
Answer. 2

16.  The Upanishads are
  1. a source of Hindu philosophy
  2. books of ancient Hindu laws
  3. books on social behavior of man
  4. prayers to God
Answer. A

17. Universities in the Presidency towns in India were established in
  1. 1857       
  2. 1858
  3. 1900       
  4. 1909
Answer. 1

18.  The Vijayanagara king who employed skilled archers of the Turkish clan and raised the fighting capacity of his bowmen was
  1. Bukka I
  2. Devaraya I
  3. Krishnadevaraya
  4. Ramaraya
Answer. 2

19. Under the Guptas in eastern India, there was probably an intermediate level of administration between vishayas (districts) and villages. Identify it.
  1. Bhukit     
  2. Pradesa
  3. Vithi        
  4. Ahara
Answer. 3

20. The two principles monuments of Alaud-din Khilji's reign - the Jama at Kana Masjid and Alai Darwaza - were constructed at
  1. Agra       
  2. Delhi
  3. Dhar       
  4. Gulbarga
Answer. 2

Dear contenders!! We wish you best of luck for your positive outcome in exam. From here you can get idea about questions from the given Rajasthan Police Constable Question Paper 2016–2017. Here we provides instant updates regarding any recruitment, new exam pattern, admit card or job related. You may also subscribe our Email service.


Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose