Data Structures Interview Questions And Answers For Freshers Online PDF


Data Structures Interview Questions And Answers

Research here what types of questions can be asked in a computer programming Interview. Check out here Data Structures Interview Questions And Answers For Freshers. Data structure is the main part of any programming language or system and to crack one such interview you need to prepare, you can also get it download via Online in PDF form. Today, companies need the candidates whose concept to data structures must be clear in mind.

Data Structures Interview Questions And Answers
Candidates, programming skills also improve automatically with understanding the concept of data structure that is commonly used in the technical system design. Structures are the main basics of computer programming like C++. It is one the important theory part for programming related courses. And every programmer needs be very thorough about the data structures.

Get Field Wise Interview Questions & Answers  From Here

In most of interviews related programming, they will ask questions regarding various data structures. Now let us look into the questions. So, be prepared with Data Structure interview Questions and Answers so you can prove yourself as a big competitor. Here you check some Online PDF link for mostly asked Interview questions on Data Structures.  We have provided the best answers for freshers for the candidates to improve their skills.

Start Your Practice: Top 20 Phone Interview Tips 

Data Structures Interview Questions And Answers

You need to know about the basic definition and introduction about Data structure. They will ask like what is Data structure like that. Data Structures Interview Questions and Answers for Freshers Online PDF –

Ques 1: What is data structure?
Ans. – The study of representation, organization and processing forms of data is known as Data structure. It is a class of data which is characterized by its organization and the operations defined on it.

Ques 2: Did Heap and hash table can be implementing by using an array?
Ans. – Yes, we can implement it.

Ques 3: How to find middle element in linked list in one pass?
This is a tricky and most confusing question for programmer as while programming we know to find the middle element we must have to traverse the linked list at least ones. Then in second pass only pointer can reach to middle one after traversing it half.
Ans.– You have to take to pointers for it, one will increment one after another, but the second pointer will increment at half rate to first one, that means, after two. For example, when first pointer at 7th list that time second will pointing to 3rd list. And similarly when it reached to last node of list where it get NULL at the same time second pointer is pointing to middle node of linked list.

Ques 4: How the size of graph is determined?
Ans. – It can be determined by number of edges it has.

Ques 5: Data structure can be classified into two classes, name those?
Ans. – Data structure are of two types that are –
  • Primitive Data Structure (in-built like integer, Boolean, real, pointer, etc.)
  • Non-Primitive Data Structure (like String, array, stack, queue, tree, etc.)
Ques 6: For implementation of priority queue, what the minimum queue requirement is?
Ans. – Two Queues, one for storing actual data and one queue for storing the priorities.

Ques 7: How to find if linked list has loop?
Ans. – We can use two pointers for it. One pointer must contain the starting node address and another node keep incrementing. When there is a situation first pointer matches to second pointer twice (one at starting and again after incrementing successively) then it is said that there is looped lined list.

Ques 8: What do you mean by free pool?
Ans. – Pool is a list of unused memory cells which has its own pointer.

Ques 9: Tell the basic difference between Stack and Queue?
Ans. – There is broad differences in their structures. Stack use the approach of FILO (First In Last Out). It pops up the current or last element in the stack. This data structure is having only one end to (push) insert and same end is used for pop, also called Top of Stack. Whereas, Queue is totally different, with two end points, one for insertion i.e. rare and another point is for deletion that is front. Queue uses the approach of FIFO (First In First Out).

Ques 10: Why the elements of an array are stored successively in memory cells?
Ans. – Elements stored in an array successively because by this way computer can keep record of only the address of the first indexed element and addresses of another item can be calculated by their index number.

Ques 11: From String, lists and Queue which of these data structure is linear type data structure?
Ans. – All of these are linear type data structure.

Ques 12: What is binary search tree?
Ans. – It is a special binary tree in which left node or sub-tree contains the lesser keys value then the root value and right node or sub-tree contains larger keys value then the root value.

Ques 13: Which data structure allocates all elements contiguously in memory, and keeps a count of the current number of elements?
Ans. – Dynamic Array...

Ques 14: Differentiate between Call by Value and Call by Reference?
Ans. – In case of call by value the value of the parameter is passed to the function parameters which in case of call by reference their reference (address) is passed.

Ques 15: How to find the 3rd node from the end in the linked list in one pass?
Ans. – Sir, for this we have to implement two pointers. First pointer will increment successively one by one. But the second pointer will start incrementing when the first one is at exactly incremented third time. Therefore, when the first point reached to the first node of linked list, at the same point second pointer is exactly pointing to the third node of the linked list.

Hope these above Interview questions and answers will help you in your Interview questions and answers… We’ll update this page regularly to get information in your main box; you can subscribe free mail service of You may also join us on Facebook and Google Plus to get latest updates about PHD Jobs.

Take more help from these Preparation Tips


Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose