Header Ads

IAS Sample Papers 2018 With Answers Free Download Previous Year Questions

Edit

IAS Sample Papers

IAS Sample Papers2018: Are you preparing for Civil Services Exam?? Then you must check IAS Sample Papers from this page. Candidates can also download Previous Year Questions With Answers free at official website of union public service commission that is upsc.gov.in. As we all know that Union Public Service Commission conducts IAS Exam every year so Candidates who are planning to prepare for Indian Administrative Services Exam and looking for the IAS Previous Year Papers they must tap to direct link provided below. Candidates may go through below section of this page to garb more details regarding IAS Sample Papers.

Union public service commission conducts civil services exam to recruit candidates in Indian Foreign Service (IFS), Indian Police Service (IPS) and Indian Administrative Services (IAS). Contenders should study the IAS Last Years Papers to know that which type of questions will ask in exam paper. The Previous Year Question Answers are the best way to prepare for the examination. We the team of privatejobshub.in is here providing IAS Sample Papers with Answers which will help you a lot. So have a glance!!!

Complete Information on: IAS Application Form

UPSC will conduct the IAS Examination in three stages which are following:
  • Civil Services (Preliminary) Examination (Objective Type) for the selection of the candidate for the Main Examination
  • Civil service (Main) Examination (written)
  • The Interview which will be conducted for the selection of candidates to the various services and posts as per the IAS Vacancy is concerned.
IAS Previous Year Papers Question Answers Download Pdf

Civil Services (Main) Examination, PDF
General Studies
Indian Languages (Compulsory)
Optional Subjects for Main Examination
Literature Subjects for Main Examination

IAS Sample Papers

IAS Previous Year Papers Question Answers:

1. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana has been launched for
1.    providing housing loan to poor people at cheaper interest rates
2.    Promoting women’s Self Help Groups in backward areas
3.    promoting financial inclusion in the country
4.    providing financial help to marginalised communities
Ans.) 3

2. The ‘Fortaleza Declaration’ recently in the news, is related to the affairs of:
1.    ASEAN
2.    BRICS
3.    OECD
4.    WTO
Ans.)2

3. Which of the following pairs of States of India indicates the eastern most and Western most State?
1.    Assam and Rajasthan
2.    Arunachal Pradesh and Rajasthan
3.    Assam and Gujarat
4.    Arunachal Pradesh and Gujarat
Ans.) 4

4. In the Index of Eight Core Industries, which one of the following is given the highest weight?
1.    Coal Production
2.    Electricity generation
3.    Fertilizer Production
4.    Steel Production
Ans.)2

Read Here:

5. With reference to the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) and the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), which of the following statements is/are correct?
             I.        IUCN is an organ of the United Nations and CITES is an international agreement between governments
           II.  IUCN runs thousands of field projects around the world to better manage natural environments.
          III.        CITES is legally binding on the States that have joined it, but this Convention does not take the place of national laws.
Select the correct using the code given below.
1.    1 only
2.    2 and 3 only
3.    1 and 3 only
4.    1, 2 and 3
Ans.2

6. The climate of India is mainly tropical because of the
1.    Seasonal influence of jet streams
2.    Location of the Himalayas in its north
3.    Over-powering influence of Indian Ocean
4.    Country being a part of Asian landmass
Ans-2

7. Asiatic wild ass is naturally found in
1.    Rann of Kutch
2.    Baghelkhand
3.    Sunderbans
4.    Shivaliks
Ans- 1

8. The hill stations in ascending order of heights are
1.    Darjeeling, Srinagar, Leh, Simla
2.    Srinagar, Darjeeling, Simla, Leh
3.    Srinagar, Leh, Simla, Darjeeling
4.    Simla, Srinagar, Leh, Darjeeling
Ans- 2

Must Check:

9. Which of the following States has the longest coast line?
1.    Maharashtra
2.    Gujarat
3.    Andhra Pradesh
4.    Orissa
Ans- 2

10. Which one of the following pairs is not correctly matched?
1.    Zaskar Range -Kashmir
2.    Dhauladhar Range -Himachal Pradesh
3.    Singalila Range -Arunachal Pradesh
4.    Kumaon Range –Uttarakhand
Ans- 3

11. Between which ranges does the Kashmir Valley in the Himalayas lie?
1.    Siwalik and Pir Panjal
2.    Pir Panjal and Dhauladhar
3.    Zaskar and Pir Panjal
4.    Dhauladhar and Zaskar
Ans- 3

12. Which one among the following rivers does not flow into the Bay of Bengal?
1.    Mahanadi
2.    Cauvery
3.    Tapti
4.    Godavari
Ans- 3

13. Which group of the rivers form delta?
1.    Godavari, Narmada, Mahanadi
2.    Narmada, Kaveri, Mahanadi
3.    Godavari, Kaveri, Mahanadi
4.    Narmada, Krishna, Kaveri
Ans- 3

Know Here:

14. The Baglihar Hydro-power project, is located on which one of the following rivers?
1.    Beas
2.    Chenab
3.    Ravi
4.    Satluj
Ans- 2

15. River Padma is formed by
1.    Ganga and Brahmaputra
2.    Kaveri and Mahanadi
3.    Sutlej and Jhelum
4.    None of the above
Ans- 1

