GATE Previous Year Question Papers With Solutions | Online Sample Papers


GATE Previous Year Question Papers With Solutions

GATE Previous Year Question Papers With Solutions is essential for those aspirants who are going to prepare for GATE Exam because it will help you a lot to know the format of paper. Here on this page you may get the sample papers, model papers for all previous years which will assist you to prepare well in the exam.
GATE Previous Year Question Papers With Solutions
You may also acquire the Model Question with answers that will help you to get success in exam. You may also download Online GATE Previous Year Sample Papers in PDF form. Candidates may get GATE Previous Year Question Papers With Solutions from below section of this page of which is created by team members of

GATE Previous Year Question Papers With Solutions

Download PDF
Aerospace Engineering
Geology and Geophysics
Agricultural Engineering
Instrumentation Engineering
Architecture and Planning
Civil Engineering
Mining Engineering
Chemical Engineering

Q1: Which of the following statements should be used to obtain a remainder after dividing 3.14 by 2.1 ?
1.    rem = 3.14 % 2.1;
2.    rem = modf(3.14, 2.1);
3.    rem = fmod(3.14, 2.1);
4.    Remainder cannot be obtain in floating point division.
Answer: 3

Q 2: Lacquer paints
1.    are generally applied on structural steel
2.    are less durable as compared to enamel paints
3.    consist of resin and nitro-cellulose
4.    contain alcohol as thinner
5.    all the above.
Answer: 5

Q 3: In paramagnetic materials
1.    permanent magnetic dipoles exist but the interaction between neighboring dipoles is negligible
2.    permanent magnetic dipole do not exist
3.    permanent magnetic dipoles exist and the interaction between neighboring dipoles is very strong
4.    permanent magnetic dipole moment may or may not exist
Answer: 1

Q 4: In the decimal numbering system, what is the MSD?
1.    The middle digit of a stream of numbers
2.    The digit to the right of the decimal point
3.    The last digit on the right
4.    The digit with the most weight
Answer: 4

Q 5: A body of weight W is required to move up on rough inclined plane whose angle of inclination with the horizontal is α. The effort applied parallel to the plane is given by(where μ = tanφ = Coefficient of friction between the plane and the body.)
1.    P = W tanα
2.    P = W tan(α + φ)
3.    P = W (sinα + μcosα)
4.    P = W (cosα + μsinα)

Answer: 3

Q 6. Which of the following options is the closest in meaning to the phrase underlined in the sentence   below?

It is fascinating to see life forms cope with varied environmental conditions.

(A) Adopt to (B) Adapt to (C) Adept in (D) Accept with

Answer: (B)

Q 7. What is the average of all multiples of 10 from 2 to 198?

(A) 90 (B) 100 (C) 110 (D) 120

Answer: (B)

Q 8. Who ____ was coming to see us this evening?

(A) you said (B) did you say (C) did you say that (D) had you said

Answer: (B)

Q 9. At what time between 6 a.m. and 7 a.m. will the minute hand and hour hand of a clock make an angle closest to 60°?

(A) 6: 22 a. m. (B) 6:27 a.m. (C) 6: 38 a.m. (D) 6:45 a.m.

Answer: (A)

Q 10.  What is the next number in the series?

12  35  81  173  357  ___

Q 11.  The major difficulty during welding of aluminium is due to its

(A) High tendency of oxidation (B) high thermal conductivity (C) Low melting point (D) low density

Answer: A

Q 12.  The statistics of runs scored in a series by four batsmen are provided in the following table, Who is the most consistent batsman of these four?

Standard deviation

(A) K  (B) L  (C) M  (D) N

Answer:  (A)

Q 13. Find the odd one from the following group:

W,E,K,O             I,Q,W,A                 F,N,T,X              N,V,B,D
(A) W,E,K,O   (B) I,Q,W,A       (C) F,N,T,X        (D) N,V,B,D

Answer: (D)

Q 14. While receiving the award, the scientist said, "I feel vindicated". Which of the following is closest in meaning to the word ‘vindicated’?

(A) punished (B) substantiated (C) appreciated (D) chastened

Answer: (B)

Q 15.Find the next term in the sequence: 13M, 17Q, 19S, ___

(A) 21W (B) 21V (C) 23W (D) 23V

Answer:  (C)

Get information on GATE Coaching Centers: Visit Here

Q 16. Industrial consumption of power doubled from 2000-2001 to 2010-2011. Find the annual rate of increase in percent assuming it to be uniform over the years.

(A) 5.6 (B) 7.2 (C) 10.0 (D) 12.2

Answer: (B)

Q 17. Which one of the following is used to convert a rotational motion into a translational motion?

(A) Bevel gears (B) Double helical gears (C) Worm gears (D) Rack and pinion gears

Answer: (D)

Get information on GATE Coaching Centres: Visit Here

Q 18. The principle of material removal in Electrochemical machining is

(A) Fick's law (B) Faraday's laws (C) Kirchhoff’s laws (D) Ohm’s law

Answer: (B)

Q 19. Some of the nontoxic metals normally found in natural water are

(A) arsenic, lead and mercury (B) calcium, sodium and silver (C) cadmium, chromium and copper (D) iron, manganese and magnesium

Answer: (D)

Q 20. The population of a new city is 5 million and is growing at 20% annually. How many years would it take to double at this growth rate?

(A) 3-4 years (B) 4-5 years (C) 5-6 years (D) 6-7 years

Aspirants are requested to subscribe our free email service of our web portal for getting latest information regarding GATE Previous Year Question Papers With Solutions through this page, so keep in touch with us regularly. You can also follow us on Facebook and Google plus to get updates on your timeline. You can give your queries and suggestions in the comment box.


Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose