Thursday, 8 June 2017

Uttar Pradesh (UP) Current Affairs 2017 Quiz, Latest News, Live Update

Jobs In HDFC, ICICI, Bandhan Bank, Sal -3.5 Lakhs – Apply Now

By

Uttar Pradesh (UP) Current Affairs

Uttar Pradesh (UP) Current Affairs 2017: Stay updated with Uttar Pradesh (UP) Current Affairs listed here. As we know it has become too crucial to know about current events happenings around us. For your convenience, we have listed UP Live News, Uttar Pradesh Latest News, UP Current Affairs which are going to increase your knowledge as well as skills. Even in competitive exam, one section is of general awareness where examinee’s IQ level is tested. If you want to score good marks in it, then have a glance on Uttar Pradesh Current Affairs listed below.
This Page Includes:
  • Latest Uttar Pradesh News
  • UP Live News
  • Uttar Pradesh GK Questions
  • Uttar Pradesh Quiz
  • Links to download UP Current Affairs
You cannot achieve success in competitive exams without in-depth knowledge of current affairs. So, it’s better to update with UP Current Affairs Questions Answers as they contain various national as well as international events happening in our country. We have listed all events such as politics, national, sports, political or international level. In addition to this, we are also cataloging Uttar Pradesh live news, UP General Knowledge Questions and Answers, news, quiz questions and answers. Get updated with Uttar Pradesh (UP) Current Affairs 2017 listed below by dedicated team members of privatejobshub.in

Uttar Pradesh (UP) Current Affairs

Check Top Priorities for Development

UP Current Affairs Highlights:

Uttar Pradesh government publicizes Rs. 350 crores for Ayodhya:

Government has decided to install LED Street light throughout the city of Ayodhya. 

 Governments endorsed draft of industrial policy in cabinet meeting:

Government has increased the age limit for retiring doctors from 60 years to 62 years. Given the lack of doctors in the state after the cabinet meeting on May 30, 2017, they made this decision.

Instructions for adding NCERT books to UP board:

Every year, 10th and 12th examinations conducted by the UP Board include lakhs of students in the examinations.

Government will provide 10 lakhs rupees to one lakh meritorious students:

As per latest news, Secondary Education Department gives meritorious students who passed Class 12 lump sum 30-30 thousand rupees. 

Government declared 'no bag de' on Saturday in primary and secondary schools

Under the chairmanship of Deputy Chief Minister, Dr. Dinesh Sharma, this decision was taken in a meeting held with Additional Chief Secretary of Education.

Government settles on to make Ayodhya and Mathura a municipal corporation:

Ayodhya Municipal Corporation and the other is named Mathura (Vrindavan) Municipal Corporation. 

Central Cabinet endorsed Noida-Greater Noida Metro Rail:

Noida Metro Rail Corporation Limited (NMRC) is constructing Metro Corridor. 

Meeting of management and development of water resources under the provisions of Reorganization Act concluded:

Government was represented by the Special Secretary (Irrigation), Shri C. C. Tripathi.

Government decided to celebrate January 24 as state establishment day:

According to cabinet minister Siddhartha Nath Singh, Uttar Pradesh Day will be celebrated every year on January 24.

Yogi Adityanath established Encephalitis Vaccination Campaign:

In this case, the state government is launching vaccination campaign to deal with this fatal disease.

Government should elucidate policy on slaughterhouses: Allahabad High Court

A large number of unauthorized abattoirs were taken after the government came under the leadership of Yogi Adityanath.


