Header Ads

Samanya Gyan Darpan 2018 In Hindi PDF Free Download Question/Answers

Edit

Samanya Gyan Darpan

Samanya Gyan Darpan 2018: Free Samanya Gyan Darpan PDF is available here to download. Samanya Gyan Darpan is a general knowledge magazine which assists applicants in gathering general information and assists the students too in preparing for Competitive Level Examinations. Actually a world-class platform for Indian youth; Samanya Gyan Darpan magazine is ideal for those aspiring to write competitive exams in Private and Government sectors. Applicants can also get the Current Affairs / GK Question Answers which will help the applicants to crack the exam easily.

Samanya Gyan means general knowledge and Darpan mean a bowl so the whole is a bowl or a utensil full of general knowledge. Samanya Gyan Darpan in Hindi is developed with an overview of current events and activities in Domestic and International Region, details about jobs in Government sector and it provides the youth right direction. Scroll down this page of www.privatejobshub.in to know more about Samanya Gyan Darpan Magazine. 

Samanya Gyan Darpan

In the below segment we are providing some question with their respective answers which can be very helpful for the candidates in scoring well in exams:

Current Affairs Question and Answers

Question 1: Who has been named ICC World Cup 2015 Ambassador?

Answer: Sachin Tendulkar

Question 2: Which of the following is associated with the protection and development of women?

Answer: CEDAW, PWDVA and BBBP

Question 3: Which city to host the first-ever Nordic-Baltic Youth Film Festival?

Answer: New Delhi

Question 4: The 3rd edition of international film festival “Russian Film Days” in India has started in which city?

Answer: Delhi

Read Out Month Wise: Pratiyogita Darpan FREE E-Magazine

Question 5: Where is the headquarters of the National Agricultural Cooperative Marketing Federation (NAFED)?

Answer: New Delhi

Question 6: The IDFC Bank has partnered with which digital wallet company for co-branded virtual Visa prepaid card?

Answer: MobiKwik

Question 7: The Udaypur Wildlife Sanctuary (UWS) is located in which state?

Answer: Bihar

Question 8: Which city is hosting the 2017 India Disaster Response Summit?

Answer: New Delhi

Question 9: Which country hosted the 39th session of the General Conference of the UNESCO?

Answer: France

Question 10: Which language has been declared as the second official language by the Telangana state government?

Answer: Urdu

Question 11: The 2017 National Legal Services Day (NLSD) is celebrated on which date in India?

Answer: November 9


Question 12: The Mahavir Harina Vanasthali National Park (MHVNP) is located in which state?

Answer: Telangana

Question 13: Who has been appointed the new Director General of Police (DGP) of Telangana State Government?

Answer: M Mahender Reddy

Question 14: Kirti Nidhi Bista, who passed away recently, was the former Prime Minister of which country?

Answer: Nepal

Question 15: Which is the official mascot of the 2017 AIBA Youth Women’s World Boxing Championship?

Answer: Guppy

Question 16: Which committee has been constituted by the Union Government to continuously monitor the solutions to air pollution?

Answer: C.K Mishra committee

Question 17: Which IIT institute to host the Blockchain summit and hackathon, which will be organised by NITI Aayog?

Answer: IIT Delhi

Question 18: Shahzar Rizvi is associated with which sports?

Answer: Shooting

Also Read Out: National Current Affairs

Question 19: Which state government will set up village climate resilient committees for adopting different agricultural practices?

Answer: Maharashtra

Question 20: Who has won the 2017 Women’s singles National Badminton Championships?

Answer: Saina Nehwal

What Samanya Gyan Darpan actually is?

Given below is the information which will let you know more about Samanya Gyan Darpan 2018 and some advantages of it too:
  • All the updated information regarding sports, news, current affairs, national/international events, and much other relevant information are gathered at one place and that one point is Samanya Gyan Darpan.
  • Through this a person can get daily updates easily and can be updated with all the happenings around the world.
  • These e-books are easily available and a person can easily buy these from the near stores and one can download these online too.
  • These magazines are not that much costly that one cannot be able to buy , these magazines are available at cheap rates so anyone can get these at normal rates
  • These e-books proved very helpful for the candidates preparing for the competitive 
Note:

Visit www.privatejobshub.in regularly for getting latest updates regarding Samanya Gyan Darpan 2018 In Hindi. Applicants can also bookmark the web portal by pressing Ctrl+D option. 

Have a Look On Below Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.