Header Ads

Railway Current Affairs 2017 Latest GK Indian Railways Updates Online PDF

Edit

Railway Current Affairs

Railway Current Affairs 2017: Candidates, who are searching for Railway Current Affairs in order to prepare for competitive exams, can take a look at the underneath section of this web page. This page will help the students to score well as we have placed the latest updates regarding Indian Railways News. Candidates can also download Indian Railway Current Affairs in PDF format through online mode. From here, contenders can solve GK objective type Questions that will prove productive for them. Railway Current Affairs 2017 seems to have made a revolutionary change in the Indian Railways. So, take a look at it!!
This Page Includes:
  • Latest Headlines of Indian Railway
  • Railway GK Questions & Answers
Contenders who possess good knowledge of current affairs and GK section are able to score well in the competitive exam. So, for all the students who are preparing to get job in government sector can go through this page that will prove useful for them. The ones who are very much fond of grabbing details about what is going on in India, can enjoy reading Railway Current updates from this page. Get complete details regarding Railway Current Affairs from below section of this page which is well presented by the dedicated team members of privatejobshub.in

Railway Current Affairs

Latest Headlines of Indian Railway Current Affairs:
  • Free Wi-Fi facility inaugurated at 28 Railway Stations
  • Railways to install CCTV Surveillance System under Nirbhaya Fund
  • Indian Railways to acquire EoTT Equipments to run Trains without Guards
  • Tejas Express: New Premier Train between Mumbai and Goa
  • Indian Railways to Track Wagons and Coaches with RFID tags
  • Union Cabinet approves setting up Rail Development Authority
  • Barmer-Munawab, Pipad Road-Bilara rail routes declared as Green Corridors
  • First fully India-made train Medha flagged off at Dadar station
  • Indian Railways unveils Antyodaya Express
  • Government unveils first phase of Station Redevelopment Programme
  • Finance Ministry to aid Rashtriya Rail Sanraksha Kosh for rail safety
  • Indian Railways, SBI tie-up to install 10000 POS machines at various locations
  • Indian Railways makes Aadhaar Card mandatory for availing senior citizen benefits
  • The Lifeline Express to get two more coaches for cancer treatment
  • Third Gender to be included in Rail reservation forms
  • Mumbai's Western Railways wins Surjit Trophy
  • Bindeshwar Pathak appointed as brand ambassador of Swachh Rail Mission
  • India, World Bank sign $650 Million agreement for Eastern Dedicated Freight Corridor
  • Indian Railways wins World Railway Shooting Championship Cup
  • Indian Railways launches Yatri Mitra Sewa for elderly, differently-abled
  • Indian Railways Men Hockey Team wins MCC Murugappa Gold Cup Hockey Tournament.

Railway General Knowledge Question and Answers

Question 1: Wing rails are provided

1. Wing rails are provided

2. near check rails

3. near stock rails    

4. In crossing.

Answer: 4

Question 2: 30 m long rails are used in

1. India

2. Pakistan

3. Russia      

4. U.S.A.

Answer 4

Also CheckSamanya Gyan Darpan

Question 3: Minimum gradient in station yards is generally limited to

1. 1 in 1000

2. 1 in 750

3. 1 in 500    

4. zero

Answer 4

Question 4: First Indian train was started ?

1. From Calcutta to Delhi

2. From Mumbai to Thane

3. From Mumbai to Surat

4. From Mumbai to Madras

Answer: 2

Question 5: Railway route of Howrah to Delhi was opened in?

1. 1865

2. 1862

3. 1863

4. 1866

Answer: 4

Question 6: Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?

1. Lucknow

2. Bangalore

3. Agra

4. Pune

Answer: 1

Question 7: Railway Staff College is situated at

1. Mumbai

2. Secundrabad

3. Ahmedabad

4. Vadodara

Answer: 4


Question 8: Indian Railways Nationalised in which year ?

1. 1952

2. 1950

3. 1951

4. 1954

Answer: 2

Question 9: A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called

1. dock platform

2. passenger platform

3. island platform

4. goods platform

Answer: 3

Question 10: Shatabdi Express train introduced in

1. 1984

2. 1988

3. 1990

4. 1985

Answer: 2

Question 11: First underground railway (Metro Railway) started in which year?

1. 1982

2. 1989

3. 1984

4. 1992

Answer: 3

Question 12: The headquarters of South Railways is situated at

1. Calcutta

2. Chennai

3. Delhi

4. Mumbai

Answer: 2


Question 13: In which institution the training of electric work is being given?

1. Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering

2. Indian Railways Institute of Electrical Engineering

3. Railway Staff College

4. Indian Railways Institute of Civil Engineering

Answer: 2

Question 14: Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering Institute situated?

1. Nasik

2. Baroda

3. Jamalpur

4. Pune

Answer: 3

Question 15: Metro Railway is functioning in which of the following Indian States?

1. Gujarat

2. Maharashtra

3. West Bengal

4. Tamil Nadu

Answer: 3

Question 16: Where is the Indian Railways Institute of Civil Engineering Institute situated?

1. Pune

2. Chennai

3. Gwalior

4. Secunderabad

Answer: 1

Question 17: Total number of Railway Training Institutions in India?

1. Three

2. Four

3. Five

4. Six

Answer: 3

Check Here: Sports Quiz

Question 18: What is the position of the Indian Railway under the zonal system?


1. First

2. Second

3. Third

4. Forth

Answer: 2

Question 19: The extreme north of India a railway station is?

1. Jammutavi

2. Amritsar

3. Pathancoat

4. Guwahat

Answer: 1

Question 20: Which of the gauges is used in the hilly areas?

1. Broad gauge

2. Meter gauge

3. Narrow gauge

4. Special gauge

Answer: 3

Question 21: At which of the following place Diesel Component Works is established?

1. Jamshedpur

2. Patiala

3. Perambur

4. Warangal

Answer: 2

Question 22: Which Zone is the largest in Indian Railways?

1. Central Railway

2. Northern Railway

3. Eastern Railway

4. Western Railway

Answer: 3

Also See: Current Affairs

Question 23: Read the Following Railway Headquarters and Identify which is False ?

1. South-Central Railway – Secunderabad

2. Central railway – Bhopal

3. South Railway – Chennai

4. North Railway – New Delhi

Answer: 2

Question 24: If n is length of a rail in metres, the number of sleepers per rail length generally varies 
from

1. n to (n + 2)

2. (n + 2) to (n + 4)

3. (n + 3) to (n + 6)

4. (n + 4) to (n + 5)

Answer: 3

Question 25: The main function of sleepers, is

1. To Support Rails

2. To Hold Rails At Correct Gauge

3. To Distribute Load From The Rails To Ballast    

4. All The Above.

Answer: 4

Applicants, if you have any query concerning Railway Current Affairs 2017 you can leave a comment in comment box. Team member of privatejobshub.in will resolve all queries at our best level. You may join us on Facebook and Google Plus to get more details about your exam and score card. You may get latest updates in your inbox by superscribing our free mail service.


Check More Updates

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.