Header Ads

TNPSC Group 1 Previous Year Question Papers (Pre-Main) Download Free PDF

Edit

TNPSC Group 1 Previous Year Question Papers

TNPSC Group 1 Previous Year Question Papers: The TNPSC Group 1 Previous Year Question Papers for Pre and Main Exam is available here to download. Tamil Nadu Public Service Commission conducts recruitment exam every year for appointment to Group 1 Posts.  TNPSC Group 1 Question Papers act as a guide in understanding question pattern & the difficulty level of each paper. From here, applicants can download the free PDF of TNPSC Group 1 Previous Year Question Papers.

With the help of TNPSC Group 1 Sample Question Papers, candidates can prepare well for the TNPSC Group 1 Exam 2018. Solving these TNPSC Group 1 Model Question Papers give the applicants some sort of understudies, some type of self-assessment about their speed and time management in both the Preliminary and the Main examination. Scroll down this page of www.privatejobshub.in to get more details regarding TNPSC Group 1 Previous Year Question Papers.

TNPSC Group 1 Previous Year Question Papers

TNPSC Group 1 Previous Year Question Papers Download PDF

Name of Examination
Name of the Subject  
TNPSC Group 1 Previous Year Question Papers PDF
TNPSC Group 1 Prelims Question Papers
General Knowledge
TNPSC Group 1 Mains Question Paper
General Studies - Paper - 1
Group - I TNPSC Group 1 Mains Previous Year Question Papers
General Studies - Paper - 2
TNPSC Group 1 Preliminary Question Paper
General Knowledge with General Tamil  
TNPSC Group 1 Previous Year Question Papers
General Knowledge with General English

TNPSC Group 1 Previous Year Question Papers with Answers

Question 1: Golden Temple, Amritsar is India's

1.    largest Gurdwara
2.    oldest Gurudwara
3.    Both option A and B are correct
4.    None of the above

Answer: 1

Question 2: Heavy Water Project (Talcher) and Fertilizer plant (Paradeep) are famous industries of

1.    Orissa
2.    Tamil nadu
3.    Andhra Pradesh
4.    Kerala

Answer: 1

Question 3: Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?

1.    Phosphorous
2.    Bromine
3.    Chlorine
4.    Helium

Answer: 2

Download Updated: TNPSC Group 1 Syllabus

Question 4: Development expenditure of the Central government does not include

1.    defence expenditure
2.    expenditure on economic services
3.    expenditure on social and community services
4.    grant to states

Answer: 1

Question 5: A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

1.    120 m
2.    240 m
3.    300 m
4.    None of these

Answer: 2


Question 6: An aeroplane covers a certain distance at a speed of 240 kmph in 5 hours. To cover the same distance in 1 hours, it must travel at a speed of:

1.    300 kmph
2.    360 kmph
3.    600 kmph
4.    720 kmph

Answer: 4

Question 7: Mr. Thomas invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in Scheme B?

1.    Rs. 6400
2.    Rs. 6500
3.    Rs. 7200
4.    Rs. 7500
5.    None of these

Answer: 1

Question 8: A and B invest in a business in the ratio 3:2. If 5% of the total profit goes to charity and A's share is Rs. 855, the total profit is:

1.    Rs. 1425
2.    Rs. 1500
3.    Rs. 1537.50
4.    Rs. 1576

Answer: 2


Question 9: A father said to his son, "I was as old as you are at the present at the time of your birth". If the father's age is 38 years now, the son's age five years back was:

1.    14 years
2.    19 years
3.    33 years
4.    38 years

Answer: 1

Question 10: Who wrote the book Suleiman charitra of kalyana malla, a translation of Suleiman Charitra written by Kalyan Malla, which was released on 9 April 2015?

1.    A.N.D Haskar
2.    Arvind Adiga
3.    Kushwant Singh
4.    Uma Lete

Answer: 1

Go Through:
Question 11: Which of the following missile was successfully test-fired on 9 April 2015 by the strategic force command (SFC) of India’s nuclear command authority (NCA)off the Odisha coast in the bay of Bengal?

