Header Ads

MPPSC Current Affairs 2018 MP News, Madhya Pradesh PSC GK Quiz, Ques-Ans

Edit

MPPSC Current Affairs

Current affiars are a vital part of every competitive exam which guides in scoring highest marks. With the help of Daily GK Quiz, you can boost up your knowledge regarding latest events happenings around globe and by reading MPPSC Current Affairs you can practice for Madhya Pradesh PSC Recruitment.

With assistance of Latest Updates of MP News you can score well MPPSC General Knowledge questions and answers. In competitive and busy schedule of modern day, it becomes troublesome to stay updated with daily Madhya Pradesh PSC news. But all this stuff about daily current affairs of Madhya Pradesh PSC is going to help the individuals to get the glimpse and knowledge about the entire recent events updates around us.

Now, you can acquire daily MPPSC GK questions and answers which will surely going to help you in your upcoming MPPSC Recruitment exams. So bookmark our web page that is www.privatejobshub.in.


MPPSC Current Affairs

Latest Headlines Of MPPSC Current Affairs
  • VINBAX: Indian, Vietnam hold first military exercise in Jabalpur.
  • Anandiben Patel appointed as Governor Madhya Pradesh.
  • Government planning to club two phases of Ken-Betwa River linking project.
  • MP passes bill awarding death for rape of girls aged 12 or less.
  • MP partners with Nagaland and Manipur under Ek Bharat-Shreshtha Bharat Yojana.
  • Union Government inks Global Environment Facility Grant Agreement with World Bank.
  • In a first, ‘White tiger’ spotted in Nilgiris.
  • Foundation stone of country’s biggest Global Skill Park laid in Bhopal.
  • Madhya Pradesh Signs MoU with IIT-Kharagpur for Developing Happiness Index.
  • Madhya Pradesh bans Sand Excavation in Narmada River.
  • PM Launches Narmada Seva Mission for Conservation of Narmada.
  • Madhya Pradesh becomes First State to Shift Financial Year to Jan-Dec Format.
  • Government, NDB ink $350 million loan pact.
  • Kanha tiger reserve becomes first in India get official mascot.
  • India hosts world’s oldest algae fossil.
  • Government announces expansion of rotavirus vaccine in 5 states.
Read Also: Selection Process in Competitive Exams

MPPSC GK Quiz for Competitive Exam

Candidates need to check MPPSC Questions and Answers which is given below.

Important Points about Madhya Pradesh
Capital &Major Cities
Bhopal Indore, Jabalpur, Gwalior, Ujjain, Rewa, Panchmarhi
Districts
51
Formed On
1 November 1956 In 1956, the states of Madhya Bharat, Vindhya Pradesh, and Bhopal were merged into Madhya Pradesh.
Official Language
Hindi
Known  as/for
The homeland of the Indian poet,
Kalidasa One of the largest producers of soybeans in India
Physical Characteristics
The physiography is characterized by low hills, extensive plateaus, and river valleys as the state of Madhya Pradesh lies over a transitional area between Indo Gangetic plain (north) & the Deccan plateau (south)
Natural Vegetation
Sub tropical coniferous
Major Rivers
The Betwa river originates in the Kumra village in the
Raisen district of Madhya Pradesh andjoins Yamuna
in Hamirpur, Uttar Pradesh
The Chambal river originates from
the Janapav Near Mhow Mountain in the Vindhya Range, and flows northeast through Ujjain, Ratlam and Mandsau (all in Madhya Pradesh), before entering Rajasthan.
It reenters Madhya Pradesh after meandering through parts of Rajasthan
and touches Morena and Bhind.
The Son river originates in the Maikal Hills and joins Ganga The Narmada river originates in Amarkantak, the highest peak of the
Vindhya Range, it flows westward through Madhya Pradesh including Hoshangabad and Gujarat before finally ending its journey in the Gulf of Khambat
The Tapti (Tapi) river flows from Multai near Betul in Satpura Range to the Gulf of Khambhat
Major Regional Festivals
Kumbha in Ujjain known as Simhastha, Aalami Tableegi Ijtima, fair of
Ramlila, fair of Hira Bhumia, fair of Pir Budhan, fair of Nagaji, fair of Tejaji,
Major Art Forms
Painting – Lok chitrakar, Chitravan, Mandana, Sanjhi, Thapa, Pithora
Music – Relo, Gooning, Leja, Chait Parah, Dhankul Dance – Karma, Jawara, Tertali, Lehangi, Ahiri, Baredi, Gaur Maria, Drum, Matki, Grida, Phulpati
Industry
Paper milling, cement production, and the manufacture of heavy electrical items, microelectronics, and optical fibres, fertilizer, synthetic fibres, and chemicals, sugar, textiles (cotton, wool, silk, and jute), lumber, flour, and various seed and vegetable oils
Minerals
Coal, iron ore, manganese ore, bauxite, limestone, dolomite, copper,
fireclay, and kaolin (china clay), diamond
Agriculture
The main cultivated areas are found in the Chambal River valley and
on the Malwa and Rewa plateaus.
The Narmada valley, covered with river-borne alluvium, is another fertile region. Major crops are wheat, sorghum (jowar), corn (maize), rice, and pulses (legumes such as peas, beans, or lentils), linseed, sesame, sugarcane, and cotton, as well as various millets
Geographical Indications
Chanderi Fabric, Leather Toys of Indore, Bagh Prints, Bell Metal Ware of Datia and Tikamgarh, Maheshwar Sarees & Fabrics, Ratlami Sev
State Animal
Swamp deer
State Bird
Asian paradise flycatcher
State Tree
Banyan
World Heritage Sites
Buddhist Monuments at Sanchi, Khajuraho Group of Monuments, Rock Shelters of Bhimbetka
Ramsar Sites
Bhoj Wetlands
Biodiversity
Hotspots
Bird Sanctuaries
National Parks
Bandhavgarh NP
Kanha NP
Madhav NP
Mandla Plant Fossils NP
Panna NP
Pench (Priyadarshini) NP
Sanjay NP
Satpura NP
Van Vihar NP
Biosphere Reserve
Pachmarhi is a hill station in
Madhya Pradesh. It is widely
known as Satpura ki Rani
(“Queen of Satpura”). It is also
a part of the World
Network of Biosphere
Reserves, based on the
UNESCO Man and the Biosphere
(MAB) Programme list.
Panna Biosphere Reserve
includes 3 Protected Areas
(i.e., Panna National Park,
Gangau & Ken-Gharial
sanctuaries)
Achanakmar-Amarkantak
Biosphere Reserve is the
most dramatic and ecologically
diverse landscape in the
Chhattisgarh and Madhya Pradesh
Wildlife Sanctuaries
Bagdara WLS
Bori WLS
Gandhi Sagar WLS
Ghatigaon WLS
Karera WLS
Ken Gharial WLS
Kheoni WLS
Narsighgarh WLS
National Chambal WLS
Noradehi WLS
Orcha WLS
Pachmarhi WLS
Kuno WLS
Panna (Gangau) WLS
Panpatha WLS
Pench WLS
Phen WLS
Ralamandal WLS
Ratapani WLS
Sailana WLS
Sanjay Dubri WLS
Sardarpur WLS
Singhori WLS
Son Gharial WLS
Veerangna Durgawati
WLS
Tiger Reserve
Kanha, Pench, Bandhavgarh,
Panna, Satpura, Sanjay-Dubri


