Header Ads

NIMCET Previous Year Question Paper PDF | NIT MCA Entrance Exam Old Papers

Edit

NIMCET Previous Year Question Papers

NIMCET Previous Year Question Paper: Candidates, who had applied for NIT MCA Entrance Exam under National Institutes of Technology, can download NIMCET Previous Year Question Paper from this page. As NIMCET Old Question Papers with Solution PDF are available for free download.

To get admission in in the Master of Computer Applications (MCA) courses offered by all the NITs, applicants have to get qualifying marks. And, for qualifying marks, applicants have to prepare well for examination with the help of NIMCET Last Year Question Papers.

NIT MCA Entrance Exam Previous Year Question Paper 2018:

The admission authority is going to conduct NIMCET Entrance Exam for Master of Computer Applications courses. Applicants are advised to study through below stated MCQ question or by downloading the NIMCET Old Papers before appearing in the examination.

Appearing candidates can download the PDF files of NIT MCA Entrance Exam Old Papers with answers by using the direct links provided below on this page of www.privatejobshub.in. Must have a look and download NIMCET Sample Question Papers.

NIMCET Previous Year Question Papers:

Here in below module we are providing some NIMCET Sample Questions by reading it you can get some approach towards the questions asked in exam. NIT MCA Entrance Question Paper is divided into four parts consisting questions related to Mathematics, Analytical Ability and Logical Reasoning, Computer Awareness and General English.

Direct Link To Get: NIMCET Previous Year Question Paper PDF:

NIMCET 2013 Sample Paper
NIMCET 2012 Question Paper

NIMCET Previous Year Question Papers

Here in below module we are providing some NIMCET Previous Year Questions by reading it you can get some approach towards the questions asked in exam. NIT MCA Entrance Question Paper is divided into four parts consisting questions related to Mathematics, Analytical Ability and Logical Reasoning, Computer Awareness and General English.

NIMCET Previous Year Questions with Answers

Hey guys just read these questions and also try to solve it and we are sure that these questions will definitely help you in your forthcoming examination.

NIMCET Mathematics Question Paper:

Q1. Set A has 3 elements and set B has 4 elements. The number of injection that can be defined from A to B is
(A)  144
(B)  12
(C)  24
(D) 64

Ans. (C)

Go Through: Math Online Quiz

Q2. The value of ‘a’ for which the system of equations

a3 x + (a + 1)
3 y + (a + 2)
3 z = 0
ax + (a + 1) y +(a + 2) z = 0
x + y + z = 0

has a non zero solution, is

(A)  1
(B)  0
(C)  –1
(D) none of these

Ans. (C)

Q3. How many proper subsets of {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} contain the numbers 1 and 7?

(A)  7
(B)  31
(C)  32
(D) 62

Ans. (B)


Q4. One hundred identical coins, each with probability p of showing up a head, are tossed. If 0 < p < 1 and if the probability of heads on exactly 50 coins is equal to that of heads on exactly 51 coins then the value of p, is

(A)  1/2
(B)  49/101
(C)  50/101`
(D) 51/101


Ans. (D)

Q5. The average marks per student in a class of 30 students were 45. On rechecking it was found that marks had been entered wrongly in two cases. After correction these marks were increased by 24 and 34 in the two cases. The correct average marks per student are

(A)  75
(B)  60
(C)  56
(D) 47

Ans. (D)


NIMCET Computer Awareness Question Paper:

Q1. Which of the following places the common data elements in order from smallest to largest?

(A)  Field, Record, Character, Database
(B)  Character, Record Field, Database
(C)  Character, Field, Record, Database
(D) Bit, Byte, Character, Record, Field, Database

Ans. (C)

Q2. A CPU has a 12 bit address for memory addressing. If the memory has a total capacity of 16 KB, what is the word length of the memory?

