Header Ads

Maharashtra Current Affairs 2018 MPSC Quiz, Latest GK Question/Answers PDF

Edit

Maharashtra Current Affairs

Within every single second, some or other events are happening around us whether it is related to national or international affairs, or it related to sports, political, business or economics and we cannot escape from it. If you are searching for only Maharashtra Current Affairs then you can get all latest updates of Maharashtra and only that we have also provided MPSC Quiz, Latest GK Question/Answers which will help you in your coming exam. Rests of the details about MPSC Latest Current Affairs are mentioned below so take a look.

General knowledge questions are the basic ingredient of every competitive examination. With the help of the Maharashtra GK Question/Answers it will become easier for the candidates to understand the type of questions arises in the any state exam. On Our web portal of our team has provided the entire information related to MPSC Current Affairs with all the possible descriptions about the state’s past and present and some question related to this as shown below. To know more about the Maharashtra Current Affairs 2018 go through the below stated page which is well created by the dedicated team of www.privatejobshub.in

Maharashtra Current Affairs

  • Maharashtra cabinet approves climate change adaptation policy
  • Union Minister launches Jan Aushadhi Pariyojana in Mumbai
  • Devendra Fadnavis launches 'Maharashtra Mission 1 Million' initiative
  • Gateway Awards 2017: JNPCT awarded Container Terminal of the Year 2017
  • Maharashtra to be provided Rs 60000 Crore for river-linking and irrigation projects
  • Mumbai amongst 17 most-polluted cities in Maharashtra: Pravin Pote-Patil
  • First three of 24 fast track courts for Maharashtra to be set up in Mumbai, Thane
  • Strict action to be taken against violators of sex determination laws, Bombay HC
  • Bullock Cart Racing to remain banned in Maharashtra until rules are out: Bombay HC
  • Maharashtra Chief Minister launches Namo Yuva Rojgar Kendra
  • Maharashtra Government launches online portals MahaDBT, MahaVASTU
  • Maharashtra government planning to relocate tigers from Vidarbha region to sanctuaries
  • Maharashtra government to launch pilot project to encourage use of bicycle
  • Maharashtra government approves revised policy of scheme to improve girl child ratio
  • Maharashtra Government issued government resolution on loan waiver
  • JNPT, India's largest container port, hit by cyber attack
  • Maharashtra government urges employees to contribute a day's salary for farmers' families
  • Maharashtra announces blanket loan waiver; farmers call of protest
  • Fadnavis announces formation of committee to look into farmers demands
Go Through:
Maharashtra Latest GK Question/Answers

Question 1: Which among the following constituencies in Maharashtra was represented by President Pratibha Patil?

[A]Akola
[B]Amravati
[C]Pune
[D]Nagpur

Answer: B

Question 2: What is the ambit of Shravanbal Seva Rajya Nivruttivetan Yojana of Maharashtra?

[A]Free Food Grains
[B]Insurance
[C]Pension
[D]Medicines

Answer: C

Question 3: Historically, the Desh division of Maharashtra is coterminous with which among the following?

[A]Amravati
[B]Nagpur
[C]Pune
[D]Aurangabad

Answer: C

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 4: Which among the following served as Monsoon Capital of Bombay presidency during the British Era?

[A]Nagpur
[B]Pune
[C]Khandala
[D]Solapur

Answer: B

Question 5: Which among the following is the nearest to the site of “Battle of Argaon” during the second Anglo Maratha War?

[A]Amravati
[B]Pune
[C]Akola
[D]Aurangabad

Answer: C

Question 6: Who among the following are the beneficiaries of MARKNET in Maharashtra?
[A]Farmers
[B]MSMEs
[C]Educators
[D]Village residents

Answer: A

Question 7: Consider the following:

1. Jowar
2. Rice
3. Wheat

Which among the following represents the correct increasing order of area under cultivation in Maharashtra?

[A] 123
[B] 321
[C] 231
[D] 132

Answer: B

Check out Month wise: Read Pratiyogita Darpan

Question 8: At which among the following places, there is no bench of Bombay High court?

[A]Nasik
[B]Nagpur
[C]Panji
[D]Aurangabad

Answer: A

Question 9: What is the number of Rajya Sabha seats from Maharashtra?

[A] 17
[B] 18
[C] 19
[D] 20

Answer: C

Question 10: Consider the following in context with Census data 2001 of Maharastra:

1. Rural Population
2. Urban Population
3. Literacy

4. Population Density When arranged in order of ranks with another states & Union Territories of India, Maharastra’s rank will be lowest in which among the above parameters?

[A]Rural Population
[B]Urban Population
[C]Literacy
[D]Population Density

Answer: D

Question 11: Which of the following irrigation Project is executed under joint effort of Madhya Pradesh and Maharastra?

[A]Urmil
[B]Mahi
[C]Bansagar
[D]Bavanthadi

Answer: D

Also Read: Samanya Gyan Darpan

Question 12: Which country providing technology to develop coastal road project in Maharashtra?

[A]Netherland
[B]Japan
[C]China
[D]Australia

Answer: A

Question 13: Who was honoured with Raj Kapoor Life Time Contribution award by Maharashtra government?

[A]Vidya Balan
[B]Katrina Kaif
[C]Shashikala
[D]Sonali Kulkarni

Answer: C

Question 14: The Varkari sect in Maharashtra was founded by __?

[A] Tukaram
[B] Namdev
[C] Visoba Khechar
[D] Dhyaneshwar

Answer: D

Read Out Here: MPPSC Current Affairs

Question 15: In which among the following years was the institution of Lokayukta established in Maharashtra?

[A] 1970
[B] 1991
[C] 1971
[D] 1981

Answer: C

Question 16: Which of the following is not correct regarding Maharashtra state?

[A]State animal – Indian Giant Squirrel
[B]State bird – Yellow footed great pigeon
[C]State tree – Neem
[D]Court jurisdiction – Bombay high court

Answer: C

Question 17: As per the 2011 census, what is the sex ratio in Maharashtra?

[A] 920
[B] 922
[C] 940
[D] 954

Answer: B

Also Check Here: National Current Affairs

Question 18: Bibi Ka Maqbara or Taj of Deccan is in which district of Maharashtra?

[A]Amaravathi
[B]Dhule
[C]Bhuldana
[D]Aurangabad

Answer: D

Question 19: Which is the largest district in Maharashtra in terms of area?

[A]Nasik
[B]Amaravathi
[C]Ahmednagar
[D]Warda

Answer: C

Question 20: How many backward classified districts are there in Maharashtra?

[A] 10
[B] 12
[C] 14
[D] 15

Answer: B

Check Here Month Wise: Latest Current Affairs

If you are satisfied with the details given by us regarding the Maharashtra Current Affairs 2018, then you can bookmark this page by using CTRL+D and you may join us on Facebook and Google Plus to get latest updates time to time. Candidates who are having any query may ask in comment box. We will try to solve their problem as soon as possible. Provided highlights and latest GK Questions and answers of Maharashtra will prove very beneficial for you.

Have a Look On Below Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.