Header Ads

Kerala Current Affairs 2018 Recent News, Kerala PSC GK Quiz, Ques-Ans PDF

Edit

Kerala Current Affairs

Kerala Current Affairs 2018: Get all the latest Kerala Current Affairs from this page. Candidates preparing for competitive exam/ entrance exam must collect Kerala Recent News from here to get qualifying marks in exam. Contenders who are searching for Kerala Current Affairs, Kerala PSC GK Quiz they can check from this page. Candidates may also download Kerala Current Affairs PDF via online process. To prepare better for competitive exam, we are also providing Kerala GK Questions and Answers which will helps you to get idea of questions asking in competitive/ entrance exam.

The land of kera or coconut is known as Kerala which is an Indian state in South India on the Malabar Coast. On 01-11-1956, Kerala was come into existence. Kerala’s land has emerged from the Arabian Sea with the consent of Varun - the god of the oceans and the land maker - Goddess of the Earth. Latest Kerala Current Affairs is the compulsory section of any competitive exam.

So, candidates are advised to know about Latest Kerala News which is happening over Kerala State. Go through below section of this page which is prepared by team of www.privatejobshub.in for getting complete information regarding Latest Kerala Current Affairs. 

Kerala Current Affairs

Latest Kerala News / Latest News on Kerala:
  • Tyrannomyrmex alii: New ant species discovered in the Western Ghats
  • Labeo filiferus: New species of edible fish found in Pampa river in Kerala
  • Two new species of Earthworm discovered in Kerala
  • Kerala Government implements Green Protocol for making Weddings more Nature Friendly
  • In a First for a Government Owned Company Kochi Metro Appoints Transgenders
  • Kerala hosts country’s first ever transgender athletic meet
  • National Youth Athletics Meet: Haryana is Champion... .
  • Tree-dwelling crab species Kani maranjadu found in Kerala...
  • NTPC installs India’s largest Floating Solar PV Plant in Kerala...
  • Highlights of Kerala State budget 2017-18...
  • Two new critically endangered plant species spotted in Eravikulam National Park...
  • National Biodiversity Congress 2017 held in Kerala...
  • Indian Coast Guard Ship ICGS AYUSH commissioned...
  • Kerala’s Nilambur teak to get GI tag...
  • Neurocalyx calycinus plant possesses medicinal values...
  • 27th meeting of Southern Zonal Council held at Thiruvananthapuram...
  • Kerala to seek Union government’s approval for using deer antlers in Ayurveda medicines...
  • Kerala Government launches Haritha Keralam Mission...

Most Amazing Facts About Kerala

Kerala is a state pushed away in the southwest corner of our country (India). The Kerala State is frequently known as "God's Own Country" and it has whole area of 38,863 sq km and has a population of 33,406,061 people. The significance of learning in Kerala State is undoubtedly underscored by its ranking amongst the most literate state in India. Numbers of schools are accredited with the Kerala State Education Board with familiar boards namely ICSE, CBSE and NIOS. There are huge universities in Kerala and some of famous ones are University of Calicut, University of Kerala, Kerala Agricultural University, Cochin University of Science and Technology, amongst others. 


Important Facts on Kerala

Official Website
www.kerala.gov.in
Date of Formation
Nov 1, 1956
Area
38,863 sq km
Density
859/Km2
Rivers
Periyar, Bharathapuzha, Pamba, Chalakudy, Kallada
Forests & National Park
Periyar National Park, Wayanad Wildlife Sanctuary, Silent Valley National Park
Languages
Malayalam, English
Neighbours State
Tamil Nadu, Karnataka, Lakshadweep
Literacy Rate (2011)
94.00%
Females per 1000 males
1084
Assembly constituency
140
Parliamentary constituency
20
Population (2011)
33,406,061
Males Population (2011)
16,027,412
Females Population (2011)
17,378,649
No. of District
14
Chief Minister
Pinarayi Vijayan
Governor
P Sathasivam
Capital
Thiruvananthapuram
State Animal
Elephant
State Bird
Great Hornbill
State Tree
Coconut
State Flower
(Kanikonna) Golden Shower Tree Flower
Net State Domestic Product (2011)
71434

Check This Also: Latest Online Quiz

Kerala PSC Current Affairs Questions and Answers

Question 1: India's first-ever National Rail and Transport University (NRTU) will set up in?

1.    Rajasthan
2.    Odisha
3.    Karnataka
4.    Gujarat

Answer: 4

Question 2: With which country India signed a deal for Information Exchange?
1.    Japan
2.    Albania
3.    Bulgaria
4.    Switzerland

Answer: 4

Question 3India's first design university 'World University of Design' opens in ____________.

1.    Maharashtra
2.    Haryana
3.    Rajasthan
4.    Madhya Pradesh


Answer: 2


Question 4: The 9th edition of International Youth Sailing Competition of India is held in ___________.

1.    Krishnapatnam Port
2.    Cochin Port
3.    Visakhapatnam Port
4.    Chennai Port

Answer: 1

Question 5: 22nd December is observed as __________.

1.    National Post Day
2.    National Security Day
3.    National Mathematics Day
4.    National Security Day

Answer: 3

Question 6: This state plans to setting up of Cow Protection Committees (Gau Sanrakshan Samitis) in all districts.

1.    Uttar Pradesh
2.    Kerala
3.    Tamil Nadu
4.    Gujarat


Answer: 1


Question 7: Which of the following project is launched for Financial Inclusion of Rural Population recently?

1.    Kosi
2.    Hirakud
3.    Magnificent Metro
4.    DARPAN

Answer: 4

Question 8: World Bank has granted USD 825 million loan for this country's infrastructure.

1.    India
2.    France
3.    Malaysia
4.    Pakistan

Answer: 4

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 9Who of the following is selected as Rise of the Millennials : India's Most Valuable Celebrity Brands?

1.    Ranveer Singh.
2.    Deepika Padukone
3.    Virat Kohli
4.    Shah Rukh

Answer: 3

Question 10Which country Signed agreement between Germany for Pare Hydroelectric Plant Project?

1.    India
2.    Singapore
3.    Australia
4.    France


Answer: 1

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 11: Which district of Kerala has the largest area under forest cover?

1.    Alappuzha
2.    Kollam
3.    Kannur
4.    Idukki

Answer: 4

Question 12: Student organisation formed as a part of national movement of India

1.    National Students Union
2.    All India Students Federation
3.    Students Federation of India
4.    Akhila Bharatiya Vidyarthi Parishad

Answer: 2



Question 13: Who directed the malayalam film "Aswamedham" ?

1.    Thoppil Bhasi
2.    Ramu Kariat
3.    P. Bhaskaran
4.    Vincent

Answer: 4

Also Read Out: National Current Affairs

Question 14: "Golden Globe" is awarded for

1.    Reporting
2.    Literature
3.    Movie and Television
4.    Sports

Answer: 3

Question 15: National Bank for Agriculture and Rural Development was founded in

1.    1935
2.    1950
3.    1982
4.    1991

Answer: 3

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 16: Kanjikode is situated in which district?

1.    Kannur
2.    Palakkad
3.    Idukki
4.    Wayanad

Answer: 2

Question 17: Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana was launched in

1.    January 2014
2.    April 2014
3.    August 2014
4.    January 2015

Answer: 3

Question 18: Akkamma Cheriyan was hailed ''Jhansi Rani of Travancore'' by

1.    Mahatma Gandhi
2.    Jawaharlal Nehru
3.    G.P. Pillai
4.    Pattam Thanu Pillai

Answer: 1


Question 19: Rajeev Gandhi Grameen Vidyuthikaran Yojana in Kerala has been implemented in–

1.    5 districts
2.    8 districts
3.    7 districts
4.    12 districts

Answer: 3

Question 20: Which pilgrim centre of Kerala is known as ‘Dwarka of South’?

1.    Sabarimala
2.    Varkala
3.    Thiruvananthapuram
4.    Guruvayoor

Answer: 4

Get Related Links:
Note:

Contenders may get the Kerala Current Affairs 2018 through this page. Those who have any query concerning Kerala Current Affairs, Kerala PSC Recent News then, you can leave a comment in comment box. Team member of www.privatejobshub.in will resolve all queries at our best level. You may join us on Facebook and Google Plus to get the latest updates.

State Wise Current Affairs

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.