1.    Dhanush
2.    Agni
3.    Trishul
4.    Nag

Answer: 1

Question 12: India was re-elected to the executive board of which UN agency on 8 April 2015 at the UN headquarters in new York, USA?

1.    World Hood Programme(WFP)
2.    World Health Organisation(WHO)
3.    International Civil Aviation Organization(IFAD)
4.    International Fund for Agricultural Development(IFAD)

Answer: 1


Question 13: Name the state whose cricket team on 7 April 2015 won the 2014-15 Syed Mushtaq Ali T20 Trophy played at the KIIT cricket Stadium, Bhubaneshwar.

1.    Punjab
2.    Jharkhand
3.    Haryana
4.    Gujarat

Answer: 4

Question 14: The Union Government on 7 April 2015 adopted a resolution to color code industries based on pollution potential. According to the resolution, the industries will be re-categorized into how many colors?

1.    Three
2.    Five
3.    Seven
4.    Four
Answer: 1

Also Check:
Question 15: Name the bird that was sighted by two Mumbai-based photographers in Narara Marine National park of Gujarat on 26 February 2015.

1.    Grey Hypocolius
2.    Chestnut-breasted Partridges
3.    Spoon-billed Sandpiper
4.    Pink-headed Duck

Answer: 1

Question 16: Who among the following on 12 April 2015 won the Bronze medal in the 10-m Air Pistol Men final at the ISSF Rifle/Pistol World Cup held in Changwon, the Republic of Korea?

1.    JItu Rai (India)
2.    Jin Jongoh(South Korea)
3.    Nuang Ye Tun (Myanmar)
4.    Abinav Bindra (India)

Answer: 1

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 17: Uttar Pradesh Government on 8 April 2015 conferred the Sahitya Shiromani Samman on

1.    Gopal Das Neeraj
2.    Uday Pratap Singh
3.    Gopal Das Neeraj and Pratap Singh
4.    Gopal Das Neeraj and Ashok Chakradhar

Answer: 3

Question 18: Name the jnanpith awaeded Tamil novelist who died in Chennai on 8 April 2015.

1.    Manushyaputhiran
2.    Jayakanthan
3.    S. Ramakkrishna
4.    Sujatha Rangarajan

Answer: 2

Get Complete Details:
Question 19: Who was appointed as the Chief Election Commissioner (CEC) of India by President Pranab Mukherjee on 9 April 2015

1.    HAri Shankar Brahma
2.    VS Sampath
3.    SY Qurashi
4.    Nasim Zaidi

Answer: 4

Question 20: Name the Chinese huedler and 110-meter hurdles world record holder who retired on 7 April 2015 due to injury.

1.    Sun Yang
2.    Liu Xiang
3.    Yao Ming
4.    Aries Merritt

Answer: 2

Get Here Related Links

Way to Download the Previous Year Question Papers of TNPSC Group 1:
  • Visit the official website of Tamil Nadu Public Service Commission that is www.tnpsc.gov.in to get the TNPSC Group 1 Question Papers PDF.
  • Then you need to follow “Candidate's Corner” section and then go to “Examination” section and hit “Previous Year Question Papers” link.
  • Then on next page select related to “TNPSC Group 1 Model Papers” and hit “View Link”.
  • Now TNPSC Group 1 Solved Question Papers will be displayed on your computer screen within a minute.
  • Download TNPSC Previous Year Question Papers on your desktop or take print out of it and prepare accordingly.

Final Words:

Contenders can download the TNPSC Group 1 Previous Year Question Papers through this Official Link. Dear Visitors you may join us Facebook and Google Plus to get latest information on your mail box. If you have any query regarding TNPSC Group 1 Previous Year Question Papers or you want to give any suggestion you may ask in comment box. Applicants may add this page as bookmark by pressing Ctrl+D option to get latest updates regarding TNPSC Group 1 Previous Year Question Papers.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.