Header Ads

SSC Stenographer Previous Papers | Gr-C/D Sample & Model Question Paper PDF

Edit

SSC Stenographer Previous Papers

SSC Stenographer Previous Papers: Candidates, participating for SSC Steno Grade "C" & "D" Exam must required SSC Stenographer Previous Papers for the better preparation.

As the SSC Stenographer examination is very tough to crack, thus it is obvious that preparation for the examination must be at peak to score good marks. In this, SSC Stenographer Previous Papers is best the source of more effective preparation.

Get SSC Stenographer Previous Question Papers PDF!!!

All participants must have question that which types of questions will be asked or what is the exam pattern, if you have same question then must analyze SSC Stenographer Sample/Model Paper.

With the help regular practice with SSC Stenographer Gr-C/D Sample Papers, applicants can boost up their preparation/ skills and knowledge. Through SSC Stenographer Gr-C/D Model papers you will get about the exam pattern as well. You may download SSC Stenographer Previous Papers from this page which is made by the team of www.privatejobshub.in.

Download SSC Stenographer Previous Papers PDF

From the following highlighted Links one can easily get SSC Stenographer Previous Papers PDF. All you need to do is just tab the apt link and within minute SSC Stenographer Previous Papers will be opened in front of you-

SSC Stenographer Previous Papers

SSC Stenographer Previous Papers 2017

SSC Stenographers Grade C & D Exam Paper held On 29.10.2017
Shift 1
SSC Stenographers Grade C & D Exam Paper held On 29.10.2017
Shift 2

SSC Stenographer Previous Year Papers 2016:

SSC Stenographers Grade C & D Exam Paper held On 31.07.2016

SSC Stenographer Exam Question Papers 2015

SSC Stenographers Grade C & D 2014 Exam Paper - 2015(held on: 31-01-2016)

SSC Stenographer Question Papers 2014

(Download) SSC: Stenographers Grade C & D 2014 Exam Paper "Held On 19.9.2014"

SSC Stenographer Gr-C/D Previous Question Papers 2013

Year 2013
(Download) SSC: Stenographers Grade C & D 2013 Exam Paper "Held On 29.12.2013"

SSC Stenographer Gr-C/D Previous Papers 2012

(Download) SSC: Stenographers Grade C & D 2012 Exam Paper "Held On 29.07.2012"

SSC Stenographer Gr-C/D Question Papers 2011

Stenographers Grade C&D Exam Paper Held On 16.10. 2011

SSC Stenographer Previous Papers 2010

Stenographers Grade C&D Exam Paper Held On 26.09. 2010

Why you need SSC Stenographer Model Papers:
  • In this section, we are discussing some benefits of SSC Stenographer Questions Papers, which will help you in several ways. So, have a look……
  • With the help of SSC Steno Previous Papers, candidates may know about the entire exam pattern.
  • With the help of SSC Stenographer Previous Year Papers, you will get to know how the exam paper will be set, so you can pre plan how to solve it.
  • One can improve their efficiency and accuracy which will help you to attempt all question in fixed time.
  • Those are doing practice regularly for exams with Staff Selection Commission Steno Solved Papers, they may definitely grab good marks.
  • You should make study plan according to SSC Stenographer Question Papers, so, high scoring topics must be prepared well.
Go Through SSC Updated Links-


SSC Stenographer Exam Question and Answers

Question 1: For which state, Union Ministry of Environment and Forests (MoEF) has granted environmental clearance?

1.    Meghalaya
2.    Andra Pradesh
3.    Kerala
4.    Tamilnadu

Answer: D

Question 2: Which state government collaborate with RIMES for disaster management recently?

A.    Uttarakhand
B.    Maharashtra
C.    Bihar
D.   Odisha

Answer: D

Question 3: Who is selected as the 14th President of India?

A.    Ram Nath Kovind
B.    Suresh Kumar
C.    Rajesh kumar
D.   Meira kumar

Answer: A


Question 4: Who approves 20 lakh houses for urban poor approved under PM Awas Yojna recently?

A.    Shri Venkaiah Naidu
B.    Shri Arun Jaitley
C.    Shri Naveen Patnaik
D.   Shri Suresh Menon

Answer: A

Question 5: Which IIT institute will start 'Vastu Shastra' classes for architecture students?

A.    IIT Kharagpur
B.    IIT Bombay
C.    IIT Madras
D.   IIT Indore

Answer: A

Question 6: How many crores did Union government Sanctioned Under Swadesh Darshan Scheme And Rs. 687.92 Crore Under PRASHAD Scheme?

