Friday, 9 September 2016

UPSC Previous Question Papers, IAS/CDS/NDA/IFS/CMS OLD Paper PDF Download

By

UPSC Previous Question Papers

UPSC Previous Question Papers: Candidates going to appear in UPSC Entrance Exam can get UPSC Previous Question Papers from this page. Union Public Service Commission conducts examinations for appointment to the services of the Union such as IAS/CDS/NDA/IFS/CMS etc. Candidates who are going to participate in these recruitment exams can download IGNOU Last Year Question Paper in PDF Format through online mode. So here on this page we are providing you direct link of UPSC Old Question Papers so that the students could score higher grades in exam.
UPSC Previous Question Papers
UPSC Previous Question Papers necessary to the candidates who are preparing for the above mentioned examinations to prepare well and crack the examination. Candidates who wish to obtain an idea of the level of difficulty of questions may download UPSC Previous Years Solved Papers in PDF format through this page of privatejobshub.in

UPSC Previous Question Papers

Name of the Conducting Organization
Union Public Service Commission
Type of Announcement
UPSC Previous Question Papers

Candidates can prepare well and score good marks in these exams by preparing for the complete topics containing in these questions paper.

1. Two simply supported beams B1 and B2 have spans l and 2l respectively. Beam B1 has a cross-section of 1 x 1 units and beam B2 has a cross-section of 2 x 2 units. These beams are subjected to concentrated loads W each at the centre of their spans. The ratio of the maximum flexural stress in these beams is

A.    A.4
B.    B.2
C.    1/2
D.   1/4
Answer. A

2. Which type of light energy is effectively absorbed by CO2 in the lower boundary of the troposphere?

A.    X - rays
B.    UV - rays
C.    Visible light
D.   Infra-red rays
Answer. D

Check Here: UPSC Study Material

3. The following steps are involved in laying a sewer in a trench:

1. Transferring the center line of the sewer to the bottom trench.
2. Setting sight rails over the trench.
3. Driving pegs to the level of the invert line of the sewer.
4. Placing the sewer of these steps is The correct sequence of these steps is
A. 1, 2, 3, 4
B. 2, 3, 4, 1

C.4, 2, 3, 1
D.2, 3, 1, 4
Answer. D

4. A horizontal rod AB carries three loads of 3.0 kg, 7.0 kg and 10.0 kg at distances of 2.0 cm, 9.0 cm and 15 cm respectively from A where it is hinged. Neglecting the weight of the rod, which is the point at which the rod will be balance ?

A.10.95 cm form A
B.11.25 cm from A
C.12.55 cm from A
D.13.25 cm form A
Answer. A

5. A soil has a bulk density of 1.80 g/cm3 at water content of 5%. If the void ratio remains constant, then its bulk density for a water content of 10% will be

A.1.88 g/cm3
B.1.80 g/cm3
C.1.98 g/cm3
D.1.70 g/cm3
Answer: Option A

You may Also Check: UPSC Exam Syllabus

6. Which of the following assumptions are made in the analysis of jet impinging normally on a moving plate?

1. Friction between jet and plate is neglected
2. Flow is steady
3. Momentum of jet is unchanged
4. Plate moves at a constant velocity

Choose the correct answer using the codes given below:
A. 1, 2 and 4
B. 1, 2 and 3
C. 2, 3 and 4
D. 1, 3 and 4
Answer: Option C

7. A 3000 m long line lying at an elevation of 450 m measures 10 cm on a vertical photograph. The focal length of the camera is 21 cm. The scale of the photograph for the area having an elevation of 1000 m will be

A. 1 : 27381
B. 1 : 25008
C. 1 : 20606
D. 1 : 30421


Answer: Option A

8. The base width of a soil gravity dam is 25 m. The material of the dam has a specific gravity of 2.56 and the dam is designed as an elementary profile ignoring uplift. What is the approximate allowable height of the dam ?

A.64 m
B.40 m
C.164 m
D.80 m
Answer: Option B

9. In a gusseted base, when the end of the column is machined smooth for complete bearing, the axial load is transferred to base slab:

A. Fully through fastening
B. Fully by direct bearing
C. 50 % by direct bearing and 50% through fastening
D. 60 % by direct bearing and 40% through fastening
Answer: Option B


10. Distemper is used to coat

A. external concrete surfaces
B. interior surfaces not exposed to weather
C. woodwork
D. compound walls
Answer: Option B
UPSC Previous Question Papers 2014

Indian Economic Service/Indian Statistical Service Exam, 2014
General
Indian Statistical Service
Indian Economic Service

CAPF (AC) EXAM, 2014
Combined Defence Services (I) Exam, 2014
SOs/Steno's (Gr.B/Gr.I) Examination, 2014

Question Papers Year – 2015

Combined Geo-Scientist & Geologist Exam, 2015
Combined Defence Services Exam - I, 2015
Civil Services (Preliminary) Examination, 2015

ENGINEERING SERVICES EXAMINATION, 2015

Conventional Papers
Objective Papers
General

Indian Economic Service / Indian Statistical Service Exam, 2015

General
Indian Statistical Service
Indian Economic Service

Engineering Services Examination, 2016

Conventional Papers
Objective Papers
General

Note:

Candidates may get the UPSC Previous Question Papers from the Official Link. If you have any problem, then drop your comment in the comment box which is provided below. You can also bookmark privatejobshub.in web portal by pressing Ctrl+D option.

You may also like to visit this section:

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


0 comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose