Header Ads

IPU CET Previous Year Papers 2018 Sample Papers Questions with Answers

Edit

IPU CET Previous Year Papers

There are many students who must be preparing for the IPU CET exam 2018. For those candidates we have brought IPU CET Previous Year Papers that will help in preparation to crack the Indraprastha University examination.

Guru Gobind Singh Indraprastha University (GGSIPU) is going to conduct exam from 21-04-2018 to 20-05-2018. So students who are ready to appear in the examination must download the IPU CET Sample Papers with question answers.

Check Previous Year Question Paper

University Name
Indraprastha University
Category
Previous Year Question Papers

Download IPU CET Sample Papers PDF:

Aspirants can download the IPU CET last year question papers in the form the PDF from this page. Candidates should practice through Indraprastha University previous year papers to crack the examination.

With the help of IPU CET Sample Papers, applicants can get idea about the previous year question papers and they can prepare accordingly. To download the IPU CET Previous Year Papers 2018 PDF, aspirants need to read this page which is created by team of www.privatejobshub.in. 

Direct links to download IPU CET Previous Year Papers PDF

IPU CET Previous Year Papers

IPU CET Previous Year Papers


IPU CET Previous Year Papers 

Question 1: Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of
1.    collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
2.    action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
3.    action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
4.    lightning discharge in atmosphere

Answer: 1

Question 2: It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because
1.    work done in rolling is more than in lifting
2.    work done in lifting the stone is equal to rolling it
3.    work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling
4.    work done in rolling a stone is less than in lifting it

Answer: 4

Question 3: The absorption of ink by blotting paper involves
1.    viscosity of ink
2.    capillary action phenomenon
3.    diffusion of ink through the blotting
4.    siphon action

Answer: 2


Question 4: Siphon will fail to work if
1.    the densities of the liquid in the two vessels are equal
2.    the level of the liquid in the two vessels are at the same height
3.    both its limbs are of unequal length
4.    the temperature of the liquids in the two vessels are the same

Answer: 2

Question 5: Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to
1.    the heating effect of current alone
2.    hysteresis loss alone
3.    both the heating effect of current and hysteresis loss
4.    intense sunlight at noon

Answer: 3

Question 6: Nuclear sizes are expressed in a unit named
1.    Fermi
2.    angstrom
3.    newton
4.    tesla

Answer: 1


Question 7: Ordinary table salt is sodium chloride. What is baking soda?
1.    Potassium chloride
2.    Potassium carbonate
3.    Potassium hydroxide
4.    Sodium bicarbonate

Answer: 4

Question 8: Ozone hole refers to
1.    hole in ozone layer
2.    decrease in the ozone layer in troposphere
3.    decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
4.    increase in the thickness of ozone layer in troposphere

Answer: 3

Question 9: Pine, fir, spruce, cedar, larch and cypress are the famous timber-yielding plants of which several also occur widely in the hilly regions of India. All these belong to
1.    angiosperms
2.    gymnosperms
3.    monocotyledons
4.    dicotyledons

Answer: 2

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 10: Pollination is best defined as
1.    transfer of pollen from anther to stigma
2.    germination of pollen grains
3.    growth of pollen tube in ovule
4.    visiting flowers by insects

Answer: 1

Question 11: Plants receive their nutrients mainly from
1.    chlorophyll
2.    atmosphere
3.    light
4.    soil

Answer: 4

Question 12: Movement of cell against concentration gradient is called
1.    osmosis
2.    active transport
3.    diffusion
4.    passive transport

Answer: 2


Question 13: The nucleus of an atom consists of
1.    electrons and neutrons
2.    electrons and protons
3.    protons and neutrons
4.    All of the above

Answer: 3

Question 14: The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its
1.    molality
2.    molarity
3.    normality
4.    formality

Answer: 1

Question 15:The most electronegative element among the following is
1.    sodium
2.    bromine
3.    fluorine
4.    oxygen

Answer: 3


Question 16: The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is
1.    Na
2.    Ag
3.    Hg
4.    Fe

Answer: 4

Question 17: The number of d-electrons in Fe2+ (Z = 26) is not equal to that of
  1.  p-electrons in Ne(Z = 10)
  2.  s-electrons in Mg(Z = 12)
  3. d-electrons in Fe(Z = 26)
  4. p-electrons in CI(Z = 17)

Answer: 4

Question 18: The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called
  1. smelting
  2. roasting
  3. calcinations
  4. froth floatation

Answer: 1


Question 19: Any system that is not at equilibrium
1.    is thermodynamically unstable, although it may be kinetically stable
2.    is kinetically unstable, although it may be thermodynamically stable
3.    is rushing toward equilibrium at a very rapid rate
4.    requires an enzyme to reach equilibrium

Answer: 1

Question 20: The element neon (Ne) has eight electrons in its outermost electron shell. How many covalent bonds will Ne readily form?
1.    None
2.    One
3.    Two
4.    Four

Answer: 1


About GGSIPU

Guru Gobind Singh Indraprastha University (GGSIPU or IPU) is a institution of higher education in Delhi, and was recognized by the Government of NCT of Delhi under the provisions of Guru Gobind Singh Indraprastha University Act, 1998. The university was established by the Government of Delhi in 1998 and is associated to University Grants Commission(UGC).

Note:

To download IPU CET Sample Papers 2018, candidates may go through the Official Website.  You can also join us on Google plus. Dear aspirants, if you have any query then you must ask us through comment box below, we will like to solve your query as soon as possible.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.