Header Ads

Gujarat Current Affairs 2018 Recent News/Facts, GK Ques-Ans, Quiz in Gujarati

Edit

Gujarat Current Affairs

Gujarat Current Affairs 2018: Dear candidates, if you are preparing for various competitive exams and searching for Gujarat Current Affairs, then you are at correct place. These days a huge number of candidates are preparing for government jobs such as banks, UPSC, SSC, railways and other. So in order to help them, we have provided Gujarat Recent News/Facts on this page. Candidates can also get GK Ques-Ans as well as Quiz in Gujarati to improve their preparation.  Aspirants can boost up their practice by reading all latest updates related to current events uttered below.

Applicants can obtain articles Gujarat General Knowledge Questions and Answers associated to Gujarat panorama from this page by online mode. We all know, every competitive exam has general awareness section and this topic comprises of question based on General Knowledge, Current Affairs. So, we are here to provide you latest news about Gujarat Latest News with GK Quiz. Aspirants can also get the rest information regarding Gujarat Current Affairs 2018 through this page that is well designed by the entire team of www.privatejobshub.in

Gujarat Current Affairs

Highlights of Gujarat Current Affairs
  • BJP boasted of winning 150 seats, got just 99, its pride has been crushed: Jignesh Mewani
  • At BJP's parliamentary meet today, CM faces of Gujarat and Himachal Pradesh on agenda
  • All Shiv Sena candidates in Gujarat polls lose 'deposit'
  • Urban voters still with BJP, rural Gujarat behind Congress
  • Three Muslim candidates, all fielded by the Congress, make it to Gujarat Assembly
  • PM Inaugurates Phase-I Of The Link-2 Pipeline Canal Of SAUNI Project
  • Gujarat Assembly Passes Gujarat Animal Preservation (Amendment) Bill, 2017
  • PM Narendra Modi Inaugurates India’s First International Exchange At GIFT City
  • Gujarat Government to Open Generic Medicine Stores for Poor Patients.
  • Gujarat Becomes First State To Distribute 2 Crore LED Bulbs Under UJALA
  • Urban Areas of Gujarat and Andhra Pradesh Declared Open Defecation Free.
  • Gujarat Government Launches India’s First Student Startup And Innovation Policy
  • PM Narendra Modi Inaugurates Nobel Prize Series India Exhibition In Gandhinagar
  • Mous Worth Rs. 8835 Crore Signed In Textile Sector During Vibrant Gujarat 2017
  • Okha-Kanalus, Porbandar-Wansjaliya Sections Of Gujarat Become Green Train Corridors
  • Buying, Selling And Drinking Are Ban In Gujarat Otherwise 10 Years Of Prison For Those Who Break The Rule.
Get Month Wise: Latest Current News & Affairs

Questions Answers Quiz of Gujarat Current Affairs:

1. Who was the first Chief Minister of Gujarat

(A)  Babubhai J. Patel
(B)  Chimanbhai Patel
(C)  Balwantrai Mehta
(D) Jivraj Narayan Mehta

Answer: B

2. Who was the first Chief Minister of Gujarat

(A)  Babubhai J. Patel
(B)  Chimanbhai Patel
(C)  Balwantrai Mehta
(D) Jivraj Narayan Mehta

Answer: D

3. Total number of National Park and Wildlife Sanctuaries

(A)  5 National Park and 17 Sanctuaries
(B)  4 National Park and 19 Sanctuaries
(C)  4 National Park and 21 Sanctuaries
(D) 3 National Park and 15 Sanctuaries

Answer: C

Check out Month wise: Read Pratiyogita Darpan

4. Which one is the largest District of Gujarat

(A)  Junagadh
(B)  Jamnagar
(C)  Kutch
(D) Bhavnagar

Answer: C

5. Who had established the Sultanate of Gujarat

(A)  Ahmad Shah I
(B)  Muzaffar Shah I
(C)  Bahadur Shah
(D) Mahmud Begada

Answer: B

6. Which state government has launched Gyankunj e-class project?
     
A.    Tamil Nadu
B.    Punjab
C.    Gujarat   
D.   Karnataka

Answer: C     

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

7. United Nations Day for South-South Cooperation day is celebrated on which date to mark the importance of South-South Cooperation?

A.    11th September
B.    12th September
C.    13th September
D.   14th September

Answer: B

8. Which team has won the Durand Cup Football Title for the year 2016 held in New Delhi?

A.    Neroca
B.    Aizawal FC
C.    DSK Shivajians
D.   Army Green

Answer: D

9. Freecharge partnered with which bank on September 12th 2016 to launch Unified payments interface that that allows instant transactions from a smart phone using a virtual payment address (VPA)?

A.    ICICI Bank
B.    HDFC Bank
C.    Catholic Syrian bank
D.   Axis Bank

Answer: D

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

10. What is deadline fixed by Tourism Minister to complete ban on use of polythene in all national monuments and tourist destinations?

A.    1st October
B.    2nd October
C.    30th October
D.   31st October

Answer: B

11. The Union government was organized a two-day BRICS Wellness workshop in which city starting on September 10?

A.    Hyderabad
B.    Chennai
C.    Mumbai
D.   Bengaluru

Answer: D

12. World suicide Prevention day is celebrated on which date annually to provide worldwide commitment and action to prevent suicides?

A.    9th September
B.    10th September
C.    11th September
D.   12th September

Answer: B

Also Read Out: National Current Affairs

13. Which of the following states have ratified Goods and Service Tax bill on 8th September 2016 to simplify the taxation by implementing single tax rates across the country?

A.    Manipur and Meghalaya
B.    New Delhi and Arunachal Pradesh
C.    Madhya Pradesh and Arunachal Pradesh
D.   Arunachal Pradesh and Meghalaya

Answer: D

14. Who has been appointed as Prime Minister of Kazakhstan by the President Nursultan Nazarbayev on September 9th 2016?

A.    Bakytazan Surglant
B.    Kamadlra Kaddara
C.    Ramalald Rakaldr
D.   Bakytzhan Sagintaev

Answer: D

15. Union Government has given in-principle approval to set up the Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory Lab in which state?

A.    Odisha
B.    Telangana
C.    Gujarat
D.   Maharashtra

Answer: D

Also Read Out: National Current Affairs

16. How many states have ratified the Goods and Service Tax Constitution amendment bill as on 08th September 2016?

A.    18
B.    19
C.    20
D.   21

Answer: B

17. Which programme is celebrated every year from September 1st to 7th to spread the word regarding the importance of nutrition for every child?

A.    National Nutrition Week
B.    National Health Week
C.    National Hygienic Week
D.   National Wellness Week

Answer: A

18. Which country hosted the eleventh meeting of the Group of G20 summit during 4th and 5th of September 2016?

A.    India
B.    China
C.    Japan
D.   Australia

Answer: B

Current Highlights: Political Current Affairs

19. The International Day of Charity is being observed on which date annually to promote charitable efforts made to alleviate poverty across the world?

A.    September 4th
B.    September 5th
C.    September 6th
D.   September 7th

Answer: B

20. Teacher’s is being celebrated on September 5 annually across the country since which year in honor and deference of Dr. Sarvepaalli Radhakrishnan?

A.    1962
B.    1963
C.    1964
D.   1965

Answer: A

Final Note:    

All the candidates are suggested to stay tuning this page for regularly for latest Gujarat Current Affairs 2018. Candidates must read traditional Gk along with current affairs to get good score in written exam. We update this page regularly with latest questions of current affairs. You can save this page by using Ctrl+ D for quick access for next time.  We are trying to cover current affairs of all other states to provide you instant information.

Have a Look On Below Links

2 comments:

  1. Capital of state is Gandhinagar ...

    ReplyDelete
  2. who was the first Chief minister of gujrat?

    ReplyDelete

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.