UP latest news

Uttar Pradesh latest news:
  • Government has decided to celebrate January 24 as the State Foundation Day
  • Chief Minister issued instructions for staging Ramlila closed years in Ayodhya
  • The Supreme Court has approved the road map of Yogi Government
  • Annually it will recruit 32 thousand policemen’ Supreme Court
  • Government has set up the Anti-Land Mafia Task Force
  • Government canceled the 15 holidays in the name of men in the state
  • Appointed Sulkhan Singh new DGP of UP
  • Government red-blue light restricted by state
  • There was meeting held related to state management of water resources under the provisions of the Act and Development
  • Government has announced the launch of the Bhagyalakshmi scheme
  • Government has declared in primary and secondary schools (Saturday – ‘No Bag Day’)
  • Uttar Pradesh government has decided to make Ayodhya and Mathura both municipal corporation
  • Uttar Pradesh government has announced a code of conduct for ministers
  • Has launched the Advanced Life Support ambulance service in every district of Uttar Pradesh
  • CM Yogi Aditya Nath gave orders to investigate the Yash Bharti Award
  • Government Gorakhpur and Agra renamed airports
  • Union Agriculture and Farmers Welfare Ministry has approved the purchase potatoes in UP
  • BJP won assembly elections
  • Government has approved plans to Mehr wedding Muslim girls
  • SC ST class reservation finished off in medical colleges
  • BJP releases list of candidates for assembly elections
  • EC issued instructions on political hoardings and advertisements in five states
  • Starting telephone facility for prisoners in jail
  • Farmer became the winner of Manvir Bigg Boss Season 10 UP
  • Rajiv Shukla has resigned from UPCA secretary
  • Prime Nrendra Modi laid the foundation stone of the Cancer Center in Varanasi
  • Amend the maximum age limit of the state civil service candidates by government
  • Government bans the Samajwadi Pension Scheme
  • Cabinet Chief Adityanath took five big decision
  • Government has issued orders to the judicial inquiry into the misuse of funds in Gomti river front
  • Government has announced a 24-hour power supply in the state
  • Government announced the Institute’s six AIIMS in the state
  • Cabinet Minister Adityanath made 46 ministers
  • Chief Adityanath banned the pan, gutkha in government officesBottom of Form
  • Government has constituted a committee to implement the waiver decision agricultural loans
  • Government has sanctioned Rs 47 crore for drinking water in Bundelkhand
Also CheckSamanya Gyan Darpan

Uttar Pradesh GK Questions and Answers

UP General Knowledge Quiz

1. In which of the following districts is the ‘Mango’ cultivation not done in the State?

A. Varanasi

B. Lucknow

C. Mirzapur

D. Agra

Ans: Agra

2.  In which district of Uttar Pradesh has solar energy plant been started?

A. Agra

B. Aligarh

C. Mathura

D. Etah

Ans: Aligarh

3. Which one of the following parties played a major role in support of Uttaranchal in the northern 
part of it?

A. Uttarakhand Mukti Morcha

B. Uttarakhand Raksha Manch

C. Him Sena

D. All the above

Ans: All the Above

4. Which of the following pairs is wrong?

A. Thumra-dance song

B. Sanjeeni-romantic song

C. Lehchari-festival

D. Kharatitiya-festival

Ans: Lechari- festival

5. By which districts tribe is the ‘Shera Dance’ done?

A. Gorakhpur

B. Lalitpur

C. Allahabad

D. Varanasi

Ans: Lalitpur


6. Which country is to the north of it?

A. Nepal

B. Bangladesh

C. Pakistan

D. Bhutan

Ans: Nepal

7. Which is the capital of it?

A. Kanpur

B. Lucknow

C. Sardhana

D. Agra

Ans: Kanpur

8. Which is the official language of Uttar Pradesh?

A. Santhali

B. Dogri

C. Hindi

D. Pali

Ans: Hindi

9. When was Uttaranchal separated from Uttar Pradesh?

A. 14 March 1975

B. 12 April 1964

C. 07 July 1999 

D. 08 November 2000

Ans: 08 November 2000

10. Who of the following prime ministers of India was not born in Uttar Pradesh?

A. P. V. Narasimha Rao 

B. Lal Bahardur Shastri

C. Charan Singh

D. Chandra Shekhar

Ans. P. V. Narasimha Rao 


11. Which Indian State has entered the Guinness Book of World Records for planting 10 lakh 
saplings in 10 locations in one day?

A. Madhya Pradesh

B. Karnataka

C. Uttar Pradesh

D. Chattishgarh

Ans: Uttar Pradesh

12. Which Indian state has declared its 50 states as drought-hit ?

A. Maharashtra

B. Tamil Nadu

C. Uttar Pradesh

D. West Bengal

Ans: Uttar Pradesh

13. Which state govt. has approved new guidelines for Begum Akhtar Award,which is given for 
achievement in singing ghazal, dadra, and thumri?