16. Which of the following three rivers of the peninsula India have the Amarkantak region as their source?
1.    Narmada, Krishna, Godavari
2.    Son, Mahanadi, Narmada
3.    Godavari, Krishna, Cauvery
4.    Chambal, Betwa, Luni
Ans-2

17. Which one of the following pairs is correctly matched?
1.    Gwalior -Betwa
2.    Dhaulpur -Chambal
3.    Jhansi - Ken
4.    Kota – Banas
Ans- 2

18. Where do Bhagirathi and Alakhnanda join to form Ganga?
1.    Karna Prayag
2.    Dev Prayag
3.    Rudra Prayag
4.    Gangotri
Ans- 2

19. Which is India's largest lake?
1.    Nainital
2.    Sambhar
3.    Sishram
4.    Chilka
Ans- 4

20. Which one of the following rivers originates near Mahabaleshwar?
1.    Godavari
2.    Krishna
3.    Kaveri
4.    Tapi
Ans- 2

Have a look on:

21. In which State is the Hydel Power Project Nathpa Jhakri located?
1.    Himachal Pradesh
2.    Uttarakhand
3.    Jammu & Kashmir
4.    Madhya Pradesh
Ans- 1

22. Consider the following statements:
             I.        Ranjit Sagar Dam is on the river Beas.
           II.        Hirakud Dam is on the river Damodar.
          III.        The reservoir Gandhi Sagar is on the river Chambal.
Which of these statements is/are correct?
1.    I and II
2.    III only
3.    II and III
4.    I and III
Ans- 2

23. In West Bengal, which of the following wind blows during April to June?
1.    Norwesters
2.    Hurricane
3.    Loo
4.    Gale
Ans- 1


24. Consider the following regions
             I.        North-Eastern Madhya Pradesh
           II.        South-Western Andhra Pradesh
          III.        Saurashtra
Which of the above regions is/are considered being semi-arid?
1.    I and II
2.    II Only
3.    II and III
4.    III Only
Ans- 3

25. Which one receives winter disturbances of the following regions rainfall caused by western?
1.    Punjab
2.    Kerala
3.    Tamil Nadu
4.    Karnataka coast
Ans- 1

IAS Study Material:

Books
Author’s Name
Indian Economy
NCERT’s (old, 11th & 12th stds.)
S.N. Lal’s
Mishra & Puri/ Dutt & Sundaram
Modern History
Old NCERT’s (11th& 12th stds. )
Bipin Chandra’s book
Sumit Sarkar’s book
World History
Deenanath Verma’s
Akhil Murthy’s
Indian Art & Culture
Spectrum Publications
Social Issues
NCERT’S books (11th & 12th stds. Books)
Ram Ahuja’s
Indian Geography
Oxford School Atlas
Orient Longman
K.Siddharatha’s Map book
NCERT’s (11th & 12th books)
Mahesh Barnwal
Newspaper
The Hindu (English Newspaper)
Dainik Jagran
Hindustan
Dainik Bhaskar

IAS Exam:

Union public service commission conducts various competitive examinations to recruit candidates to fill the vacant post. UPSC also conducts for Civil Services Examination to recruit candidates at Indian Administrative Officer (IAS) Post. It also recruit candidates in Indian Foreign Service (IFS), Indian Police Service (IPS). To garb this opportunity candidate first have to fill online application form from official website. After that those candidates who get shortlisted through screening of application forms will have to appear for preliminary examination on scheduled date. Candidates who get shortlisted trough preliminary examination then will have to appear for mains examination followed by personality test/personal interview conducted by the unbiased observer of Union public service commission. Candidates will finally be selected on the basis of their performance in all the stages. 

IAS Exam Pattern:

Candidate who wants to appear for Civil Services Exam should have to qualify three stages for selection as Indian Administrative Officer. These three stages are: preliminary, mains and personality test/personal interview. Candidate should have to qualify all the stages.

Examination
Month of Conducting Exam (in General)
Subject
Total Marks
Preliminary
June
General Studies Paper I & II
Paper I – 200 
Paper II – 200

Mains
October
General Studies (Paper–I)
General Studies (Paper–II)
General Studies (Paper–III)
General Studies (Paper–IV)
Optional Sub. (Paper–I)
Optional Sub. (Paper–II)
Essay Writing
250
250
250
250
250
250
250


*2 Compulsory : English  
*3 Compulsory: Indian Language
300
300
Interview
March–April
Personality Test
275

Preparation Tips:

Candidate must follow these preparation tips to score good marks:
  • Should Have Knowledge Of Proper Pattern And Syllabus.
  • Must Be Aware Of What Happening In Our Surroundings.
  • Should Make Notes Of Important Topics.
  • Must Try To Solve Previous Year Question Papers.
  • Should Do Online Mock Test Papers.
  • Should Take Healthy Diet.
  • Must Take Help From His/Her Relatives/Friends/Siblings/Teachers. 
Have a look on Below Links


Essential Note:

Candidates who are really want to score good marks in IAS exam; they must go through the above section of this page, which is prepared by the team of privatejobshub.in. For getting more details about IAS exam, candidates are advised to subscribe our free email service and get updates directly in your mailbox .

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.