MPPSC GK Quiz Ques-Ans for Competitive Exam

Question 1: Which of the following places is not located in Madhya Pradesh?

A.    Fort of asirgarh
B.    Ginnorgarh Fort
C.    Mangi-Tungi
D.   Garh Kundar

Answer: Mangi-Tungi

Question 2: Which of the following district is not included in course path of Narmada River?

A.    Mandla
B.    Dewas
C.    Khargone
D.   Vidisha

Answer: Vidisha

Question 3: Which of the following is not a UNESCO world heritage site of Madhya Pradesh?

A.    Khajuraho groups of monuments
B.    Rock shelters of Bhimbetka
C.    Buddhist monuments of Sanchi
D.   Udyagiri caves of vidisha

Answer: Udyagiri caves of vidisha

Also Read Here: SamanyaGyanDarpan

Question 4: Which of the following rivers do not originate in Madhya Pradesh?

A.    Chambal
B.    Banas
C.    Wainganga
D.   Shipra

Answer: Banas

Question 5: Which of the following districts of Madhya Pradesh do not touch any other state of India?

A.    Ashok Nagar
B.    Shivpuri
C.    Harda
D.   Khandwa

Answer: Harda

Question 6: How many Biosphere Reserves situated in Madhya Pradesh are included in World Network of Biosphere Reserve based on UNESCO,Man and Biosphere Reserve program?

A.    Two
B.    Three
C.    Four
D.   Five

Answer: Two

Also Read Out: National Current Affairs

Question 7: ‘Malanjkhand mine’ located in Madhya Pradesh is associated with which mineral?

A.    Bauxite
B.    Copper
C.    Manganese
D.   Limestone

Answer: Copper

Question 8: ‘Bhagoria’ is a folk dance for which tribe of Madhya Pradesh?

A.    Bhil
B.    Gond
C.    Baiga
D.   Sahariya

Answer: Bhil

Question 9: ‘Kumar Gandharva award’ of Madhya Pradesh is associated with?

A.    Music
B.    Dance
C.    Drama
D.   Literature

Answer: Music

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 10: What is the India’s rank in the 2017 Digital Evolution Index (DEI)?

A.    53rd
B.    64th
C.    29th
D.   35th

Answer: 53rd

Question: 11. The Union government has recently launched “Jiyo Parsi Publicity Phase-2” scheme in which state?

A.      Maharashtra
B.      Gujarat
C.      Madhya Pradesh
D.      Odisha

Answer: Maharashtra

Question: 12. Who has been appointed as the part-time member of the board of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDA)?

A.    Sriram Taranikanti
B.    Ravi Mittal
C.    Maruthi Tangirala
D.   N S Rao

Answer: Ravi Mittal


Question: 13. Which Indian sportsperson has won bronze in the Under-7 rapid championship at the 2017 Asian Schools Chess Championship (ASCC)?

A.    Kuldeep Lohia
B.    T S Mani
C.    Aditya Patil
D.   Kiaan Agarwal

Answer: Aditya Patil


Question: 14. Which country is the world’s largest exporter of beef, as per recenlty released OECD-FAO Agricultural Outlook 2017-2026 report?

A.    India
B.    Australia
C.    Pakistan
D.   Brazil

Answer: Brazil

Question: 15. Which government agency has developed India’s first unmanned tank “Muntra”?

A.    Indian Space Research Organization (ISRO)
B.    Defence Research and Development Organisation (DRDO)
C.    Defence Intelligence Agency (DIA)
D.   National Technical Research Organisation (NTRO)

Answer: Defence Research and Development Organisation (DRDO)

Question: 16. K E Mammen, the noted Gandhian and freedom fighter has passed away. He hailed from which state?

A.    Karnataka
B.    Andhra Pradesh
C.    Kerala
D.   Tamil Nadu

Answer: C

Question: 17. Which state government has recenltly banned use Of Liquid Nitrogen in Drinks & food items?

A.    Maharashtra
B.    Odisha
C.    Kerala
D.   Haryana

Answer: Haryana

Question: 18. Gaurav Bidhuri is associated with which sports?

A.    Chess
B.    Boxing
C.    Swimming
D.   Judo

Answer: Boxing

Check This Also: Latest Online Quiz

Question: 19. What is the theme of the 2017 World Day against Trafficking i Persons?

A.    Protect rights of human trafficking victims
B.    Eliminate human trafficking
C.    Unite to eradicate human trafficking
D.   Act to protect and assist trafficked persons

Answer: Act to protect and assist trafficked persons

Question: 20. The Indravati National Park (INP) is located in which state?

A.    Chhattisgarh
B.    Karnataka
C.    Punjab
D.   Assam

Answer: Chhattisgarh

Question 21: Which country to host the 17th edition of the AFC Asian Cup – 2019?

A.    UAE
B.    India
C.    Israel
D.   China

Answer: India

Question 22: Who has become the 1st cricketer from Bangladesh to be inducted in MCC World Cricket Committee?

A.    Mehedi Hasan Miraz
B.    Soumya Sarkar
C.    Shakib Al Hasan
D.   Nasir Hossain

Answer: Shakib Al Hasan

Question 23: Which city is hosting the 3rd edition of the India International Science Festival (IISF-2017)?

A.    Lucknow
B.    New Delhi
C.    Guwahati
D.   Chennai

Answer: Chennai


Question 24: Which country is hosting the 6th annual LNG Producers Consumer Conference – 2017?

A.    Japan
B.    India
C.    South Korea
D.   China

Answer: Japan

Question 25: Who has won the 2017 Shanghai Masters tennis tournament?

A.    Juan Martin del Potro
B.    Roger Federer
C.    Dominic Thiem
D.   Rafael Nadal

Answer: Roger Federer

Question 26: What is the theme of the 2017 World Food Day (WFD)?

A.    Change the world: Invest in food security
B.    Change the future: Invest in rural development
C.    Change is needed to feed world
D.   Change the future of migration. Invest in food security and rural development

Answer: Change the future of migration. Invest in food security and rural development

Question 27: Where is the headquarters of  World Wrestling Entertainment, Inc. located?

A.    United States
B.    United Kingdom
C.    South Africa
D.   North Korea

Answer: United States

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 28: What is the currency of Philippines?

A.    Franc
B.    Dollar
C.    Rial
D.   Peso

Answer: Peso

Question 29: Union Defence Minister Nirmala Sitharaman commissioned which Anti-Submarine Warfare (ASW) stealth corvettes into the Indian Navy at Visakhapatnam’s Naval Dockyard?

A.    Simgam
B.    Dilpam
C.    Kiltan
D.   Litwan

Answer: Kiltan

Question 30: Name the head of parliamentary panel constituted to examine the operational preparedness of the armed forces and review the accidents involving strategic defence assets?

A.    S N Srikrishna
B.    K P Kriplani
C.    B C Khanduri
D.   M Y Khatter

Answer: BC Khanduri

Note:

Aspirants who want to grasp more information about MPPSC Current Affairs 2018 are advised to stay in touch with our web portal that is www.privatejobshub.in. In this page you can get latest information about all major events happening in Madhya Pradesh/ MPPSC Current Affairs. Applicants can follow us on face book and Google plus to attain latest Madhya Pradesh PSC Current Affairs about this concern directly to your timeline.

State Wise Current Affairs

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.