A.    5638
B.    8512
C.    1509
D.   2800

Answer: A


Question 7: Union Government makes passport mandatory for bank loans of __________ and above.

A.    Rs.25 cr
B.    Rs.50 cr
C.    Rs 30 cr
D.   Rs.40 cr

Answer: B

Question 8: A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

A.    Rs. 650
B.    Rs. 690
C.    Rs. 698
D.   Rs. 700

Answer: C

Question 9: How much time will it take for an amount of Rs. 450 to yield Rs. 81 as interest at 4.5% per annum of simple interest?

A.    3.5 years
B.    4 years
C.    4.5 years
D.   5 years

Answer: B

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 10: The difference between simple and compound interests compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum is Re. 1. The sum (in Rs.) is:

A.    625
B.    630
C.    640
D.   650

Answer: A

Question 11: What is the difference between the compound interests on Rs. 5000 for 1 years at 4% per annum compounded yearly and half-yearly?

A.    Rs. 2.04
B.    Rs. 3.06
C.    Rs. 4.80
D.   Rs. 8.30

Answer: A

Question 12: A can do a certain work in the same time in which B and C together can do it. If A and B together could do it in 10 days and C alone in 50 days, then B alone could do it in:

A.    15 days
B.    20 days
C.    25 days
D.   30 days

Answer: C


Question 13: A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?

A.    3.6
B.    7.2
C.    8.4
D.   10

Answer: B

Question 14: The ratio between the speeds of two trains is 7 : 8. If the second train runs 400 km in 4 hours, then the speed of the first train is:

A.    70 km/hr
B.    75 km/hr
C.    84 km/hr
D.   87.5 km/hr

Answer: D

Question 15: Fate smiles ...... those who untiringly grapple with stark realities of life.

A.    with
B.    over
C.    on
D.   round

Answer: C


Question 16: The grapes are now ...... enough to be picked.

A.    ready
B.    mature
C.    ripe
D.   advanced

Answer: C

Question 17: My uncle decided to take ...... and my sister to the market.

A.    I
B.    mine
C.    me
D.   myself

Answer: C

Question 18: COMMISSIONED

A.    Started
B.    Closed
C.    Finished
D.   Terminated

Answer: D


Question 19: The small child does whatever his father was done.

A.    has done
B.    did
C.    does
D.   had done

Answer: C

Question 20: The man to who I sold my house was a cheat.

A.    to whom I sell
B.    to who I sell
C.    who was sold to
D.   to whom I sold
E.    No correction required

Answer: D

SSC Stenographer Exam Pattern:

SSC Steno Exam is divided in three parts. Those aspirants, who have qualified the SSC Stenographer Exam, will be called for skill test. Here, we are providing exam pattern for written exam and interview.

Part 
Subject 
Questions
Marks
Duration
General Candidates
Handicapped Candidates
Part I
50
50
2 hours
2 hours 40 Min
Part II
50
50
Part III
English Language & Comprehension
100
100

Stenography Skill Test:

Post
Skill Test Norms on Computer
Stenographer Grade ‘D’
Dictation: 10 minutes @ 80w.p.m. Transcription: 50 minutes (English) 65 minutes (Hindi)
Stenographer Grade ‘C’
Dictation: 10 minutes @ 100w.p.m.
Transcription: 40 minutes (Eng.) 55 minutes (Hindi)


Important Instructions for SSC Steno Grade ‘C’ & ‘D’ Exam:

Appearing candidates are strictly suggested to cease from bringing bags, mobile phones and prohibited items into the examination venue.

Go Through Updated: SSC Success Planner

Prohibited Items:

These given items are strictly not allowed to bring in examination center:
  • Watches
  • Books
  • Pens
  • Paper chits
  • Magazines
  • Electronic Gadgets (mobile phones, Bluetooth devices, head phones, pen/buttonhole cameras, scanner, calculator, storage devices etc)
  • Pen, Pencil & paper for rough work will be available in the exam lab.
  • Electronic watch (timer) will be available on the computer screen allotted to the candidates.
  • It can be noted that no re-examination would be conducted. In case it is found that the exam was dislocated on account of instigation by the candidates.
  • Applicants are suggested to strictly adhere to the Reporting Time mentioned in their Admit Cards. They are required to reach the examination venue well in time.
  • No entry, under any circumstances, would be allowed after the entry closing time.
Also Read:
Final Note:

We provide few questions with answers for preparations of SSC Stenographer Exam. You can take idea from SSC Stenographer Previous Papers which is provided on this page for the better convenience of participants.

Check Related Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.