Header Ads

Madhya Pradesh Current Affairs 2017 Latest MP State News, Updates, Quiz

Edit

Madhya Pradesh Current Affairs

Madhya Pradesh Current Affairs 2017: Acquire latest Madhya Pradesh Current Affairs from this page. We live in a dynamic world where in each single second, some event is happening worldwide. These events whether directly or indirectly lay emphasize on our daily life. We are listing all national, sports; political or international is happening around Madhya Pradesh State. Along with this, we are cataloging Madhya Pradesh Latest News, MP Online GK Quiz, and MP Current Affairs which are going to be beneficial for you. Most of question asked in general awareness section of competitive exam belongs to latest current affairs.

Contender who are preparing for Madhya Pradesh PSC examination, they can prepare it by going through General Knowledge Questions and Answers. Boost up your knowledge as well as skills by getting updated with Quiz questions. Besides this, you can download Madhya Pradesh Online Gk Quiz on daily or weekly basis in your smart phone. Go through Madhya Pradesh Current Affairs 2017 listed on below section of page by dedicated team members of privatejobhub.in

Madhya Pradesh Current Affairs

Madhya Pradesh News Highlights

MP Board 10th Class result declared:

Madhya Pradesh Board of Secondary Education (MPBSE), Bhopal has announced / declared MP Board 10th Results 2017.

It turn out to be 1st state to shift to January to December financial year:

As per latest news, there is shifting in tax assessment year as changes in infrastructure level.

It launches a Yojana to provide subsidised food to the poor:

It is going to introduce a scheme aimed at offering food to the poor in urban areas.

PM Modi commence Narmada river conservation project:

Narendra Modi released a road map for steps to be taken for the conservation of Narmada.


Narmada Seva Yatra launched

The Narmada is a Sanskrit word that means the Giver of Pleasure. During British Raj, the River was called as the Nerbudda or Narbada.

Annual Budget 2017-18 presented:

As per latest news, 7th Pay Commission benefits will be provided to government employees from 1 January, 2016 and cash benefits will be paid from July 2017 salary.

Union Power Minister Piyush Goyal launched UJALA Scheme:

UJALA Scheme is going to benefit all segments of society whether it is higher class, middle or lower class.

This Government signed four MoUs with Singapore:

This scheme is going to bring something new in business as well as in commercial terms for society.

MP Latest News

MP News:
  • Madhya Pradesh High Court terms reservation in promotions in the State as unconstitutional.
  • Madhya Pradesh Current Affairs: World’s first White Tiger Safari opens in it.
  • India-World Bank ink Credit Agreement for MPHEQIP.
  • MP Tourism wins Lonely Planet’s Best Indian Destination for Wildlife Award.
  • BHEL commissions 600 MW thermal power plant in it.
  • Madhya Pradesh Current Affairs: India inks $35 million loan agreement with WB for MP project.
  • Government launches Narmada Seva Yatra.
  • Professor Raj Bisaria selected for Kalidas Samman.
  • 2016 BRICS Convention on Tourism begins.
  • It becomes first state to have Happiness Department
  • Scientists confirm existence of lost continent lies under Indian Ocean.
  • Government of create five special tourism zones to boost tourism: Budget 2017-18.
  • Economic Survey backs Universal Basic Income.
  • MP, Rajasthan set up SPVs for implementation of Smart City Plans.
  • Toxins in litchi fruit may kill children.
Also CheckSamanya Gyan Darpan

Madhya Pradesh GK Question Answer

MP Gk Quiz Questions & Answers:

Q 1. Central Bee Research and Training Institute is located at which among the following places?

1. Mumbai

2. Nagpur

3. Pune

4. Jabalpur

Answer: 3

Q 2. Adya Dhara niradhara, niralamba Saraswati, thus lamented a poet at the demise of which among the following Kings?

1. Chahmana Visaladeva

2. Chandela Kirtivarma

3. Mihira Bhoja

4. Bhoja Paramara

Answer: 4

Q 3.  Which is the highest point in Madhya Pradesh?

1. Lady Hill

2. Kaimur Hill

3. Dhupgarh Peak

4. Mount Logan

Answer: 1

 Q 4. Masheshwar is famous for

1. All of above

2. Silk Saree Industry

3. Ahilya Ghat – Given

4. Ahilya Museum

Answer: 1


Q 5. First solar village of it is

1. Sehore

2. Pachmarhi

3. Itarasi

4. Indore

Answer: 3

Q 6. Which district of it has the highest percentage of Scheduled caste population?

1. Tikamgarh

2. Datia – Given

3. Ujjain

4. Jhabua

Answer: 2

Q 7. Who inaugurated the two-day South Asian Speaker’s summit at Indore in it?

1. Narendra Modi

2. Smriti Irani

3. Amit Shah

4. Sumitra Mahajan

Ans: 4

Q 8. Adya Dhara niradhara, niralamba Saraswati, thus lamented a poet at the demise of which among the following Kings?

1. Chahmana Visaladeva

2. Chandela Kirtivarma

3. Mihira Bhoja

4. Bhoja Paramara

Ans: 4


Q.9 Central Bee Research and Training Institute is located at which among the following places?

1. Mumbai

2. Nagpur

3. Pune

4. Jabalpur

Answer: 3

Q 10. Which is the highest point in this state?

1. Lady Hill

2. Kaimur Hill

3. Dhupgarh Peak

4. Mount Logan

Answer: 1

Q 11. AHIRAI’ is the traditional folk dance is for which tribe of it?

1. Bharia tribe

2. Sahariya tribe

3. Baiga tribe

4. Bhil tribe

Answer:1

Q 12. Which type of Soil has largest area concentrated under it in it?

1. Black soil

2. Red-Yellow soil

3. Laterite soil

4. Alluvial soil

Answer: 1

Check Here: Sports Quiz

Q 13. Adya Dhara Niradhara, Niralamba Saraswati, Thus Lamented A Poet At The Demise Of Which Among The Following Kings?

1. Chahmana Visaladeva

2. Chandela Kirtivarma

3. Mihira Bhoja

4. Bhoja Paramara

Answer: 4

Q 14. Which two countries are collaborating in the Megatons to Megawatts Program?
1. Russia and United States

2. China and Russia

3. United States and France

4. United States and China

Answer: 1

Q 15. When the Project Tiger was launched?

1. 1975

2. 1973

3. 1995

4. 1985

Answer: 2

Q 16. Who was the first Governor of this state?

1. Naresh Chandra

2. Pt Ravishankar – Given

3. RC Punacha

4. Pattabhi Sitaramaya

Answer: 4



Q 17.Highest peak of Madhya Pradesh ‘Dhupgarh’ is in

1. Sehore

2. Mandsaur

3. Hoshangabad

4. Rewa

Answer: 3

Q 18. Jeevandhara project is related to

1. River irrigation project

2. Canals

3. Ponds

4. Wells

Answer: 4


Q 19. Which district of Madhya Pradesh has the highest percentage of Scheduled caste population?

1. Tikamgarh

2. Datia – Given

3. Ujjain

4. Jhabua

Answer. 2

Q20.Gas released during Bhopal Gas Tragedy was

1. Ethyl Isocyanate

2. Methyl Isothicoynate


3. Ethyl Isothiicoynate

4. Methyl Isocyanate – Given

Answer. 4

All Madhya Pradesh Current Affairs 2017 listed on above section of page are going to be beneficial for you. All you need is to revise them daily to score good marks in competitive exams. If you encounter any trouble concerning it ask from us in below commenting section of this page. Book mark this page for getting more future updates about Madhya Pradesh Current Affairs.

Check More Updates

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.