(A)  2 bytes
(B)  4 bytes
(C)  8 bytes
(D) 16 bytes

Ans. (B)


Q3. Execution of an operating system is initiated by a program called the

(A)  Window manager
(B)  Scheduler
(C)  Bootstrap
(D) None of the above

Ans. (C)

Q4. A main memory has an access time of 45ns. A 5ns time gap is necessary for the completion of one access to beginning of next access. The bandwidth of the memory

(A)  25 MHz
(B)  20 MHz
(C)  40 MHz
(D) 50 MHz

Ans. (B)

Go Through: Computer Quiz

Q5. Which gate is equivalent to (NOR) OR (XOR)?

(A)  NAND gate
(B)  OR gate
(C)  AND gate
(D) XOR gate

Ans. (A)

NIMCET Analytical Ability and Logical Reasoning Question Paper:

Q1. There are 6561 balls out of them 1 is heavy. Find the minimum number of times the balls have to be weighed for finding out the heavy ball.

(A)  12
(B)  9
(C)  8
(D) 15

Ans. (C)

Q2. There are 6 tasks and 6 persons. Task 1 cannot be assigned either to person 1 or to person 2, task 2 must be assigned to either person 3 or person 4, Every person is to be assigned one task. In how many ways can the assignment be done?

(A)  144
(B)  180
(C)  192
(D) 360

Ans. (A)


Q3. Steel Express runs between Tatanagar and Howrah and has five stoppages in between. Find the number of different kinds of one-way second class ticket that Indian Railways will have to print to service all types of passengers who might travel by Steel Express? .

(A)  49
(B)  42
(C)  21
(D) 7

Ans. (B)

Q4. A child can do a piece of work 15 hours slower than woman. The child works, for 18 hours on the job and then the women takes charge for 6 hours. In this manner, 3/5 of the work can be completed. To complete the job now, how much time the women take?

(A)  24 hours
(B)  18 hours
(C)  12 hours
(D) 30 hours

Ans. (C)


Q5. A, B, C, D and E distribute some cards among themselves in a manner that A gets one less than B; C gets 5 more than D; E gets 3 more than B while D gets as many as B. Who gets the least cards?

(A)  A
(B)  C
(C)  D
(D) E

Ans. (A)

NMCET English Question Paper:

In each of the following sentences, a part of the sentence is underlined. Beneath each sentence, four different ways of phrasing the underlined part are indicated. Choose the best alternative from among the four.

Q1. It was us who had left before he arrived.

(A)  We who had left before time he had arrived
(B)  Us who has went before he arrived
(C)  Us who had went before he had arrived
(D) We who had left before he arrived

Ans. (D)

Go Through: English Language Test

Q2. Many of these environmentalists proclaim to save nothing less than the planet itself.

(A)  to save nothing lesser than
(B)  that they are saving nothing less than
(C)  that they save nothing less than
(D) to have saved nothing less than

Ans. (B)

Select the pair of words which are related in the same way as the capitalized words are related to each then ?

Q3. MOTH : CLOTHING
(A)  egg : larva
(B)  hole : repair
(C)  suit : dress
(D) stigma : reputation

Ans. (D)


Q4. ASCETIC : LUXURY ::


(A)  philosopher : knowledge
(B)  general : victory
(C)  misogynist : women
(D) teacher : blackboard

Ans. (C)

Q5. Choose the word opposite in meaning to the given word: FLAMBOYANT

(A)  Quiet
(B)  Excited
(C)  Disturbed
(D) Distressed

Ans. (A)

By solving previous year questions candidate can get knowledge about topics generally asked in exam and they can also identify the level of question paper. Moreover it will help candidate to increase their speed during examination time.

Check NIMCET Previous Year Question Paper with solution: Get Sample Paper

Final Note:

Dear aspirants ,we the team of privatejobshub.in hopes that after reading this content you will definitely get some help and would be able to crack entrance exam. If you’ve any query related to NIMCET Previous Year Question Papers or any other study material, then you ask by leave their comment here. We will definitely solve your queries. 

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.