A. Madhya Pradesh

B. Haryana

C.Rajasthan

D. Uttar Pradesh

Ans: Uttar Pradesh

14. Which University has been renamed as Dr.APJ Abdul Kalam Technical University as a tribute Dr. Kalam?

A. Gautam Budha Technical University

B. Mahamaya Technical University

C. Uttar Pradesh Technical University

D. Banaras Hindu University

Ans: Uttar Pradesh Technical University

Check Here: Sports Quiz

15. Akhilesh Yadav led Uttar Pradesh Government approved the Detailed Project Report (DPR) of 
which metro rail project?

A. Madhya Pradesh

B. Karnataka

C. Uttar Pradesh

D. Chattishgarh

Ans: Uttar Pradesh

16: Which power project is approved by the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) that is 
erected in the state of Uttar Pradesh?

A. Windmill Power Plant

B. Thermal Power Plant

C. Geothermal Power Plant

D. Thermo Electric Power Plant

Ans: Thermal Power Plant

17. Who was Uttar Pradesh’s chief minister in 1992?

A. Ram Prakash Gupta

B. Kalyan Singh

C. Romesh Bhandari

D. Rajnath Singh

Ans: Kalyan Singh

18.  How was Uttar Pradesh formerly known?

A. Utkala

B. Kalinga

C. United Provinces

D. Anga

Ans: United Provinces

19. When was Agra Presidency separated from Bengal Presidency?

A. 1776

B. 1792

C. 1833

D. 1858

Ans: 1833

20. When did the British annex Oudh?

A. 1864

B.1856

C. 1824

D. 1799

Ans: 1856

Look On: Current Affairs

21. Who is appointed as new Chairperson of CFSI ( Children Film Society Of India) ?

A. Mukesh Khanna

B. Anil Kapoor

C. Salman Khan

D. Amitab bachann

Ans: Mukesh Khanna

22. Name the bank on which.RBI imposed ban for voilating KYC Norms.

A. SBI, YES Bank, DENA Bank

B. Bank of Maharastra,DENA bank, Oriental Bank of Commerce

C. SIDBI, YES bank, DENA bank

D. HDFC, ICICI bank,DENA Bank

Ans: Bank of Maharastra,DENA bank, Oriental Bank of Commerce

23. What is min monthly pension approved by the government in perpetuity?

A. Rs 500

B. Rs 1000

C. Rs 800

D. Rs 300

Ans: Rs 1000

24. Union Government extends e-Tourist Visa scheme to how many more countries??

A. 34

B. 32

C. 31

D. 40

Ans: 31

25. Union Government extends e-Tourist Visa scheme to how many more countries??

A. 34

B. 32

C. 31

D. 40

Ans: 31


26. Name the Firm acquired by Filpkart recently

A. Capgemini

B. Red bus

C. Appiterate

D. ZOLO

Ans: Appiterate

27. World Dance day is observed globally with an aim to attract the attention of the wider public to the art of dance on…

A. April 23

B. April 25

C. April 26

D. April 29

Ans: D

28: Name the Winner of 5th Senior Men’s National Hockey championship.

A. ONGC

B. Indian Railways

C. HAL

D. Supreme

Ans: Indian Railways

29. Name the Oscar-winning cinematographer passed away on 29 April ’15.

A. Andrew Lesnie

B. Julie moro

C. Steph Jackson

D. Mandy Nadal

Ans: Andrew Lesnie


30. Who is appointed as Crown Prince of Saudi Arabia by King Salman bin Abdulaziz al-Saud?

A. Usmaam-ul-hamid

B. Mir-ul -Hamid

C. Mohammed bin Nayef

D. Ashraf Mohammed

Ans: Mohammed bin Nayef

All information concerning Uttar Pradesh (UP) Current Affairs 2017 Quiz, Latest News, and Live Update is going to help you to boost up your knowledge. Along with this, you can score good marks in Competitive exams. Many Govt organizations conduct competitive examination and contain one section related to the current affairs. So job fighters must be aware about what is happening around them which can help them to crack a written exam. To know about Uttar Pradesh (UP) Current Affairs, keep visiting our web portal.

Check More Updates

Opportunity To Get Job In Bank, High Salary – Apply Now


0 comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose